Beke Istvan vrea în libertate. Curtea Supremă judecă miercuri contestaţia „teroristului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beke Istvan a fost arestat preventiv chiar pe 1 decembrie
Beke Istvan a fost arestat preventiv chiar pe 1 decembrie

Magistraţii Curţii Supreme judecă miercuri contestaţia depusă de Beke Istvan Attila la decizia prin care a fost arestat preventiv. Acesta este acuzat că ar fi încercat să detoneze un dispozitiv artizanal la Târgu Secuiescu chiar de Ziua Naţională a României.

Decizia de miercuri a instanţei va fi definitivă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au reţinut pe Beke Istvan pe 1 decembrie, dată la care a fost şi arestat preventiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. 

El este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Potrivit motivării deciziei de arestare preventivă, „infracţiunile de natura celor pentru care există probe în speţă afectează viaţa paşnică şi siguranţa cetăţenilor, creând un puternic impact psihologic asupra acestora, mai ales în actualul context european, marcat nu de mult timp de tragicele atentate teroriste de la Paris, Franţa".

Instanţa mai notează că gradul de pericol social deosebit de ridicat al infracţiunilor pentru care este cercetat inculpatul rezultă nu numai din limitele de pedeapsă stabilite de legiuitor (10 - 20 de ani închisoare, reduse la jumătate ca urmare a reţinerii tentativei).

„Urmează a se avea în vedere gravitatea deosebită a faptelor pentru care este cercetat inculpatul, prin prisma modului şi circumstanţelor de săvârşire a pretinselor infracţiuni, procurându-se mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat ce urma să fie detonat în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie pentru a se crea o stare de panică în rândul populaţiei, urmărindu-se realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă Mişcarea de Tineret 64 de Comitate HVIM Ungaria le promovează în Transilvania, în scopul realizării dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat într-o anumită zonă a României, precum şi complexitatea planului infracţional, urmarea produsă şi contribuţia mai multor persoane la săvârşirea faptelor de natură a înlesni atingerea scopului activităţii infracţionale”, se mai arată în documentul citat.

Acuzaţiile DIICOT

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT au făcut, în noaptea dinaintea zilei de 1 Decembrie, mai multe percheziţii care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Naţională a României.

Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila şi pe alte persoane acuzate că i-ar fi complici.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Kelemen Hunor, despre atentatul terorist din Covasna, la Adevărul Live: Instituţiile statului trebuie să vină cu dovezi clare. Poate ar trebui o altă Zi Naţională

Ce se întâmplă în taberele secrete ale Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate. Portretul lui Hitler, de vânzare la tarabe

„Je ne suis pas Beke“. Cum explică un jurnalist maghiar solidarizarea cu suspectul de terorism

De ce a fost arestat „teroristul“ Beke Istvan: „Faptele creează un puternic impact psihologic pe fondul atentatelor teroriste din Paris"

Acasă la „teroristul“ Beke Istvan Attila. De la paradisul figurinelor Kinder la visul Ungariei Mari

Miting la Târgu Secuiesc. O mie de oameni au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu presupusul terorist Beke Istvan: „Secuimea nu e România!“

Miting la ambasada României din Budapesta, pentru eliberarea lui Beke Istvan Attila

„Acţiunea structurilor anti-teroriste care au acţionat de 1 Decembrie împotriva lui Beke Istvan este îngrijorătoare“, susţine Partidul Popular Maghiar transilvănean

„Alături de Beke Istvan”. Susţinătorii presupusului terorist îl apără cu traduceri din Times New Roman

Ce afaceri învârtea „teroristul cu pluş“ din Covasna. Cât de periculoase erau substanţele explozive confiscate de procurori

Frăţia extremiştilor: maghiarii de la HVIM, înfrăţiţi cu antiromânii din Republica Moldova

Extremiştii maghiari se solidarizează cu teroristul de la Târgu Secuiesc: „Je suis Beke István”

Atentatul de la Târgu Secuiesc, plănuit într-o întâlnire conspirativă. „Cumperi o cartelă nou-nouţă şi un telefon la fel, apelezi şi apoi le distrugi”

DIICOT: Atentat terorist dejucat la Covasna. O bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc

Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Cum relatează presa din Ungaria incidentele petrecute în Secuime, de Ziua Naţională a României

Atentat terorist la Covasna. Cine sunt extremiştii maghiari ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, care au încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite