Alina Mungiu-Pippidi: Lăsaţi-o pe Kovesi, daţi-l afară pe Vâlcov

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Este un caz indiscutabil şi nu e nevoie să se ajungă la ultima instanţă pentru a înţelege că PSD nu poate lupta contra unei anticorupţii politizate din postura de partid politic corupt.

Stimată doamnă prim ministru Viorica Dancilă,

Stimate domnule ministru Tudorel Toader,

Vă scriu în numele Alianţei pentru o Românie Curată cerându-vă să luaţi măsuri pentru ca dl. Darius Valcov, condamnat penal în primă instanţă pentru corupţie, să fie eliberat din poziţia oficială de consilier în guvernul dvs.

Având în vedere că dl. ministru al justiţiei a propus revocarea doamnei procuror general Codruţa Kovesi pe baza unui set de argumente pe larg susţinute, va ofer şi eu un singur argument simplu şi scurt: nici un ministru al Justiţiei sau un guvern respectabil nu poate cere să fie demisă şefa anticorupţiei, indiferent de motive, câtă vreme păstrează în funcţie un consilier condamnat pentru corupţie. Cazul domnului Valcov nu a avut nimic politic. Nici măcar avocaţii domniei sale nu l-au apărat spunând că tablourile de mare valoare ascunse sub saltea şi prin poduri fuseseră plasate acolo de procurori scăpaţi de sub control sau de denunţătorii lor. Şi cei care l-au mituit, şi şoferii lui care cărau genţile cu şpăgi au depus mărturii clare. Este un caz indiscutabil, şi nu e nevoie să se ajungă la ultima instanţă pentru a înţelege că PSD nu poate lupta contra unei anticorupţii politizate din postura de partid politic corupt. În acest fel nu face decât să ofere singur justificarea politizarii anticorupţiei şi a sloganelor de tipul „PSD, ciumă roşie” pe care noi nu le-am susţinut şi nu le susţinem.

Revocarea dnei Kovesi nu depinde de dvs, domnule ministru al justiţiei şi doamna premier. Dvs puteaţi doar argumenta şi aţi făcut-o. În schimb demiterea dlui Valcov e cu totul la latitudinea dvs. Dacă vreţi să vă fie auzite argumentele dvs, auziţi-l şi dvs pe cel de faţă.

Daţi-l afară pe dl. Valcov şi nu va mai puneţi niciodată în asemenea situaţii, sau oferiţi singuri justificare oricăror abuzuri contra voastră care pot urma.

Alina Mungiu-Pippidi

Roma, 23 februarie 2018

Îi puteţi trimite opiniile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite