Şeful DIPI a fost demis luni de premier. Ponta: propunerea a venit de la ministrul de Interne, Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu-Marin Oltean, demis luni de premierul Victor Ponta      FOTO: Agerpres
Gelu-Marin Oltean, demis luni de premierul Victor Ponta      FOTO: Agerpres

Şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Gelu-Marin Oltean, a fost destituit luni printr-o decizie directă a premierului Victor Ponta, publicată în Monitorul Oficial. Ponta a declarat că demiterea vine în urma unei propuneri primite de la ministrul Gabriel Oprea şi că nu are ce să-i reproşeze lui Oltean. MAI susţine că şeful DIPI a fost eliberat la cerere.

UPDATE  Şeful Departamentului Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), fosta DGIPI, din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Gelu Oltean, a fost eliberat din funcţie la cerere şi va fi înlocuit de un adjunct până la o nouă numire pe această funcţie, se arată într-un comunicat al MAI.

"La propunerea vicepremierului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, prim-ministrul Victor Ponta a aprobat eliberarea din funcţie, la cerere, a chestorului principal de poliţie Gelu Oltean, din funcţia de şef al Departamentului Informaţii şi Protecţie Internă din MAI", potrivit comunicatului citat.

Până la numirea în funcţie a noului şef al DIPI, conducerea va fi asigurată de un adjunct al lui Oltean, Gheorghe Nicolae, subsecretar de stat în cadrul aceluiaşi departament, mai precizează MAI, potrivit Mediafax.

UPDATE Invitat la RomâniaTV, luni seară, premierul Victor Ponta a adus o serie de explicaţii legate de destituirea şefului DIPI Oltean, susţinând că „nu are nicio legătură cu interceptările apărute în ultima vreme în mai multe dosare” şi este urmarea unei propuneri a ministrului MAI, Gabriel Oprea.

„Nu am ce să-i reproşez Domnului Oltean. Este în subordinea domnului Oprea, orice s-ar fi vehiculat. Domnul Oprea mi-a propus ca Oltean să aibă o altă însărcinare în MAI, e o chestiune de politică de cadre în care eu nu intervin. O să numim pe altcineva la conducerea DIPI”, a declarat Ponta.

Acesta a adăugat că nu a apucat să discute cu Oltean, dar are de gând să aibă o discuţie cu acesta, reiterând că personal nu are ce să-i reproşeze.

„A fost propunerea ministrului de Interne. Oprea mi-a zis că aşa îşi organizează secretarii de stat în ministerul pe care îl conduce, eu am încredere în miniştrii mei, până la proba contrarie, desigur”, a mai spus premierul.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat pentru Mediafax că şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Gelu-Marin Oltean, a fost eliberat din funcţie la propunerea ministrului de resort Gabriel Oprea.

Oltean va primi alte însărcinări în cadrul MAI, a mai spus Ponta.

Începând de luni, 28 iulie, Gelu-Marin Oltean, cel care a condus departamentul strategic de informaţii al MAI, DIPI, nu mai ocupă această poziţie, în urma unei decizii semnate direct de premierul României, Victor Ponta.

Oltean ocupa această funcţie din aprilie 2012, iar din decembrie 2012 a trecut în subordinea directă a prim-ministrului, care în baza unei ordonanţe de urgenţă are dreptul de a numi conducerea DIPI, în locul ministrului de Interne.

Decizia premierului, contrasemnată de secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a fost publicată luni în Monitorul Oficial, aşa cum se arată pe site-ul instituţiei.

demitere sef dgipi MOf

Numiri direct de la Palatul Victoria

Printr-o ordonanţă de urgenţă din 23 decembrie 2012, şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne şi adjuncţii acestuia vor fi numiţi prin decizie a premierului, şi nu prin ordin al ministrului de resort.

Ordonanţa de urgenţă care a stabilit noua configuraţie a Executivului stabilea că Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor se reorganizează ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru.

Până atunci, conducerea Direcţiei cunoscută şi sub denumirea de „Doi şi-un sfert“, era numită de ministrul de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne de atunci, Radu Stroe, a declarat că numirea şefilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) de către premier este „o decizie corectă''.

Radu Stroe a precizat că a discutat atunci cu premierul Victor Ponta despre această schimbare şi s-a căzut de acord în legătură cu această soluţie, ca fiind cea mai bună, având în vedere că DGIPI este o instituţie care se ocupă cu elemente care ţin de siguranţa naţională.

Serviciul secret al MAI face parte din Comunitatea Naţională de Informaţii, alături de SRI sau SIE. DGIPI se ocupă în special de strângerea informaţiilor despre grupuri infracţionale organizate, dar are şi rolul de a proteja angajaţii, structurile şi informaţiile MAI, ceea ce implică şi activităţi de anticorupţie internă.


Pe aceeaşi temă:

Ponta îl dă la o parte pe liberalul Stroe de la numirea şefilor „Doi şi un sfert“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite