FOTO VIDEO Bucureştenii, solidari cu vasluienii: „Pungeşti, venim!“ Sute de oameni au protestat în mai multe zone din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii s-au solidarizat, miercuri seară, cu localnicii din Pungeşti care protestează faţă de explorarea gazelor de şist şi au trecut pe sub Arcul de Trimf, blocând întreaga zonă. FOTO Cristina Răduţă.
Bucureştenii s-au solidarizat, miercuri seară, cu localnicii din Pungeşti care protestează faţă de explorarea gazelor de şist şi au trecut pe sub Arcul de Trimf, blocând întreaga zonă. FOTO Cristina Răduţă.

Sute de bucureşteni s-au alăturat protestului localnicilor din comuna vasluiană Pungeşti care au manifestat toată ziua de miercuri faţă de explorarea gazelor de şist din zonă de către compania americană Chevron. Astfel, protestatarii bucureşteni au blocat circulaţia în mai multe zone din Capitală, pentru a-şi arăta solidaritatea cu locuitorii comunei Pungeşti.

UPDATE 01:00 În jurul orei 00.30, protestatarii au părăsit Piaţa Universtăţii, fiind alungaţi de ploaia torenţială.  

UPDATE ora 23:50 Câteva zeci de protestatari au rămas în Piaţa Universităţii. Aceştia scandează şi bat din bobe ritmic „Noi de-aici nu plecăm, nu plecăm acasă până nu vom câştiga România noastră.” 

UPDATE, ora 23.11 Din faţa Academiei de Studii Economice, protestatarii au pornit spre Universitate, însă, din cauza ploii care a început, o parte semnificativă din grup s-a împrăştiat. Protestul şi-a pierdut din amploare.

UPDATE, ora 23.07: Protestatarii au ajuns la Piaţa Romană. Aici au fost întâmpinaţi de un cordon de jandarmi.

UPDATE, ora 22.50 Grupul s-a oprit în dreptul Spitalului Floreasca şi strigă: "România, trezeşte-te!"

UPDATE, ora 22.46 Manifestanţii au ajuns pe Calea Dorobanţilor, în dreptul Colegiului "I.L. Caragiale" şi se îndreaptă spre Piaţa Universităţii, locul unde a luat naştere mişcarea. În faţa grupului se află aproximativ 20 de biciclişti. Oamenii care locuiesc în zonă au ieşit la balcoane şi strigă împreună cu cei din stradă: "Uniti, salvăm toată România!". Chiar dacă a început ploaia, manifestanţii nu par să fie afectaţi.

UPDATE, ora 22.30 Grupul de protestatari a ajuns în faţa Televiziunii Române, unde scandează: "Hoţii!", "Presa română, plină de cianură!". La TVR se află un cordon de jandarmi.

UPDATE, ora 22.18 La această oră, în mulţime se mai află doar un singur reprezentant al Jandarmeriei, un negociator. Restul forţelor au fost retrase. Decizia a fost luată de reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti, după ce au avut loc mai multe incidente şi îmbrânceli în Piaţa Victoriei şi pe Calea Victoriei.

UPDATE, ora 21.47 Protestatarii s-au oprit câteva minute în faţa sediului central al PSD şi au scandat „Demisia!“, „Hoţii!“, „Corupţii!“.

UPDATE, ora 22.00 Protestatarii au ajuns la Arcul de Trimuf, unde cei cinci bărbaţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale s-au aşezat sub monumet. Restul protestatarilor s-au aliniat în spatele lor şi urmează să treacă toţi pe sub Arcul de Triumf, într-un gest simbolic, dinspre Casa Presei, spre Şoseaua Kiseleff. După ce au trecut pe sub Arc, manifestanţii s-au aşezat pe jos, blocând circulaţia în întreaga zonă. UPDATE, ora 22.14 După ce au trecut pe sub Arcul de Triumf, protestatarii au spus, în cor, Tatăl Nostru şi apoi au cântat imnul naţional.

UPDATE, ora 21.35 O femeie de peste 60 de ani susţine că a fost lovită de jandarmi în dreptul inimii. Un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă i-a oferit îngrijiri în maşină, punându-i o mască de oxigen. Cu toate acestea, există martori care susţin că femeia s-a împiedicat şi a căzut fără a fi agresată. Pe de altă parte, femeia susţine că a ieşit în stradă pentru a se solidariza cu tinerii: „Sper să nu mor, o să fie cum vrea Dumnezeu“, a spus femeia pentru adevarul.ro. Protestatarii sunt pe Şoseaua Kiseleff. 

UPDATE, ora 21.28 Protestatarii au scos buletinele în faţa cordonului de jandarmi care stă de-a lungul clădirii Guvernului, strigându-le că ar trebui să-i protejeze, nu să îi legitimeze. Cinci oameni în costume tradiţionale flutură două drapeluri în faţa Muzeului „Grigore Antipa“. Manifestanţii au rupt cordonul de jandarmi care îi împiedica să înainteze pe Şoseaua Kiseleff. Un protestatar a aruncat cu o cutie de bere spre cordonul de jandarmi. Există îmbrânceli între jandarmi şi protestatari, însă nu sunt incidente majore. 

UPDATE, ora 21.17 Protestatarii au ajuns în faţa sediului Guvernului şi scandează „Refuz, rezist gazelor de şist“ şi „Jos Guvernul trădător“. Surse neoficiale spun că numărul protestatarilor a depăşit 1.000 de oameni, însă reprezentanţii Jandarmeriei refuză să dea informaţii în acest sens. 

UPDATE, ora 21.00 Protestatarii se află în faţa Academiei Române şi aplaudă. Ei spun că instituţia le merită respectul pentru că a sprijinit toate demersurile lor. 

UPDATE, ora 20.52 Calea Victoriei este blocată pe ambele sensuri de protestatari.

UPDATE, ora 20.35 Manifestanţii au ajuns în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne şi strigă nevoşi „Demisia!“. Jandarmii nu îi lasă să se apropie de sediu şi au început să îi îmbrâncească pentru a-i ţine la distanţă, dar nu au existat violenţe. Atmosfera este tensionată, protestatarii strigă că nu mai vor să negocieze şi că singura soluţie este revoluţia. Ei ameninţă că vor recurge la violenţe dacă ministrul Radu Stroe va da ordin Jandarmeriei să intervină la protestul din Pungeşti.

UPDATE, ora 20.22 Protestatarii au anunţat că se vor îndrepta către guvern. 

UPDATE, ora 20.20 O parte dintre protestatari au anunţat că vor pleca în noaptea aceasta către comuna Pungeşti, din judeţul Vaslui. Plecarea se va face din faţa Teatrului Naţional, cu microbuze sau autocare. Manifestanţii au anunţat că vor pleca şi sâmbătă dimineaţă spre comuna vasluiană, iar unul dintre reprezentanţii lor a spus, la portavoce, că preţul unui bilet dus-întors costă 50 de lei. 

UPDATE, ora 20.00 Circulaţia este blocată în contiuare la Universitate, pe o porţiune restrânsă, înspre Piaţa Romană. În jur de 400 de oameni continuă să protesteze. 

UPDATE, ora 19.38 Protestatarii cer demisia prefectului judeţului Vaslui, Radu Renga, şi pe cea a ministrului Radu Stroe.

UPDATE, ora 19.25 Aproximativ 500 de oameni protestează acum la Piaţa Universităţii. Doi protestatari s-au mânjit cu vopsea roşie şi strigă: „Noi de aici nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne recâştigăm România nostră!“

UPDATE, ora 19.17  Printre protestatari se află şi Brianna Caragea.

UPDATE, ora 19.10 Jandarmii estimează că numărul protestatarilor a ajuns la 300. Un bărbat, care susţine că a participat la Revoluţia din decembrie 1989, are o pancartă cu mesajul: „Aici, pe 21 decembrie 1989, am strigat «Opriţi focul!». După 24 de ani de corupţie, strigăm «Opriţi jaful!»“.

UPDATE, ora 19.05 Manifestanţii strigă: „Să vină toţi studenţii!“. Ei s-au aşezat pe jos, bat în tobe şi strigă „Nu cedăm, nu capitulăm!“. Mulţi susţin că vor pleca în seara asta la Pungeşti. 

UPDATE, ora 18.55 Reprezentanţii Jandarmeriei au declarat pentru adevarul.ro că, în momentul de faţă, sunt în jur de 200 de manifestanţi. Aceştia au blocat Piaţa Universităţii, aşezându-se pe jos, în faţa maşinilor. Câţiva agenţi de la Brigada Rutieră încearcă să-i convingă să îşi facă traseul spre Piaţa Romană, şi nu spre Piaţa Unirii, cum intenţionau. Un manifestant cu portavoce strigă către jandarmi că ar fi normal să ia şi ei măsuri în privinţa chestiunii gazelor de şist, pentru că şi ei sunt bugetari şi îi priveşte. Mulţi strigă că vor să plece la Pungeşti. De asemenea, protestatarii cer schimbarea Guvernului şi vor ca resursele României să nu fie înstrăinate. 

piata universitatii gaze de sist

FOTO Facebook

UPDATE, ora 18.35 Numărul protestatarilor nu s-a mărit semnificativ. Ei sunt nemulţumiţi din cauza extinderii fenomenului care permite explorarea gazelor de şist în mai multe zone din ţară. De asemenea, manifestanţii spun că sunt nemulţumiţi de ineficienţa protestelor paşnice şi strigă: „Ajunge, ajunge, s-a făcut de sânge!“

UPDATE, ora 18.20 Protestatarii folosesc portavoci şi încearcă să convingă trecătorii să se alăture protestului. Trei tinere aflate din întâmplare în zonă s-au alăturat. Manifestanţii scandează „Uniţi, salvăm toată România!“, „La universitate, natura vrea dreptate!“, „Ce vrem noi e şi pentru voi“ şi „Ţăranii noştri au nevoie de voi acum“. O femeie a aprins o lumânare, strigând că este pentru Victor Ponta şi Traian Băsescu.

UPDATE, ora 18.15: În Piaţa Universităţii s-au adunat aproximativ 100 de protestatari care scandează „Solidaritate!“ şi au pancarte pe care scrie: „Explorarea gazelor de şist ucide ca şi exploatarea“, „Stop abuzurilor! Pungeşti, venim!“


Bucureştenii protestează în Piaţa Universităţii, în această seară, în semn de solidaritate cu cei peste 200 de localnici din satul Siliştea, comuna Pungeşti, localitatea unde americanii de la Chevron vor amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist, au format, astăzi, un lanţ uman în semn de protest împotriva companiei petroliere.

Cei de la „Uniţi Salvăm“ au reacţionat rapid, făcând un apel către Ministrul Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe, şi Preşedintelui PNL, Crin Antonescu: „Dacă Jandarmeria Română intervine în forţă pentru a înăbuşi protestul oamenilor din Pungeşti, veţi fi singurii responsabili pentru acest act absolut nedemocratic. NU Chevron, NU Guvernul României, NU Prefectura Vaslui au dreptul de a decide!“

De asemenea, organizatorii protestului au creat un eveniment pe Facebook prin care le cer bucureştenilor ce se opun explorării gazelor de şist să îi ajute pe locuitorii din Pungeşti cu mâncare, pături, saci de dormit şi corturi, pe care le vor trimite în comuna vasluiană.  

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan, a declarat pentru adevarul.ro că va participa şi el la protest, în această seară, din solidaritate pentru sătenii din Pungeşti.


Mesajul complet al organizaţiei Uniţi Salvăm Roşia Montană

REACŢIE RAPIDĂ: Indignaţi-vă! Ieşim urgent în Piaţa Universităţii (la fântână) pentru a fi solidari cu cei din Pungeşti. 

Noutăţi de la Pungeşti -https://www.facebook.com/events/440128479425180/

Apel către Ministrul Administraţiei şi Internelor - Radu Stroe - şi Preşedintelui PNL Crin Antonescu: Dacă Jandarmeria Română intervine în forţă pentru a înăbuşi protestul oamenilor din Pungeşti, veţi fi singurii responsabili pentru acest act absolut nedemocratic. NU Chevron, NU Guvernul României, NU Prefectura Vaslui au dreptul de a decide! 

▬ DE CE IEŞIM?

Sătenii din Pungeşti îşi apără câmpul de excavatoarele Chevron care vor să foreze pentru a exploata gazele de şist. Au păzit câmpul peste noapte, însă astăzi situaţia s-a înrăutăţit. Jandarmeria a primit ordin de la prefect sa intervina in forta in cazul in care localnicii opun rezistenta. Drumul judeţean e blocat de poliţia rutieră ca să nu mai vină nimeni în sprijinul localnicilor. Consiliul local şantajează sătenii să nu iasă la protest, şi tot s-au strâns 400 din 3500 câţi are comuna.

Cetăţenii îşi rezervă dreptul de a se apăra în faţa agresiunilor de orice natură. 

▬ CUM PUTEM FI SOLIDARI?

Cei care au posibilitatea sa mearga la Pungesti sa o faca pentru ca

oamenii de acolo au nevoie de sustinere directa. Asa vor simti cel mai bine solidaritatea noastra. 

Cei din oraşe să iasă în pieţele publice şi să protesteze paşnic.

Toti cei vin astazi la protest pot aduce cu ei mancare, paturi, saci de dormit, corturi ca sa incepem deja sa le strangem. De asemenea cine poate veni cu o masina unde sa le depozitam sa anunte aici. Si prima masina care pleaca catre Pungesti sa le duca!

De asemenea, ne pregătim pentru sâmbătă 19 octombrie e Ziua Mondială Anti Fracturare Hidraulică - https://www.facebook.com/events/638824876137581

Ne vedem de la 18:00 in Piata Universitatii, la fântână!

Vino când poţi, dar vino. Urmăreşte event-ul pentru a afla noutăţile în timp real.

Chevron va exploata gaze de şist în judeţul Vaslui

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.
Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.
 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

Americanii de la Chevron îşi pot amplasa sondele de explorare în judeţul Vaslui

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite