Valeriu Munteanu: Moldova va obţine independenţă energetică oricât de mult s-ar opune Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a comentat decizia lui Igor Dodon de a semna o iniţiativă legislativă privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul Republicii Moldova. Liberalul susţine că acţiunea şefului statului este impusă de Moscova, însă Rusiei nu-i va reuşi să zădărnicească planurile Moldovei în obţinerea independenţei energetice.

„Igor Dodon a cerut astăzi din nou (pentru că din nou acest lucru i-a fost cerut de la Moscova) rezilierea contractului de concesiune a lucrărilor de explorare a rezervelor de petrol şi gaze naturale (nu şi gaze de şist, aşa cum, încă, mai sugerează Kremlinul, prin gura plină de minciuni a exponenţilor săi de la Chişinău) încheiat de Guvernul RM cu o companie americană.
Este o acţiune disperată a Moscovei de a menţine RM în supuşenie şi vulnerabilitate, dar ar trebui să înţeleagă şi să se împace cu gândul că procesul a fost declanşat şi este ireversibil – RM va obţine independenţă energetică, oricât de mult s-ar opune Federaţia Rusă acestui proces”, a subliniat Valeriu Munteanu într-o postare pe Facebook.

Guvernul de la Chişinău şi Compania internaţională de explorare a resurselor de gaz şi petrol, Frontera Resources, au semnat pe 2 ianurie 2017 un contrat de concesiune privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldova.

Frontera Resources a fost selectată în urma concursului organizat de Guvern şi a primit dreptul pentru 40 de ani să efectueze explorări pentru a găsi gaze naturale şi petrol.

Investiţiile anunţate de 6 milioane de dolari vor veni în următorii cinci ani, cu potenţial de creştere. Dacă vor fi identificate hidrocarburi, investiţiile vor fi între 50 şi 100 de milioane. Conform contractului, statul va primi nu mai puţin de 1% din veniturile obţinute din vânzarea hidrocarburilor. Investitorii sunt obligaţi să angajeze cel puţin 60% din personal din Moldova.

Unii experţi susţin că metodele folosite la explorarea geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova de către compania americană Frontera Resources International ar putea avea un impact negativ iremediabil asupra mediului ambiant.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite