RISE Moldova: Pavel Filip şi Petro Poroşenko au ajutat Transnistria să câştige milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Jurnaliştii de la RISE Moldova au publicat o investigaţie prin care încearcă să arate cum premierul moldovean, Pavel Filip, şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, au ajutat regiunea separatistă din stânga Nistrului să câştige milioane de dolari americani.

RISE Moldova a obţinut un document, care demonstrează că Pavel Filip s-a adresat cu o solicitare către preşedintele Petro Poroşenko şi premierul Volodimir Groisman, prin care s-a arătat foarte preocupat de soarta Uzinei Metalurgice din Râbniţa şi cere, la 7 martie 2019, ca Ucraina să renunţe la embargoul impus acesteia, pe 14 mai 2018, pe un termen de trei ani, prin semnarea unui decret de către Poroşenko, chiar dacă impozitele Uzinei nu ajung în bugetul de stat al Republicii Moldova, dar la cel de la Tiraspol, necontrolat de autorităţile de la Chişinău.

Potrivit RISE, doar în primele nouă luni ale anului 2018, Uzina a achitat în „bugetul” regiunii transnistrene nu mai puţin de 7 milioane de dolari.

În documentul semnat de către Pavel Filip, prim-ministrul moldovean numeşte Uzina ca fiind „cel mai mare producător de metal din Republica Moldova” şi solicită autorităţilor de la Kiev următoarele: „De a exclude Uzina Metalurgică din Râbniţa din lista entităţilor supuse sancţiunilor; De a micşora de două ori nivelul taxelor de export, care constituie în fapt o barieră administrativă de acces pe piaţă; De a înceta investigaţia antidumping faţă de Uzina Metalurgică din Râbniţa, ca fii nefondată; De a suspenda regimul individual de licenţiere până la decizia finală a instanţei de judecată”.

De menţionat că în decretul semnat de Petro Poroşenko cu privire la sancţiunile impuse Uzinei nu au fost menţionate şi motivele acestei decizii.

Autorităţile de la Kiev au reacţionat imediat la solicitarea lui Pavel Filip şi doar în 12 zile, după ce au fost efectuate toate procedurile birocratice, sancţiunile pentru Uzina Metalurgică au fost anulate, prin semnarea unui decret de către Petro Poroşenko.

Întrebat de jurnaliştii RISE din ce considerente a luat decizia de a ajuta Uzina care nu contribuie la bugetul Republicii Moldova, ba dimpotrivă aduce bani regimului de la Tiraspol, Filip a fugit de răspuns.

Investigaţia integrală pe pagina oficială a RISE Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite