Republica Moldova a obţinut o amânare de patru ani a implementării pachetelor energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a decis amânarea până în anul 2020 a implementării prevederilor pachetelor energetice europene din domeniul gazelor. Comisia Europeană a salutat astăzi această decizie.

"Decizia de ieri este un răspuns la demersul făcut de Republica Moldova, care are o situaţie specifică. Securitatea şi aprovizionarea neîntreruptă cu gaze a cetăţenilor moldoveni şi a întreprinderilor este o prioritate şi Moldova poate conta pe solidaritatea ţărilor Uniunii Europene şi a celor din Comunitatea Energetică", a spus Günther Oettinger, comisarul european pentru Energie.

"Îi încurajez pe experţii în energie din UE şi  Moldova să căute împreună soluţii, astfel încât cetăţenii moldoveni să se poată bucura în curând de aceleaşi beneficii ale pieţei energetice interne, la fel ca şi cetăţenii din UE", a adăugat oficialul, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Anterior, ţara noastră s-a angajat să implementeze Pachetul Energetic III până la 1 ianuarie 2015 în ceea ce priveşte energia electrică şi până la 1 iunie 2016 în ceea ce ţine de gaze. Republica Moldova este dependentă sută la sută de gazele ruseşti, iar distribuţia este asigurată de un singur furnizor, Moldovagaz, unde ruşii deţin pachetul de control.

Ruşii de la Gazprom amână semnarea unui nou contract de livrare şi de tranzit cu Moldova. Printre motivele invocate este şi semnarea de către Chişinău a pachetelor energetice europene. „Implementarea pachetului energetic 2 şi 3 al UE exclud soluţionarea problemei privind datoriile ambelor maluri ale Nistrului faţă de Gazprom. Nu rezolvă nici situaţia cu livrările ulterioare de gaz. Dacă Moldova implementează aceste pachete, deciziile vor fi luate de Bruxelles, fără cosultarea Federaţiei Ruse, fapt cu care nu suntem de acord”, declarat anterior vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite