Comunitatea Energetică ar putea aproba amânarea pentru patru ani a implementării celui de-al treilea Pachet Energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii vor să exporte energie în UE
Ruşii vor să exporte energie în UE

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei va solicita Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice amânarea până în anul 2020 a implementării prevederilor Pachetului Energetic, pentru a putea semna un nou contract de import a gazelor de la Gazprom.

"Principala chestiune pentru Republica Moldova, discutată în cadrul Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice, vizează implementarea Pachetului Energetic 3 în Republica Moldova, în special domeniul ce ţine de piaţa gazelor naturale. Republica Moldova va solicita suport din partea Părţilor Contractante şi Comisiei Europene pentru aprobarea Deciziei Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice referitor la derogări în timp pentru transpunerea şi implementarea Directivei 2009/73/EC pentru sectorul de gaze naturale. Derogarea va viza articolul 9 al Directivei, ce prevede separarea activităţilor de transport de cea de furnizare și distribuţie a gazelor naturale. Termenul limită solicitat de transpunere și implementare a articolului 9 al Directivei date pentru Republica Moldova este anul 2020", se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

După reuniunea Comunității energetice, Valeriu Lazăr va pleca la Minsk (Belarus), unde va participa la cea de-a 42-a reuniune a Consiliului electroenergetic al CSI. În cadrul acesteia, Lazăr va avea o întrevederi cu ministrul Energeticii din Federaţia Rusă, Alexandr Novak.

Anterior, Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a îndemnat statele membre ale UE să ajute Republica Moldova în negocierile pe care le poartă cu Rusia privind semnarea unui nou contract de import a gazelor naturale. El a acuzat Rusia de „șantaj pur" și de un comportament „inacceptabil" față de Republica Moldova.

În acelaşi timp Oettinger a dat de înțeles că Moldova ar putea rămâne izolată la fel ca Belarus, dacă va accepta condiţiile Rusiei.
Pe de altă parte, premierul Vlad Filat a declarat că Republica Moldova nu și-a propus niciodată să iasă din Comunitatea Energetică Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite