Proiectul de lege ce interzice propaganda rusă în Republica Moldova, votat în două lecturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi, 7 decembrie, în două lecturi. Proiectul de lege a fost susţinut de către 61 de deputaţi.

Dezbaterile pe marginea proiectului de lege respectiv au provocat discuţii aprinse în plenul Parlamentului, ele au durat mai bine de două ore.

Cei mai revoltaţi de interzicerea propagandei ruse la Chişinău au fost deputaţii socialişti şi cei din fracţiunea comuniştilor.

În semn de protest, comuniştii au părăsit sala de şedinţă înainte de procedura de vot, iar socialiştii au făcut acelaşi gest imediat după votare.

Tot în semn de protest, deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a declarat că socialiştii vor vorbi doar în limba rusă la şedinţele în plen a Parlamentului.

Acesta a precizat că proiectul de lege este neconstituţional şi că se va adresa instituţiilor europene pentru a-l contesta, subliniind că procedura de vot s-a petrecut cu mai multe încălcări.

Iniţiativa de interzicere a propagandei ruse a fost semnată de către deputaţii PDM şi PPE, având ca scop securizarea spaţiului informaţional, prin limitarea difuzării şi retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informaţional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Proiectul are drept obiectiv lupta cu propaganda şi manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi. Autorii se referă în special la propanda rusă.

Precizăm faptul că această iniţiativă se referă strict la limitări ce ţin de emisiunile informativ-analitice şi nu va afecta în niciun fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara ţării care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Amintim că Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 13 iunie, că formaţiunea sa a înregistrat un proiect de lege în Parlament, privind securizarea spaţiului informaţional. Proiectul de lege ar trebui să interzică ştirile şi emisiunile politico-analitice difuzate de televiziunile străine, fiind vorba în mod special de cele ruse pe teritoriul Republicii Moldova, însă fără de a interzice activitatea posturilor TV.

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a reacţionat la decizia Partidului Democrat de a interzice propaganda rusă pe teritoriul Republicii Moldova. Viceministrul rus de Externe, Grigorii Karasin, a declarat pe 13 iunie curent că această acţiune este o blocadă informaţională a propriului popor.

„Trezeşte un sentiment de regret faptul că, în esenţă este o blocadă informaţională a propriului popor”, a comentat Karasin pentru Ria Novosti”.

Preşedintele Dodon a dat asigurări că proiectul de lege privind interzicerea propagandei ruseşti la televiziunile din Moldova va fi blocat. Şeful statului atenţionează majoritatea parlamentară că nu va promulga legea, chiar dacă Constituţia îl obligă, afirmând că este o chestiune principială pentru el.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite