GALERIE FOTO Politica în mahalaua premierului Iurie Leancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subiectele fierbinţi sunt răsdiscutate în staţia de autobuz de la intrarea în oraşul Ialoveni. FOTO Valentin Kirgan
Subiectele fierbinţi sunt răsdiscutate în staţia de autobuz de la intrarea în oraşul Ialoveni. FOTO Valentin Kirgan

Vecinii şefului interimar al Guvernului se bucură că vor locui pe o uliţă cu un demnitar de un asemenea rang. Ei au numai cuvinte de laudă despre Iurie Leancă şi speră că instabilitatea politică se va termina odată.

La 14 kilometri de la Chişinău, în oraşul Ialoveni, viaţa îşi are cursul ei. Oamenii au obosit de jocurile politice, iar desemnarea liberal-democratului Iurie Leancă în funcţia de premier interimar i-a lăsat indiferenţi. Unii nici nu ştiau că noul premier are casă pe strada Nucarilor din oraşul lor.

„N-am încredere în nimeni“

„Prima dată aud. Acolo sus ei se luptă pentru putere şi milioane. Noi aici jos ne luptăm pentru o bucată de pâine. N-am încredere în nimeni şi, dacă vor fi alegeri, nu ştiu cu cine să votez“,  spune Serghei Meleniuc, tânăr tătic din Horeşti, pe care-l întâlnim pe stradă. O pensionară vinde pe o bancă seminţe şi „iarbă de leac“. Este binevoitoare atunci când vorbeşte despre marfa ei. Izbucneşte în lacrimi când aduc în discuţie situaţia politică de la Chişinău. „Nebuneală şi tâmpenie. Am o pensie de 752 de lei. Ies cu seminţe şi fac trei lei de aici, trei de acolo. Nu vin în fiecare zi, trebuie să pun în pământ. Unii spun că dacă trăim la sat avem de toate. Nici banii pe care i-am băgat nu mi-i scot“, se tânguieşte femeia, care uită de clienţi. „Nu hotărâm noi nimic. Au puterea şi fac ce vor. Au mărit pensia cu 50 de lei? Mare bogăţie“, se bagă în vorbă o altă femeie.

Mai binevoitori s-au arătat vecinii noului premier interimar, care spun că vor tolera eventualele restricţii impuse de SPP. „Drumul nu va fi închis toată ziua. Vom aştepta puţin şi pe urmă ne vom vedea de ale noastre“, afirmă domnul Dumitru, un bărbat între două vârste. Acesta este sigur că Iurie Leancă va fi un premier bun şi speră ca va rămâne mai mult timp în funcţie. „Este un om amabil şi de fiecare dată când trece pe alături şi mă vede afară mă salută“, ne povesteşte vecinul premierului interimar. Strada Nucarilor din Ialoveni este pietruită şi, doar porţiunea de drum cât ţine casa lui Iurie Leancă, este asfaltată. „De când s-au mutat aici au reparat drumul, că era tare stricat“, ne spune Maria Pletuş, o pensionară vecină cu Leancă.

casa leanca

FOTO: Casa premierului interimar Iurie Leancă de pe strada Nucarilor din Ialoveni / Valentin Kirgan

 Joc de şah 

Secretarul Primăria Ialoveni, Vasile Covaş, ne spune că l-a văzut de vreo câteva ori pe Iurie Leancă. „A fost pe la Primărie când au început să repare drumul de pe strada lui, iar apoi la o şedinţă de partid. Nu-l cunosc personal aşa că nu pot să spun multe“, mărturiseşte funcţionarul. Acesta crede că era nevoie de o schimbare la Chişinău. „Dar modul în care a fost făcută deranjează. Nu ne aşteptam chiar la asta“, afirmă secretarul, cu referire la decizia Curţii Constituţionale. Viceprimarul Veaceaslav Cernat crede că evenimentele de luni seamănă cu un joc de şah. „Ultimele mişcări i-au lăsat în ceaţă pe toţi. Cel mai grav este că din cauza acestor jocuri politice sunt încetinite proiectele care ne-ar permite să dezvoltăm oraşul“, susţine Cernat.

Analiştii îl văd chiar şi viitor prim-ministru

Liberal-democraţii încă nu şi-au revenit după decizia Curţii Constituţionale de luni. „Nu ne vom expune asupra înaintării unui candidat la funcţia de premier până forul partidului nu va decide acest lucru“, a declarat vicepreşedintele PLDM Valeriu Sterleţ. Politicienii care anunţau la începutul săptămânii crearea unei majorităţi parlamentare spun că sunt gata să revină la masa de negocieri pentru a găsi o soluţie de compromis. Analiştii văd în Iurie Leancă cel mai bun candidat la funcţia de premier. La bursa zvonurilor pe lista posibililor şefi de Guvern figurează şi democratul Vlad Plahotniuc. De asemenea, se vorbeşte şi de un candidat-surpriză.

Ori Leancă, ori anticipate 

„În condiţiile actuale, Iurie Leancă e cea mai potrivită persoană la funcţia de premier. Are o imagine bună, iar reformele pe care le-a implementat au fost observate de către partenerii europeni“, susţine Vitalie Catană, comentator politic. Dar desemnarea lui depinde de relaţiile dintre el şi Vlad Filat. „Are multe şanse să fie acceptat. În anumite cercuri se vehiculează însă că Filat nu-l va înainta, deoarece va căuta un candidat care să nu-i facă concurenţă şi să-i fie loial“, crede Catană.

„Depinde de criteriile care vor sta la baza desemnării unei candidaturi. Dacă PLDM va înainta candidatura premierului, atunci acesta va fi Iurie Leancă. Dar nu cred că formaţiunea va vrea să se joace cu cei care şi-au şters picioarele de ea“, este de părere analistul Corneliu Ciurea. Expertul susţine că nu poate fi examinată candidatura lui Vlad Plahotniuc, prentu că are o imagine care nu-l recomandă. „Dacă Filat nu a fost acceptat, Plahotniuc nici atât“, a conchis Ciurea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite