Maia Sandu: Moldova condamnă acţiunile ostile faţă de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Maia Sandu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi, 22 februarie, în contextul deciziei lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din Ucraina, că am asistat la încălcarea principiilor şi normelor dreptului internaţional.

Maia Sandu a afirmat că „Moldova condamnă vehement acţiunile ostile faţă de Ucraina”. 

„Susţinem ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Vom sprijini toate eforturile internaţionale de căutare a soluţiilor paşnice, politice, bazate pe dialog şi negocieri. Interesul nostru este restabilirea păcii şi stabilităţii din regiune şi reluarea dialogului dintre părţi pentru soluţionarea crizei. Îndemn liderii ţărilor implicate în acest conflict să acţioneze cu înţelepciune pentru a evita violenţele sau vărsările de sânge. Ştiu că chiar şi în cele mai tensionare momente există loc de dialog”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a comunicat că Moldova este pregătită să ajute cetăţenii ucraineni, în cazul în care aceştia vor avea nevoie de acest lucru.

Vladimir Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.

Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane, potrivit estimărilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite