Serghei Lavrov afirmă că mercenarii din Balcanii de Vest luptă în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susţinut că mercenarii din Albania, Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina au fost recrutaţi şi transferaţi în Donbas, în Ucraina, pentru a lupta împotriva oamenilor susţinuţi de Moscova. Guvernele ţărilor au negat afirmaţiile lui Lavrov, iar ambasada Rusiei nu a răspuns încă solicitărilor de clarificare.

În cadrul unui interviu acordat pentru Russia Today, Lavrov i-a criticat pe liderii NATO şi occidentali, precizând că ei nu sunt interesaţi de apărarea Ucrainei şi a folosit exemplul în care NATO a atacat Iugoslavia în 1999.

El a continuat discuţia spunând că zona fostei Iugoslavii este „departe de a fi în plină expansiune" şi a declarat că Kosovo şi alte ţări din Balcanii de Vest sunt zone unde există foarte multă criminalitate.

„Sunt terorişti, traficanţi de droguri. Este o staţie de recrutare pentru mercenarii care se angajează în ostilităţi sponsorizate de SUA. Există afirmaţii că mercenari din Kosovo, Albania şi Bosnia şi Herţegovina sunt recrutaţi pentru a fi transportaţi în Donbas şi în alte naţiuni, pentru a destabiliza Rusia", a spus el, conform Euractiv.

Lavrov a subliniat că informaţiile au fost verificate, dar nu a precizat şi sursa. Între timp, oficialii guvernelor din cele 3 ţări au negat acuzaţiile, precizând că acestea sunt derutante.

În Kosovo, Blerim Vela, şeful de cabinet al preşedintelui, a catalogat afirmaţiile drept „fake news" şi a declarat că acestea fac parte din strategia de dezinformare a Rusiei prin care încearcă să justifice acţiunile militare împotriva Ucrainei.

În Bosnia, Ministerul Securităţii a negat afirmaţiile şi a spus că, potrivit datelor pe care le are instituţia niciun cetăţean nu a călătorit în Ucraina pentru a lupta. Analiştii politici sunt îngrijoraţi că astfel de acuzaţii ar putea fi folosite pentru a destabiliza şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Serbia, susţinută de Rusia, şi Kosovo, susţinută de SUA.

Pe 28 februarie, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, va discuta cu Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. Întâlnirea se va concentra pe afirmaţiile făcute de Lavrov despre luptătorii din Balcanii de Vest, deşi Rusia nu a acuzat public Serbia că trimite mercenari.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite