Filat recunoaşte că este obsedat, dar nu de Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat, liderul PLDM FOTO Tudor Iovu
Vlad Filat, liderul PLDM FOTO Tudor Iovu

Premierul Vlad Filat sugerează că vom avea alegeri anticipate doar dacă partenerii săi de Alianţă îşi vor dori acest lucru şi neagă că ar avea o problemă personală cu prim-vicepreşedintele Parlamentului.

Liderul liberal-democraţilor a declarat astăzi că „pe parcursul a trei ani de fiecare dată când apărea o situaţie mai dificilă erau lansate sperietori despre fructe şi legume“ (o eventuală coaliţie PCRM-PLDM), care însă nu s-au adeverit. De această dată, în opinia lui Filat, democraţii încearcă să deplaseze accentele de pe problemele care au ieşit la suprafaţă după omorul din Pădurea Domnească pe dimensiunea politică.

„Trebuie să ne concentrăm să asigurăm condiţii necesare activităţii comisiei parlamentare care investighează cazul, iar în baza raportului să luăm deciziile care să ducă la instituţii funcţionale“, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a explicat că Moldova ar putea intra în alegeri anticipate în acest an doar în două cazuri: dacă Parlamentul nu ia nicio decizie timp de trei luni sau dacă Guvernul va fi demis. El a dat asigurări că deputaţii PLDM vor aproba deciziile importante pentru ţară în Parlament, dar nu vor vota demisia Guvernului Filat. Astfel, un nou scrutin ar fi posibil doar dacă PL, PD şi PCRM votează împreună.

Întrebat de jurnalişti dacă are o „obsesie personală“ faţă de democratul Vlad Plahotniuc, aşa cum declara ieri Marian Lupu, Filat a răspuns cu o întrebare: „Sincer, credeţi că am de ce să fiu invidios? Daţi-mi măcar un motiv şi atunci veţi găsi şi răspunsul. Eu sunt un om liber, pot să dau răspunsuri, nu mă ascund în spatele nimănui, a unor duble identităţi...“.

„Da, am o obsesie şi ea vine de la angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa oamenilor. […] Sunt obsedat să avem instituţii funcţionale bazate, presă liberă, economie de piaţă, dar nu să stăm în spatele procurorilor, justiţiei, mass-media controlate şi resurselor financiare, trebuie încă să vedem sursele lor“, a adăugat Filat, referindu-se, probabil, tot la Vlad Plahotniuc.

Despre incidentul de la şedinţa consiliului AIE, când cei doi mai nu s-ar fi luat la bătaie, Filat a vorbit „din experienţa sa de sportiv“ că „un om puternic are forţa argumentului, nu a puterii“.

El i-a răspuns şi lui Mihai Ghimpu, care-i sugerase să-şi dea demisia dacă nu încetează războiul cu Plahotniuc: să fie mai explicit şi să vină în Parlament cu argumente.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite