Dodon se opune includerii limbii române în Constituţie: Limba moldovenească este limba istorică a poporului moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale de marţi, 31 octombrie, prin care a dat aviz pozitiv modificării articolului 13 din Constituţie privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” ca limbă de stat cu sintagma „limba română”. Preşedintele afirmă în Constituţia ţării, în datele recensămîntului populaţiei, dar şi în arhivele medievale este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc.

„Denumirea de limba moldovenească este încetăţenită de secole pe teritoriul ţării noastre, constituie un element fundamental al identităţii şi al matricii culturale a moldovenilor”, a declara Igor Dodon, potrivit unui comunicat de presă emis de Preşedinţie. 

Şeful statului menţionează că „majoritatea absolută a populaţiei băştinaşe a Republicii Moldova consideră că vorbeşte în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privinţă, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetăţenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”.

De asemenea, Igor Dodon susţine că unii politicieni de dreapta, precum şi o parte dintre membrii Curţii Constituţionale „se comportă ca mercenari cu soldă străină, iar scopul lor nedisimulat este adaptarea legii supreme a statului la proiectul unionist, de lichidare a identităţii moldoveneşti”.

Potrivit lui, în ultimii ani au fost comise acţiuni şi au fost lansate declaraţii care dezvăluie în mod clar intenţia de a transforma Constituţia Republicii Moldova într-o simplă foaie consultativă, care poate fi interpretată sau neglijată după moftul politic sau ideologic al Curţii Constituţionale şi al guvernării.

Dodon a anunţat că acţiunile şi declaraţiile membrilor CC vor fi supuse unei analize juridice minuţioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare, şi vor fi tratate în contextul abuzurilor comise în adresa Constituţiei şi a intereselor naţionale ale statului suveran moldovenesc.  

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”, transmite IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite