Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv modificării articolului 13 din Constituţie. Limba română poate deveni limbă de stat în Legea Supremă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”, transmite IPN.

După pronunţarea deciziei, liderul fracţiunii PLDM din Parlament, Tudor Deliu, a declarat presei că prin decizia de astăzi a fost restabilit un adevăr istoric, astfel proiectul de modificare a Constituţiei poate fi înaintat spre adoptare Parlamentului şi poate fi supus procedurilor parlamentare, fără cele şase luni prevăzute de regulamentul de modificare a Constituţiei. 

„Din momentul adoptării Constituţiei, în 1994, se discută intens limba pe care o vorbesc cetăţenii Republicii Moldova. Cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română”, a spus Tudor Deliu. 

La etapa următoare, după înregistrarea proiectului în Parlament, vor avea loc discuţii cu toate fracţiunile, a comunicat parlamentarul.

Şi liderul grupului PPEM din Parlament, Valeriu Ghileţchi, a salutat decizia Curţii, care, potrivit deputatului, „a deschis calea de modificare a articolului 13”. „Este un aviz aşteptat, iar grupul PPEM, care a semnat iniţiativa in corpore, este gata să o voteze în Parlament”, a subliniat deputatul.

Şeful statului, Igor Dodon, a avut o reacţie la decizia Curţii Constituţionale. Într-un comunicat de presă al Preşedinţiei se menţionează că „preşedintele aminteşte că şi în Constituţia ţării, şi în datele recensământului populaţiei, şi în sondajele de opinie, şi în arhivele medievale a fost şi este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc. Denumirea de limba moldovenească este încetăţenită de secole pe teritoriul ţării noastre, constituie un element fundamental al identităţii şi al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populaţiei băştinaşe a Republicii Moldova consideră că vorbeşte în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, are dubii în această privinţă, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetăţenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

Totodată, preşedintele constată că unii politicieni de dreapta, precum şi o parte dintre membrii Curţii Constituţionale se comportă ca mercenari cu soldă străină, iar scopul lor nedisimulat este adaptarea legii supreme a statului la proiectul unionist, de lichidare a identităţii moldoveneşti. Astfel, preşedintele Igor Dodon a anunţat că acţiunile şi declaraţiile membrilor CC vor fi supuse unei analize juridice minuţioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare, şi vor fi tratate în contextul abuzurilor comise în adresa Constituţiei şi a intereselor naţionale ale statului suveran moldovenesc. 

Iniţiativa de modificare a articolului 13 din legea supremă aparţine fracţiunii PLDM din Parlament, care a propus înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Proiectul a fost semnat şi de deputaţii Partidul Liberal, Grupului Popular European, Partidului Democrat şi de deputaţi neafiliaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite