VIDEO Acordul de Asociere cu UE a fost ratificat în Parlamentul de la Chişinău, cu 59 de voturi pentru şi patru împotriva: „Trăiască Moldova în UE!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul de la Chişinău, întrunit într-o şedinţă specială, a ratificat Acordul de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană, cu votul a 59 de deputaţi din Coaliţia Pro-Europeană şi din Partidul Liberal, numărul necesar fiind de 51 de voturi pro. Contra au votat trei socialişti şi un comunist.

UPDATE 12.52 Socialiştii Ion Ceban, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi au votat contra. Neafliaţii din grupul Mişin lipsesc.

UPDATE 12.45 Deja s-au adunat cele 51 de voturi necesare pentru ratificarea Acordului de Asociere. Deputaţii aplaudă. Apelul continuă. Fracţiunea PCRM lipseşte, cu excepţia lui Grigori Petrenco, care a votat „categoric împotrivă contra“.

Ieşind la tribună, fiecare deputat spune câte ceva. Unii votează pentru tineri, alţii pentru raioanele lor de baştină, pentru viitorul european al Moldovei sau chiar pentru întregirea neamului românesc (liberalii).

UPDATE 12.27 În prima lectură, proiectul este votat cu majoritatatea de voturi, prin ridicarea mâinii. În lectură finală, votul va fi nominal, prin apel. Fiecare deputat iese la tribună şi îşi spune opţiunea: pentru sau contra şi apoi semnează.

UPDATE 12.17 Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, îşi felicită colegii şi cetăţeni cu ocazia semnării acordului care „deschide un nou capitol în istoria ţării noastre“. El îi îndeamnă pe toţi deputaţii să voteze pentru ratificare şi îşi exprimă speranţa că după alegerile parlamentare din 30 noiembrie deputaţii din coaliţia de guvernare vor suplini şi locurile lăsate libere de comunişti.

UPDATE 12.11 Şi liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, vorbeşte despre semnificaţia istorică a acestei ţări şi munca grea ce va urma: „Este drumul nostru de întoarcere acasă, la sânul civilizaţiei europene, şi merită orice sacrificiu“.

UPDATE 11.57 În discursul său, liderul PD, Marian Lupu, spune că „susţinerea acestui acord înseamnă patriotismul zilelor noastre şi este ceea ce aşteaptă cetăţenii de la deputaţi“. Lupu a ţinut să sublineze că acordul cu UE nu va afecta relaţiile Moldovei cu partenerii săi din Est.

UPDATE 11.50 Deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului. De la tribună vorbeşte liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, despre „momentul istoric“ de astăzi.

UPDATE 11.40 Liderul PCRM, Vladimir Voronin, acuză, de la tribuna Parlamentului, guvernanţii că au trădat ţara şi s-au vândut europenilor, iar trădarea ar fi început de la 7 aprilie 2009, când, potrivit lui, ar fi avut loc o lovitură de stat. „După semnarea acordului va fi un singur învingător, Bruxelles-ul, şi milioane de învinşi - poporul Moldovei“, a declarat Voronin. El susţine că acordul a fost elaborat unilateral de către funcţionarii europeni, că Moldova îşi pierde suveranitatea politică şi economică şi că acordul ar lovi în securitatea ţării.

UPDATE 11.32 Ana Guţu, preşedinta Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, prezintă raportul comisiei asupra proiectului de lege înaintat de preşedinte şi avizat de Guvern pentru ratificarea Acordului de Asociere, care înlocuieşte un acord de cooperare cu UE, semnat în 1994. Proiectul a fost avizat pozitiv de toate comisiile permanente, cu excepţia a două: cea de mediu şi pentru drepturile omului, conduse de reprezentanţi ai opoziţiei.

UPDATE 11.29 Liberal-reformatorul Valeriu Saharneanu a profitat de ocazie pentru a-l ghionti pe fostul său lider de partid, Mihai Ghimpu, reproşându-i că acum un an nu-şi dorea acelaşi lucru, dar le deschidea drum comuniştilor spre guvernare.

UPDATE 11.18 Mulţimea adunată afară aplaudă discursurile lui Iurie Leancă şi ale deputaţilor din Coaliţia Pro-Europeană şi îl huiduiesc pe socialistul Igor Dodon. Mihai Ghimpu continuă seria jocurilor de cuvinte: „Toată lumea vrea în Europa, doar bidonii... în Siberia. Cred că veţi găsi rima“ (n.r. se referă la Igor Dodon, iar rima în limba rusă ar fi „fund“).

UPDATE 11.13 Liberalul Mihai Ghimpu spune că „pentru această zi au luptat generaţii, şi-au jertfit viaţa unii pentru ca noi azi să putem ratifica acordul ce ne va ajuta să ne distanţăm de cei care au furat trecutul părinţilor noştri şi vor să ne fure şi viitorul“. Declaraţiile lui sunt întrerupte de chicotelele şi replicile comuniştilor. „Parcă, aţi promis să fiţi cuminţi“, îi potoleşte Ghimpu.

UPDATE 11.09 Neafiliatul Mihai Godea susţine că astăzi Parlamentul, de fapt, cinsteşte memoria lui Ştefan cel Mare, realizându-i testamentul către urmaşi să nu închine ţara ruşilor.

UPDATE 11.03 Democratul Dumitru Diacov a menţionat că azi e o zi neagră doar pentru puţinii politicieni care au deraiat pe o cărăruie de la drumul larg spre UE, iar liberal-democratul Valeriu Ghileţchi, pastor baptist, a citat din Bibilie despre eliberarea poporului evreu din robia Egiptului pentru a-i felicita pe moldoveni.

UPDATE 10.55 Premierul a observat că socialistul este nervos şi a concluzionat că este disperat. Leancă a ţinut să-l citeze chiar pe Dodon, care spunea, acum câţiva ani, că Moldova nu poate face parte din Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan pentru că nu are o frontieră comună cu niciuna dintre aceste ţări. „Poate, peste câţiva ani, veţi găsi soluţia: să săpaţi un tunel sub Ucraina“, i-a spus Iurie Leancă. Schimbul de replici nu s-a oprit aici. Igor Dodon a amintit că şi liderul PLDM, Vlad Filat, şi-a dorit un referendum şi a acuzat partidele de guvernare că au adus cu forţa mii de oameni astăzi la mitingul din faţa Parlamentului, mulţi dintre care ar fi angajaţi la stat şi ar lipsi nemotivat de la serviciu. Leancă a răspuns că oamenii au venit din proprie iniţiativă.

UPDATE 10.48 Replicându-i premierului, liderul PSRM, Igor Dodon, susţine că socialiştii au mers la Bruxelles să protesteze pentru a le da o lecţie de democraţie guvernanţilor, care le-ar fi interzis să manifeste la Chişinău. El spune că astăzi e o zi neagră în istorie, momentul ales de autorităţi fiind nepotrivit, pentru că azi este comemorată moartea domnitorului Ştefan cel Mare. Socialistul îi acuză pe guvernanţi că s-au grăbit să semneze acordul şi nu au ţinut cont de opinia populaţiei, respingând ideea unui referendum.

„Eu înţeleg de ce v-aţi grăbit. Aţi avut un vis. Vorba ceea rusească: s-a împlinit visul...“ (n.r. în rusă: s-a împlinit visul idiotului)“, a declarat Dodon, reclamând că acordul va scinda societatea.

UPDATE 10.40 Şi liberalul Gheorghe Brega s-a referit la cei „vânduţi pe ruble ruseşti“, care încearcă să-i sperie pe moldoveni că nu vom face faţă cerinţelor comunitare. Premierul Iurie Leancă spune că acordul este unul extrem de favorabil pentru economia noastră, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană.

UPDATE 10.34 Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a remarcat că „până şi Campionatul Mondial de Fotbal şi-a luat o pauză de trei zile, probabil, pentru ca ţările să reuşească să ratifice acordul Moldovei“. El a făcut glume pe seama adepţilor integrării euroasiatice care, însă, se plimbă cu maşini străine, se îmbracă la patru ace şi îşi petrec vacanţele în ţările europene. Întrebarea lui era ce câştigăm dacă alegem Vestul, în defavoarea Estului, iar premierul a explicat încă o dată beneficiile apropierii de UE.

UPDATE 10.28 Liderul fracţiunii Partidului Comuniştilor, Maria Postoico, a declarat că evenimentul de astăzi este un show la care comuniştii nu vor participa: „Considerăm că runda de întrebări este  inutilă şi insuficientă, de aceea nu punem întrebări şi nu aşteptăm răsăpunsuri“.

UPDATE 10.24 Premierul spune că asocierea va aduce avantaje pentru toţi cetăţenii, indiferent de etnie, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană. El şi-a exprimat speranţa că pe viitor rezistenţa oponenţilor guvernării, care operează cu minciuni, va păli, aşa cum a pălit pentru socialişti care au profitat de regimul liberalizat de vize pentru a merge la Bruxelles sub pretextul unor proteste, dar, de fapt, s-au simţit foarte bine acolo. „Este o mostră clasică de ipocrizie“, a remarcat Leancă.

UPDATE 10.15 Premierul Iurie Leancă, prezentând proiectul, le mulţumeşte tuturor datorită cărora am ajuns în acest moment istoric şi vorbeşte despre beneficiile asocierii cu UE. „Asocierea Moldovei la Uniunea Europeană s-a produs! În istoria tânărului nostru stat, este un punct serios de cotitură - poate, cel mai important de la declararea Independenţei încoace“, a declarat prim-ministrul.

„Odată cu ratificarea acordului, procesul de integrare europeană va căpăta o dinamică mai mare, piaţa noastră se va integra pe piaţa europeană, cea mai mare din lume, Moldova va deveni mai atractivă pentru investitori, iar investiţiile vor genera locuri de muncă şi salarii mai mare. Prevederile acordului corespund cu toate înţelegerile din CSI, nimic nu aduce atingere statutului de neutralitate al ţării noastre. Mai mult decât atât, devenim mai previzibili, mai stabili şi prosperi“, a mai spus şeful Guvernului, adăugând că vom scăpa de corupţie şi vom cunoaşte o dezvoltare fără precedent.

Premierul susţine că punctul final al acestui parcurs este obţinerea statutului de candidat la aderarea la UE, dar pentru asta va trebui să ducem la bun sfârşit reformele şi să facem faţă multor provocări: „Astăzi avem un bilet pentru viitor, de noi toţi depinde cât de repede va deveni realitate“.

UPDATE 10.11 În cuvântul său de salut, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că asocierea cu UE va confirma că Republica Moldova e o ţară cu vocaţie eminamente europeană. „N-a fost uşor să ajungem în acest moment, e important însă că am dat dovadă de unitate. Cetăţenii şi clasa politică au arătat o mobilizare formidabilă în numele proiectului naţional de integrare europeană. Ar fi fost de dorit să fie, totuşi, mai puţine disensiuni pe această temă, dar sper că se va institui un consens politic. Avem cu toţii un singur scop: Moldova să devină o ţară înfloritoare în care oamenii să trăiască liber, nu după scenariul scris de alţii“, a spus şeful statului.

Timofti le-a cerut deputaţilor să întărească cel de-al doilea succes al Moldovei de după liberalizarea regimului de vize cu UE: „De votul dvs. depinde istoria ţării!“. Potrivit preşedintelui,  urmează o perioadă extrem de responsabilă de implementare a acordului, iar următorul pas e să cerem şi să primim o perspectivă clară de aderare. „Trăiască Moldova în Uniunea Europeană!“, şi-a încheiat el discursul.

UPDATE 10.01  În sală sunt prezenţi preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Iurie Leancă, foştii şefi ai statului Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, ex-premierul Vlad Filat, ambasadori şi alţi invitaţi. Singura chestiune pe ordinea de zi este ratificarea Acordului de Asociere cu UE.

Începând cu ora 10.00 are loc şedinţa specială a Parlamentului de la Chişinău, în care va fi dezbătut şi supus votului Acordul de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană. Votul pentru ratificarea documentului va fi uninominal. Urmăreşte în direct cine şi cum votează.

Proiectul de lege va fi prezentat în plen de către premierul Iurie Leancă, cel care a semnat Acordul de Asociere şi de creare a Zonei de Liber Schimb cu UE, pe 27 iunie, la Bruxelles. Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi-a exprimat speranţa că toţi deputaţii, inclusiv cei din opoziţie, vor vota pentru ratificarea acordului.

Pentru ratificarea Acordului de Asociere e necesară majoritatea simplă de 51 de voturi. Reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvernare, alături de liberali, au confirmat că vor vota pro, sufragiile lor fiind suficiente. Comuniştii lui Vladimir Voronin şi socialiştii lui Igor Dodon sunt împotriva asocierii cu UE, susţinând că astfel Moldova va fi împovărată de obligaţii şi, practic, îşi va pierde independenţa.
Peste 80% din prevederile acordului intră în vigoare provizoriu pe 1 octombrie, iar sută la sută - după ce documentul va fi ratificat de Parlamentul de la Chişinău şi de legislativele tuturor celor 28 de state-membre ale UE.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite