Vladimir Voronin i-a spus în faţă lui Jose Manuel Barroso de ce comuniştii sunt împotriva Acordului de Asociere cu UE şi că nu vor participa la ratificare
0Comuniştii consideră că Acordul de Asociere la UE, pe care Republica Moldova urmează să-l semneze pe 27 iunie, nu contribuie la dezvoltarea şi modernizarea ţării, iar Acordul de Liber Schimb ar fi chiar un pericol pentru enonomia ţării. PCRM şi-a expus argumentele într-o scrisoare cu anexă, înmânată de Vladimir Voronin lui Jose Manuel Barroso, la întâlnirea pe care au avut-o azi, la Chişinău.
În cadrul vizitei la Chişinău, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avut o întrevedere separată cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, discuţiile vizând, în special, Acordul de Asociere cu UE. „Vladimir Voronin i-a înmânat personal lui Jose Manuel Barroso o scrisoare în care sunt prezentate argumentele PCRM care indică asupra faptului ca acest document nu este în beneficiul Republicii Moldova“, a anunţă un comunicat difuzat de formaţiune.
În scrisoarea către Barroso, Voronin susţine că Acordul de Asociere a „divizat societatea moldovenească“, că „procesul de elaborare a proiectului şi pregătirea acestuia pentru parafare s-a desfăşurat într-un mod netransparent“, că acordul „nu contribuie la dezvoltarea şi modernizarea reală a Moldovei“, iar un şir de prevederi ale acesuia sunt „categoric inacceptabile“.
Liderul comuniştilor moldoveni i-a explicat pe puncte preşedintelui Comisiei Europene de ce PCRM este împotriva semnării Acordului de Asociere în varianta parafată în noiembrie 2013, la Vilnius (cităm din scrisoare):
„În primul rând, unificarea într-un singur document al politicului şi economicului fac imposibilă realizarea acestora unul independent de altul.
În al doilea rând, partea politică a Acordului, care prevede obligaţini pentru Republica Moldova de a acţiona în conformitate cu politicile UE în domeniile securităţii şi apărării, contravine Constituţiei Republicii Moldova, care consfinţeşte neutralitatea statului nostru.
În al treilea rând, mecanismele de apărare a intereselor uneia dintre părţi pe teritoriul alteia nu sunt limitate cu nimic şi nu ţin cont de drepturile suverane ale Moldovei.
În al patrulea rând, gestionarea procesului de implementare a Acordului nu prevede participarea Parlamentului Republicii Moldova. Dimpotrivă, prevede crearea organelor supranaţionale precum Consiliul Asociaţiei, Comitetul Asociaţiei şi altele, deciziile cărora poartă un caracter obligatoriu. Aceasta contravine principiilor suveranităţii statului nostru.
În al cincilea rând, Acordul cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare oferă beneficii unilaterale statelor UE şi reprezintă un pericol pentru vulnerabila economie moldovenească , atât în perspectivă scurtă, cât şi medie.
În al şaselea rând, proiectul Acordului nu oferă perspective pentru reintegrarea ţării. Dimpotrivă, aduce acestui proces, care este şi aşa complicat, dificultăţi noi.
În al şaptelea rând, în asemenea proiect care ar părea atotcuprinzător, nu sunt examinate chestiuni importante şi principiale de ordin social.“
Pentru a fi mai convingător, Vladimir Voronin i-a înmânat lui Barroso şi o anexă de patru pagini în care sunt analizate detaliat articolele din Acordul de Asociere la UE care, în opinia PCRM, ar contraveni interseselor Republicii Moldova.
Deşi se pronunţă împotriva variantei actuale a acordului şi consideră semnarea din 27 iunie drept pripită, PCRM nu respinge totalmente ideea asocierii Moldovei la UE. Comuniştii vor un altfel de document, care ar contribui la „modernizarea ţării pe baza standardelor şi valorilor europene în forma lor iniţială“. În acest scop, PCRM contează pe sprijinul, inclusiv financiar, al UE.