Şapte firme anonime, acţionari la Moldova Agroindbank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele şapte companii ce au preluat peste 30% din capitalul Moldova Agroindbank (MAIB) sunt nişte societăţi fără istoric de afaceri, dar ele ar putea schimba managementul celei mai mari bănci din Republica Moldova

Deşi au anunţat că depun toate eforturile pentru a elucida cazul de preluare a unor pachete importante de acţiuni de la cea mai mare bancă din Republica Moldova, autorităţile nu ştiu nici ele cu exactitate ce s-a întâmplat şi dacă noii acţionari nu ar deţine în final pachetul majoritar la Moldova-Agroindbank (MAIB).

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a anunţat că, în urma unui şir de tranzacţii ce au avut loc începând cu luna martie şi până la 18 mai, 30,2% din acţiuni ale Moldova Agroindbank au ajuns să fie controlate de şapte firme înregistrate în Marea Britanie, Cipru si Letonia, fiecare companie detinând o cotă de sub 5%, care, pentru a fi cumpărată, nu necesită obţinerea permisiunii prealabile din partea BNM.

Astfel, patru din cele cinci firme din Marea Britanie (Altell Impex LTD, Volmark Trade Ltd, Nutzen Limited, Ostryn Business Limited şi Sempai Trading LTD) au fost fondate în perioada 12-17 aprilie 2013 şi nu au niciun istoric de afaceri. Altell Impex LTD, bunăoară, a fost creată la 12 aprilie şi are un capital de 1,5 milioane de lire sterline (circa 28 de milioane de lei). Director al firmei apare ucraineanul Oleksii Galkin. În acelaşi timp, Nutzen Limited are un capital de doar o liră sterlină (circa 19 lei), a fost fondată la 18 aprilie, iar în calitate de director apare polonezul Konrad Bialousz.

Firma Dilnoro Group din Letonia a fost implicată în tranzacţiile din martie cu acţiunile Moldova-Agroindbank, suspendate de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), la cererea administraţiei MAIB.

TRANZACŢIILE, VERIFICATE DE BANCA NAŢIONALĂ

Despre un alt nou acţionar al MAIB, firma Diarstamia Management Limited, se ştie că a fost înfiinţată anul trecut în Cipru şi apare într-un raport al Ministerului Finanţelor din Slovenia referitor la tranzacţii cu acţiuni ale unor companii din această ţară.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, a precizat că specialiştii instituţiei verifică tot şirul de operaţiuni. Totodată, el a declarat că nu exclude că în baza unor procuri şi tranzacţii cu persoane fizice, cele şapte firme să deţină chiar pachetul majoritar de acţiuni la MAIB.

„Este foarte posibil ca firmele să fi intrat în posesia a 32-33% din acţiunile băncii. În condiţiile în care 6,2% din acţiunile MAIB sunt de tezaur şi nu participă la votare, iar alţi 30% din acţionari, de regulă, nu vin la adunare, un pachet de 32-33% ar putea fi majoritar şi, astfel, să se poată decide schimbarea întregii conduceri a băncii“, a menţionat şeful băncii centrale.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite