Moldova-Agroindbank dă alarma: un nou atac raider. Analiştii economici califică atacurile ca deosebit de grave pentru sistemul financiar şi cred că acestea sunt favorizate de criza politică din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova-Agroindbank confirmă că e ţinta unor atacuri de preluare frauduloasă a acţiunilor emise de instituţie, cu implicarea unor persoane din organele de stat, şi cere Băncii Naţionale să intervină. Autoritatea îşi declină responsabilitatea şi spune că s-au efectuat tranzacţii cu pachete de acţiuni mai mici de 5%, ceea ce nu necesita permisiunea BNM

Luni seara, Moldova Agroindbank (MAIB) a emis un comunicat în care cere ajutorul organelor de resort întrucât instituţia a devenit ţinta unor noi atacuri ilegale din partea unui grup neidentificat de persoane. Declaraţia a venit după ce, săptămâna trecută, reprezentanţii băncii refuzau să comenteze preluarea frauduloasă a circa 26% din acţiuni de către companii necunoscute.

Potrivit comunicatului, acţiunile ilegale au început în februarie şi sunt mult mai grave decât atacurile raider din 2011 şi 2012. Şefii MAIB susţin că schemele ilegale pun în pericol stabilitatea financiară a celei mai mari bănci din Moldova, dar şi a întregii ţări. „Ca instituţie, banca este sănătoasă, dar încercarea de a face schimbări în acţionariat va modifica din rădăcini politica şi strategia MAIB“, a declarat preşedintele Moldova Agroindbank, Natalia Vrabie, pentru Jurnal TV.

Chiar dacă a cerut implicarea instituţiilor statului, administraţia MAIB susţine că organele de resort au avut reacţii „anemice“ şi a cerut intervenţia promptă a Băncii Naţionale, a Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare (CNPF) şi a organelor de drept.

ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ

Situaţia de la MAIB a fost discutată la şedinţa Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară, întrunit ieri de urgenţă la Guvern. După şedinţă, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a spus că e vorba de un pachet al acţionarilor sloveni.

 „Lucrurile s-au agravat săptămâna trecută. Deocamdată nu se discută despre legalitatea tranzacţiei, ci despre dobândirea unui pachet semnificativ la MAIB de către un grup de persoane care ar putea să acţioneze concertat. Acum trebuie coordonată activitatea tuturor instituţiilor. Există indicii că 30% din acţiunile băncii ar putea fi controlate de un grup de persoane necunoscute“, a declarat Drăguţanu pentru presă.


Ulterior, şi BNM, şi CNFP au emis comunicate de presă cu detalii despre cele câteva zeci de tranzacţii cu acţiuni ale MAIB din ultimele trei luni.

„În rezultatul monitorizării operaţiunilor efectuate în perioada 14.05.2013-18.05.2013, s-a constatat că au fost tranzacţionate şi acţiunile care în anul 2011 au constituit obiect al litigiilor de judecată, deţinute în Moldova-Agroindbank de investitorii din Slovenia şi Olanda, care şi-au confirmat acordul asupra înstrăinării acţiunilor deţinute“.

Şi BNM, care la fel a emis un comunicat, lasă să se înţelegă că tranzacţiile ar fi legale şi îşi declină responsabilitatea pentru lipsa de supraveghere. „În perioada 14-18 mai 2013, au fost tranzacţionate pachetele deţinute de trei acţionari din Slovenia şi unul din Olanda, cu o cotă totală de participare în capitalul social al băncii de 18,2%. Acţiunile menţionate au fost transferate către şapte companii înregistrate în Marea Britanie, Cipru şi Letonia, fiecare companie deţinând cota de participare sub 5%, care nu necesită obţinerea permisiunii prealabile din partea Băncii Naţionale“.

ÎN VIZORUL PROCURORILOR

La rândul său, Guvernul promite, tot printr-un comunicat de presă, că vor fi investigate circumstanţele în care au fost înstrăinate acţiunile MAIB şi că, dacă se dovedeşte că a încălcat legislaţia, registratorul (Registru-Corect SA, care e învinut de MAIB de complicitate la atacul raider) riscă să rămână fără licenţă. Totodată, Ministerul Finanţelor urmează să pregătească un proiect de modificări legislative pentru a spori transparenţa acţionariatului instituţiilor financiare, impunând reglementări mai stricte în acest sens.

Solicitaţi de „Adevărul“, responsabili de la Procuratura Anticorupţie au comunicat că instituţia s-a autosesizat pe 20 mai şi a demarat imediat o investigaţie privind legalitatea tranzacţiilor. „Dacă se va dovedi că sunt ilegale, vom porni un dosar penal“, ne-a declarat procurorul-şef adjunct la Anticorupţie, Vladislav Căruceru.

Directorul Serviciului de Informare şi Securitate, Mihai Balan, a spus că a informat guvernarea încă la începutul lunii martie despre operaţiunile suspecte. Potrivit oficialului, dacă organele de resort s-ar fi autosesizat, nu s-ar fi ajuns la preluarea celor 30% din acţiunile băncii.

Reprezentanţii Registru-Corect n-au fost de găsit pentru a comenta învinuirile ce li se aduc.


INSTITUŢII SLABE ŞI LACUNE LEGISLTIVE

Analiştii califică atacurile ca deosebit de grave pentru sistemul financiar şi cred că acestea sunt favorizate de criza politică din ţară. „Faptul că se recurge la astfel de metode confirmă că instituţiile statului sunt slabe şi legea nu funcţionează. Cineva se foloseşte de criza politică, slăbiciunile guvernării şi lacunele sistemului judecătoresc pentru a prelua motorul unei entităţi“, e de părere Ion Tornea, expert IDIS Viitorul.

„Dacă la mijloc este un atac raider, investitorii îşi vor pierde încrederea în faptul că în Moldova drepturile de proprietate sunt garantate şi apărate“, a comentat Valeriu Prohniţchi, directorul exectiv al Expert-Grup.

Tranzacţii ilegale în 2011 şi 2012

Nu este prima tentativă de atac raider asupra Moldova-Agroindbank. În vara anului 2011, Compania Merchant Outpost Company a încercat deposedarea a cinci investitori din Olanda şi Slovenia de un pachet de 27,5% din acţiuni deţinute la MAIB. Ca urmare, Guvernul a modificat de urgenţă una din legile ce vizează activitatea bancară, iar de atunci, schimbarea de acţionari trebuie să fie avizată obligatoriu şi de Banca Naţională a Moldovei.

În noiembrie 2012, Vlad Filat anunţa că Moldova-Agroindbank este supusă unui nou atac raider. Şeful de atunci al Guvernului spunea că se  încearcă preluarea forţată a 28% din acţiuni prin intermediul unor instanţe de judecată din Ucraina.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite