Şmecherii cu fonduri europene: în faţa judecătorilor măcineni după ce au obţinut ilegal peste 50.000 de euro

Şmecherii cu fonduri europene: în faţa judecătorilor măcineni după ce au obţinut ilegal peste 50.000 de euro

Au obţinut fonduri europene pentru activitatea în agricultură FOTO Arhivă Adevărul

Violeta Hagiu (fostă Violeta Dulgheru) şi Cristinel Dulgheru au fost trimişi în judecată după ce au luat 50.000 de euro prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 31 iulie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Faptele au fost comise în 2010 şi 2011: Violeta a depus la A.P.I.A. Centrul judeţean Tulcea, în numele PFA Dulgheru Cristinel, două cereri de acordare de subvenţii agricole şi, în susţinerea acestora, atât sus-numita, cât şi, ulterior, inculpatul Dulgheru Cristinel, au prezentat mai multe înscrisuri false (tabel centralizator al contractelor de arendă şi adeverinţe), în cuprinsul cărora era atestat, în mod nereal, faptul că solicitantul deţine în arendă suprafaţa totală de 67 hectare teren arabil.

În vederea justificării acestei suprafeţe de teren, inculpata Hagiu Violeta a falsificat în prealabil şi a depus la Primăria comunei Văcăreni, în vederea înregistrării, un număr de 28 de contracte de arendare, pretins încheiate de către inculpatul Dulgheru Cristinel, în calitate de arendaş, cu diferite persoane fizice. Ulterior, pe baza declaraţiilor celor doi inculpaţi şi a existenţei contractelor de arendare contrafăcute, funcţionarii din cadrul Primăriei comunei Văcăreni au eliberat două adeverinţe, din care rezultă că inculpatul Dulgheru Cristinel deţine în arendă aceste terenuri.

În această modalitate, PFA Dulgheru Cristinel a obţinut în mod injust suma totală de 211.139,84 lei (echivalentul a aproximativ 50.271 euro), reprezentând fonduri europene şi fonduri din bugetul naţional, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Dulgheru Cristinel.

Violeta este acuzată de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată,  participaţie improprie la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual (toate în formă continuată).

Cristinel este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
înşelăciune, participaţie improprie la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual.

Mai citiţi şi:

Condamnare în dosarul banilor europeni pentru morţi

Tulcea: Au luat 40.000 de euro din banii europeni cu acte false

citeste totul despre: