FOTO Succesul primilor români care au făcut afaceri cu varză murată vidată: „Avem o saramură secretă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGRAFII Ionuţ Dima
FOTOGRAFII Ionuţ Dima

Varza murată, aliment nelipsit de pe mesele românilor, mai ales în perioada anotimpului rece, a fost o mană cerească pentru o familie din comuna dâmboviţeană Slobozia Moară. În 2003 au pus în practică o idee „furată“ din Slovenia, aceea a legumelor vidate, castraveţi şi varză. Producţia a crescut an de an, iar de la 100 de tone/an au ajuns la peste 900 de tone producţie anuală.

În timp ce majoritatea ţăranilor din comunele dâmboviţene Lunguleţu, Slobozia Moară sau Brezoaiele se plâng de preţul foarte mic la varză şi de lipsa unei pieţe de desfacere, Dorin şi Aurora Radu se mândresc cu afacerea lor. Producţia şi ambalarea murăturilor în vid a început în 2003, atunci când familia Radu a bătut palma cu mai multe reţele de hypermarket (Carrefour, Cora, Real, Mega Image, Auchan).  

Putina Scoarei

Legumele provin din judeţul Dâmboviţa, din comuna Slobozia Moară, zonă vestită pentru calitatea solului şi mai ales pentru soiul de varză românească, cu frunză subţire, excelentă la prepararea sarmalelor. 

Odată cu apariţia reţelelor de hypermarket şi vânzarea de către acestea a murăturilor în oţet din Ungaria, familia Radu s-a gândit că poate face acelaşi lucru, dar cu produsele noastre tradiţionale, conservate în saramură după reţetele bunicilor, fără conservanţi sau aditivi alimentari, dar ambalate conform cerinţelor actuale.  

Putina Scoarei

“Am fost în 2003 în Slovenia la nişte prieteni, prin luna iulie, şi am văzut acolo ceva produse murate, ambatale în vid. Am reţinut ideea, am venit în România şi, până la sfârşitul anului, am dat drumul la afacere. Am început să vidăm varză produsă în România şi să o distribuim către supermarketuri cu care făcusem contracte înainte de a începe activitatea. Directorii de supermarketuri mi-au spus la vreme respectivă că de mult timp voiau să aducă acest produs în România din Ungaria sau din altă ţară, dar erau în oţet şi nu se pretau pentru consumul românesc”, spune Dorin Radu (foto dreapta). 

Varza este murată într-o cameră specială, în butoaie de sute de litri, într-o saramură a cărei reţetă este secretă. După două luni se scoate de la murat, se aşează pe mese la scurs şi apoi se ambalează. 

„Avem varză murată şi castraveţi muraţi, ambalate în vid, dar şi în butoaie. Nu vreau să produc mult, ci să produc ceva de calitate. Am satisfacţia că produsele mele sunt căutate. Ne-am asumat misiunea de a păstra vie tradiţia producerii de murături prin metodă tradiţională de conservare la rece fără tratamente termice, fără adaosuri de conservanţi sau aditivi alimentari”, mai spune Dorin. 

„Putina Soacrei”

Varza şi castraveţii se comercializează individual, în pungi vidate termosudate cu greutate variabilă, dar şi în găleţi din plastic cu mâner de 4, 10 sau 15 kg. De asemenea, se vinde şi vrac în butoaie de 90, 120  de kg sau în recipientele clientului sub denumirea de „Putina Soacrei”.

Putina Scoarei

„Piaţă de desfacere pentru varză murată există, chiar dacă mai sunt şi producători care nu lucreză legal, dar este supraproducţie. Sunt prea multe loturi de teren cultivate cu varză. Producătorii de legume ar trebui să se asocieze, aşa cum cere şi Uniunea Europeană, pentru că, acolo unde sunt minim 5, se pot adresa unor reţele de hipermarketuri, către depozite, etc. În momentul în care ai o producţie de câteva zeci de tone nu poţi face contract de desfacere”, crede Dorin Radu. 

Toată varza folosită în afacerea familiei provine din Lunguleţu şi Slobozia Moară. Cel puţin 100 de tone pleacă în fiecare an către export, în ţări precum Anglia, Spania, Cipru şi Italia.


Cu toate că firma merge bine, familia Radu este hotărâtă să o vândă în viitorul apropiat. “Vreau să dezvolt cât pot de mult fabrica şi vreau să vând afacerea. Consider că am muncit destul de mult în acest proiect şi, atunci când voi ajunge la o capacitate maximă, e momentul să las pe altcineva să continue”, spune patronul. 

„Am fost primii care am făcut asta”

„Am privit această afacere că pe un ţel, pentru că toţi avem o dorinţă în viaţă. Mi s-a părut o afacere bună pentru că piaţa era virgină la momentul acela. Am fost primii care am făcut asta. Facem sacrificii foarte mari, pentru că soţul, de exemplu, pleacă de acasă la 5.30 şi se mai întoarce după ora 20.00, uneori chiar aproape de miezul nopţii. În afacerea asta am pus foarte mult suflet, foarte mulţi nervi, ani de zile pe care nu ţi-i mai da nimeni înapoi. Tocmai de asta vrem să şi vindem la un moment dat, pentru că în toată această perioadă am făcut multe sacrificii şi am pierdut şi pe partea de sănătate, de multe ori”, spune Aurora Radu (foto dreapta), soţia.

Începută că o afacere de familie în anul 2003 cu o producţie de aproximativ 100 de tone/an, firma s-a dezvoltat continuu, ajungând în momentul de faţă la 900 de tone/an şi 8 angajaţi. În 2012, firma avea o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei. “Putina Soacrei” este prima întreprindere din România care a accesat fonduri europene (SAPARD) pentru construcţia unei fabrici de varză murată în anul 2006, proiect finalizat în anul 2008. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite