Preşedintele CJ Dâmboviţa anunţă că în 10 ani va fi gata staţiunea turistică de interes naţional de la Padina-Peştera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea turistică de interes naţional din zona montană a judeţului Dâmboviţa, de la Padina-Peştera, va fi gata în 10 ani, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Proprietarii de spaţii de cazare, de terenuri din zona Padina-Peştera şi reprezentanţii autorităţilor s-au întâlnit, luni, şi au dezbătut regulamentul de construire în viitoarea staţiune montană. Regulamentul este necesar atât pentru realizarea unei staţiuni moderne, dar şi pentru că mare parte a terenului din zonă este inclus în Parcul Natural Bucegi. 

''Dezbaterea a pornit de la intenţia administraţiei locale de a avea o discuţie cu toţi factorii implicaţi în realizarea viitoarei staţiuni Padina-Peştera, staţiune turistică de interes naţional. Suntem în faza în care trebuie să elaborăm Planul Urbanistic Zonal (PUZ), am încheiat un contract cu Institutul Naţional de Cercetări pentru Turism, instituţie publică a statului român, care este cel care va elabora PUZ-ul zonei respective'', a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, citat de Agerpres. 

image

Acesta a spus şi care au fost factorii implicaţi în dezbatere. ''Am considerat că este necesar să implicăm în această dezbatere arhitecţii care, în special, vor face proiecte în zona de munte din judeţ, să implicăm proprietarii actuali de capacităţi turistice de cazare, pe cei care lucrează la Salvamont, să implicăm proprietari de terenuri care sunt interesaţi în dezvoltarea zonei şi instituţii publice care au, pe zona lor, anumite atribuţii, au fost prezenţi de la Compania Naţională Apele Române, Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, DSP, funcţionari din aparatul propriu al consiliului judeţean, de la Primăria Moroieni, de la Poliţie, jandarmi'', a mai spus Ţuţuianu.

Finalizare în 10 ani

În opinia preşedintelui CJ Dâmboviţa, în următorii 10 ani Padina-Peştera ar putea fi staţiune de interes naţional, cu facilităţile necesare acestui statut.

''Ca să îndeplinim minimum de condiţii pentru a fi declarată staţiune de interes naţional probabil ne trebuie doi ani după realizarea PUZ-ului, iar ca să realizăm o staţiune cu toate dotările şi o capacitate de cazare rezonabilă părerea mea e că ne trebuie 10 ani, asta dacă suntem foarte serioşi şi găsim şi resursele financiare necesare. La momentul acesta, în afara banilor acordaţi pe OG 28 pentru drum, nu avem altă sursă de finanţare identificată. Am putea să identificăm aceeaşi OG 28 ca sursă de finanţare pentru lucrările de apă, canal, staţie de epurare'', a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. 

Acesta a vorbit despre realizarea drumului din munte, pentru reabilitarea acestuia, asfaltare şi lucrări de artă (podeţe, elemente de siguranţă) fiind asigurată o finanţare totală de 80 de milioane de lei.

''Pe OG 28 sunt trei proiecte în execuţie, primul proiect început în 2010 Cota 1000-Dichiu-Piatra Arsă, lucrările sunt executate aproape la 80%, intenţionam să le finalizăm anul acesta, din păcate vremea nu ne mai permite, cel puţin săptămâna acesta să lucrăm; cel de-al doilea este proiect început în 2014 Dichiu-Zănoaga, drumul de legătură care va fi finalizat anul viitor, sunt necesare mai multe poduri care se toarnă din beton şi lucrările nu mai pot fi făcute acum din cauza vremii; cel de-al treilea sector este Zănoaga-Piciorul Babelor până la coada lacului Bolboci, este ultimul pornit, în 2016, şi primul finalizat, pentru că sectorul este finalizat, îl vom inaugura în două-trei săptămâni. În total, lucrările în zona montană costă undeva la 80 de milioane de lei'', a spus Ţuţuianu. 

image

Mai multe pârtii de ski

Autorităţile judeţene au început de câţiva ani demersurile pentru construcţia mai multor pârtii de ski în zona montană din Dâmboviţa. Au fost efectuate exproprieri, iar acum se caută surse de finanţare a lucrărilor. '

'Vor fi trei pârtii pe terenuri care sunt proprietatea judeţului Dâmboviţa, cu menţiunea că la momentul acesta mai avem cred că două litigii pe rolul instanţelor legat de cuantumul despăgubirilor oferite foştilor proprietari, celelalte sunt finalizate şi sumele au fost plătite. A doua menţiune, nu avem încă o sursă de finanţare identificată pentru construcţia instalaţiilor pe cablu care să deservească pârtiile de ski. Avem o discuţie cu o firmă, dar care nu s-a finalizat nici măcar la modul de concept pentru zona respectivă'', a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. 

La dezbaterea de luni, ce a avut loc la sediul Bibliotecii Judeţene ''I.H. Rădulescu'' din Târgovişte, s-a pus accent pe modul în care trebuie să fie realizate construcţiile din viitoarea staţiune, materialele de construcţie ce trebuie folosite şi pe respectarea normelor ce ţin de protecţia mediului.

''Există nişte reguli impuse şi acum, zona Peştera este zonă de hoteluri, Padina zonă de pensiuni turistice, Zănoaga pensiuni şi am putea să adăugăm şi camping. Noi discutăm acum cum să facem o staţiune modernă, care să respecte, pe de o parte nevoia de integrare în mediul ambiant, iar pe de altă parte să lase arhitecţilor posibilitatea de a se exprima. Toată lumea este de acord că acolo trebuie să folosim piatră, lemn, să fim în consonanţă cu natura, sunt discuţii mai mult tehnice. Vor fi amenajate şi locuri de parcare, avem o primă parcare în lucru la momentul ăsta, e în achiziţie publică, lucrarea de proiectare, şi va fi amenajată în zona actuală a telecabinei de la Piciorul Babelor'', a susţinut preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite