Cel mai vechi dosar cu autor necunoscut din Ialomiţa: un omor de acum 24 de ani. Iniţial a fost considerat un accident rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unde tânărul Viorel Tânase a fost lovit de agresorii săi FOTO: Mădălin Sofronie
Locul unde tânărul Viorel Tânase a fost lovit de agresorii săi FOTO: Mădălin Sofronie

Dosarul unei crime petrecute în satul Poiana, din Ialomiţa, în urmă cu 24 de ani, îngroaşă lista anchetelor cu autori necunoscuţi înregistrate la nivelul judeţului.

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă cu povestea unei crime cu autor necunoscut, care s-a petrecut judeţul Ialomiţa în noaptea de 12 spre 13 iulie 1992. Victima, identificată în persoana adolescentului Viorel Tănase, în vârstă de doar 18 ani la momentul morţii sale, se afla la un bar de pe raza localităţii Invăneşti. Băiatul plecase împreună cu mai mulţi prieteni să se distreze.

Din motive pe care nici până în prezent procurorii nu au reuşit să le stabilească, în cercul de cunoscuţi ai victimei a izbucnit un scandal spontan. Între petrecăreţii de la barul sătesc a izbucnit un conflict, însă spiritele s-au potolit după câteva minute. Din relatările făcute de matori în urmă cu 24 de ani şi ataşate dosarului constituit în jurul cazului, imediat ce scandalul s-a terminat, Viorel Tănase şi-a luat iubita şi a condus-o acasă.

A doua zi, adolescentul a fost descoperit agonizând pe marginea unei şosele care duce către satul Poiana, localitatea de domiciliu a victimei. „Datele reţinute în dosar arătau faptul că, la momentul în care victima a fost descoperită pe marginea drumului, se afla încă în viaţă, însă prezenta multiple leziuni, cu precădere în zona organelor vitale“, explică Verginica Buzoianu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa. Băiatul a fost transportat de urgenţă la spitalul din Slobozia, iar apoi transferat la Spitalul „Gheorghe Marinescu“ din Bucureşti, transformat între timp în Institutul Naţional de Boli Neurologice şi Neurovasculare Bucureşti. La doar câteva zile de la internarea în spitalul din Capitală, Viorel Tănase a murit, medicii precizând în foile de diagnostic faptul că rănile pe care le-a suferit erau incompatibile cu viaţa.

Moarte învăluită în mister

Imediat ce procurorii au fost anunţaţi cu privire la moartea victimei, la Slobozia a fost construită o anchetă în jurul cazului. În urmă cu 24 de ani, procurorii locali au încercat să adune probe în baza unui raport medico-legal, făcut la la Spitalul „Gheorghe Marinescu“ din Bucureşti. Potrivit actului constatator al decesului, moartea lui Viorel Tănase a survenit în urma unui accident rutier.

Legiştii spitalului din Capitală au explicat faptul că rănile suferite de tânăr au fost produse prin precipitare, cel mai probabil de un automobil. Abia la un an distanţă, organele judiciare şi-au dat seama că ceea ce legiştii din Bucureşti au constatat nu corespunde cu realitatea. Tocmai de aceea, reprezentanţii Parchetului Judeţean Ialomiţa solicitau, în 1993, ca trupul neînsufleţit al lui Viorel Tănase să fie exhumat pentru a fi supus unei noi expertize medico-legale. Noile analize au fost realizate în cadrul laboratorului Comisiei Superioare de Medicină Legală, iar rezultatul lor a fost unul uluitor.

După patru ani de verificări, în 1997, experţii din cadrul comisiei au demontat în totalitate constatările legiştilor de la Morga la Spitalului „Gheorghe Marinescu“, avansând pentru prima dată ipoteza unei crime. „Noile expertize medico-legale au demonstrat cu totul altceva decât se prezentase iniţial. Concluziile arătau faptul că moartea victimei că a survenit în urma unei loviri active, cu un corp dur, urmată de căderea victimei“, explică procurorul criminalist Verginica Buzoianu.

Dosar plimbat între parchete

În ciuda concluziilor care au scos la iveală faptul că moartea tânărului Viorel Tănase a fost provocată cu intenţie, procurorii nu au reuşit să-i dea de urmă autorului. Tot în 1997, la câteva luni de la sosirea rezultatului care avansa ideea unei crime, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în speranţa că aceştia vor reuşi să descopere criminalul care i-a luat viaţa tânărului din Ialomiţa.

După alte câteva săptămâni, dosarul a revenit la Slobozia, fiind declinat către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa. Anchetatorii locali au extins cercetările, reuşind să identifice un grup de trei posibili suspecţi care, în noaptea de 12 spre 13 iulie 1992, să-l fi ucis pe Viorel Tănase, din satul Poiana. Au fost realizate toate procedurile specifice, cuprinse în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, însă eforturile procurorilor în vederea dovedirii autorului crimei au fost zadarnice. Deşi săptămâni de-a rândul suspecţii au fost plimbaţi la audieri, anchetatorii din Slobozia nu au reuşit să-l identifice pe cel care i-a luat viaţa tânărului Viorel Tănase.

Concluziile la care au ajuns procurorii de caz au fost că „nu există date certe şi probe suficiente pentru ca dosarul să fie trimis în judecată“. În acest sens, la finele anului 1997 a fost semnată şi o ordonanţă, în baza documentului, dosarul morţii lui Viorel Tănase intrând în evidenţa cauzelor cu autori necunoscuţi. Cu toate acestea, până la începutul anilor 2000, poliţiştii şi procurorii au încercat să facă verificări şi să găsească o nouă pistă prin care să poată trage la răspundere pe autorii responsabili de moartea tânărului din localitatea Poiana. Din anul 2000 şi până în prezent, niciun procuror sau poliţist nu a mai efectuat însă cercetări cu privire la această cauză, dosarul rămânând şi astăzi nesoluţionat. Reporterii „Adevărul“ au încercat să ia legătura cu familia victimei însă aceştia şi-au rezervat dreptul de a nu da declaraţii publicităţii cu privire la caz.

Vă mai recomandăm:

Profilerul care a găsit ucigaşi pe bandă rulantă, despre moartea ziaristului prins în legături homosexuale: „Ei au gelozii puternice, sunt violenţi, răzbunători“

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Teleorman, despre problemele Poliţiei Române şi cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Eu consider că nu avem motive să ne plângem“

Cazul teribil al tinerei din Argeş găsite moartă într-o râpă, legată şi cu chiloţii îndesaţi în gură. De 17 ani, ucigaşul e de negăsit

Şeful IPJ Mureş, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Este foarte important că nu au fost ascunse”

Crimele în serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi“

Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

Şeful de poliţie în judeţul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Eu cred că măsurile privative de libertate educă“

Cât de primitivă era cercetarea penală în România anilor '90. „Se lucra cu film alb-negru cu bliţ şi cu gentuţa la brâu“

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Aurelian Ciocîrlan, seful inspectoratului de poliţie cu 14.000 de dosare la sertar: „Este o cifră extraordinar de mare“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“


Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite