Paşi spre salvarea UCM Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UCM Reşiţa aşteaptă naţionalizarea FOTO CRISTIAN FRANŢ
UCM Reşiţa aşteaptă naţionalizarea FOTO CRISTIAN FRANŢ

Plenul Camerei Deputaţilor a votat în procedură de urgenţă Legea pentru aprobarea OUG nr. 97 / 2013 privind preluarea de catre AAAS a creanţelor bugetare administrate de ANAF, prin organul fiscal competent, la SC UCM Reşiţa

Chiar şi Valeriu Zgonea şi-a început vizita de la Reşiţa prin anunţarea naţionalizării şi salvării UCM Reşiţa, la fel cum şi liberalii spun că parlamentarii de Caraş-Severin au făcut mai multe interpelări privind situaţia uzinei reşiţene.
 

Într-un comunicat de presă transmis de Biroul de presă al PSD Caraş-Severin, se menţionează: „Deputaţii social-democraţi Ion Mocioalcă şi Ioan Benga nu pot fi decât bucuroşi pentru că multele demersuri în favoarea SC UCM Reşiţa de până acum s-au dovedit a nu fi rămas fără ecou pe timpul Guvernului Ponta. Deputaţii cărăşeni social-democraţi sunt optimişti şi speră ca în viitorul apropiat UCM SA Reşiţa să înceapă să producă pentru sistemul hidroenergetic naţional, care în etapa actuală are mare nevoie de modernizarea tuturor hidrocentralelor din România”.
 

Un alt comunicat de presă, din partea deputatului PNL de Caraş-Severin, Dan Laurenţiu Tocuţ, a ţinut să informeze la rându-i că deputatul „a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor, în numele PNL, şi a subliniat importanţa uzinei pentru Reşiţa, pentru industria hidroenergetică şi pentru economia naţională. Aceasta, având în vedere că 85% din utilajele hidroenergetice s-au fabricat la UCM Reşiţa. Am spus că noi, PNL-ul, facem o opoziţie constructivă şi vom vota pentru Ordonanţa de Urgenţă care dă astfel o gură de oxigen UCMR-ului”. La votul din camera decizională au fost 282 voturi „pentru”, 59 de abţineri şi un vot împotrivă.
 

Este un pas pentru UCM Resita, dar şi pentru economia naţională, uzina reşiţeană urmând să treacă în proprietatea statului, după o privatizare, prin transformarea datoriilor în acţiuni ale Statului Român, acesta din urmă transformându-se din creditor în proprietar. Doar că pentru aceasta este necesară schimbarea legislaţiei insolvenţei, celebrul articol 9 litera k, prin care să permită AAAS să poată converti datoriile în acţiuni. Numai că, despre aceasta, se tot vorbeşte încă de anul trecut, când chiar ministrul Niţă declara, tot la Reşiţa, că legea se va modifica, la fel declarând şi Sorin Frunzăverde, Ion Mocioalcă şi, recent, chiar Valeriu Zgonea, al treilea om în stat, dar, deşi a trecut un an de atunci, majoritatea angajaţilor sunt tot în şomaj tehnic, încasând doar 75% din salariu. „E tot mai greu să credem în salvarea uzinei. De un an de zile suntem acasă în 75%, deci de un an nu producem nimic! Ce salvare este asta? Cât mai poate continua situaţia de azi?“, ne-a spus unul dintre angajaţii UCM Reşiţa, aflat în şomaj tehnic.

Citeşte şi:

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite