FOTO VIDEO „Perla Moldovei”, brandul pe care Piatra Neamţ îl poartă de 90 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La concurenţă cu Slănic Moldova, Piatra Neamţ este supranumit „Perla Moldovei” datorită titulaturii oficiale de oraş turistic primită în anul 1924 din partea autorităţilor statului.

Când spui Pietricica ori turnul lui Ştefan cel Mare, te gândeşti automat la Piatra Neamţ, oraşul din nord-estul ţării unde şi Pinalti a devenit, de câţiva ani un brand recunoscut. Mai înainte de toate, urbea este cunoscută însă pentru supranumele de „Perla Moldovei”, atribuit la concurenţă şi staţiunii Slănic Moldova.

Dintre cei care îl utilizează, puţini cunosc însă originea acestui supranume şi cum a ajuns să reprezinte „Perla Moldovei” brandul adevărat al oraşului.   

De la staţiune, la oraş turistic

Din documentările care au stat la baza monografiilor urbei de sub Pietricica, s-a descoperit că Piatra Neamţ a primit supranumele de Perla Moldovei în perioada interbelică, ani înfloritori pentru multe localităţi din ţară.

„La 1900, oraşul era considerat deja staţiune climaterică având în vedere că la început de secol XX, erau exploatate aici izvoarele minerale de pe muntele Cozla, eficiente în tratarea bolilor interne, mai ales cele de stomac. Izvoarele respective aveau caracteristicile apelor minerale de la Baden Baden, din Germania”, spune scriitorul şi colecţionarul Sergiu Găbureac.

Demersurile autorităţilor locale au fost încununate de succes în anul 1924, în perioada în care oraşul era condus de primarul G. Măcărescu. În acea perioadă a fost întocmită documentaţia prin care se solicita recunoaşterea urbei de sub Pietricica drept oraş turistic. 

„În anul 1924 s-a acordat în mod oficial titlul de oraş turistic pentru Piatra Neamţ, şi de atunci urbea e supranumită Perla Moldovei. Tot în aceea perioadă, primăria deţinea un hotel la Marea Neagră unde an de an, elevii erau trimişi în vacanţă. Şi acum Piatra Neamţ e un oraş de primă mărime în ceea ce priveşte destinaţia turistică, oferind o varietate de obiective care merită a fi vizitate”, mai spune Sergiu Găbureac.

Un brand cultivat în timp

Povestea apelor minerale din Piatra Neamţ s-a încheiat după Al Doilea Război Mondial, la venirea ruşilor.

Brandul de Perla Moldovei a fost preluat în timp de mai multe adminsitraţii locale ale municipiului, cu un accent deosebit pus în cele trei mandate de primar câştigate de Gheorghe Ştefan. În fapt, chiar orientarea spre dezvoltarea infrastructurii turistice a urbei a fost una din mizele administraţiei Ştefan, care a insistat pe investiţii în domeniu precum telegondola, pârtia de schi, telescaunul de pe dealul Cozla, ştrandul, sau reamenajarea zonei istorice de la Curtea Domnească şi Turnul lui Ştefan cel Mare.

În acest sens, mare parte din investiţiile din zona turistică ale primăriei au intrat în administrarea societăţii Perla Invest.

VIDEO Piatra Neamţ, Perla Moldovei (sursa: youtube)  

Vă mai recomandăm:

Piatra Neamţ, pe podium în topul celor mai frumoase oraşe din România

Piatra-Neamţ, de la străvechea Petrodava, la Piatra lui Crăciun. Cum s-a schimbat denumirea oraşului de la poalele Pietricicăi

FOTO Oraşul Piatra Neamţ, surprins de la înălţime în decursul unui an, proiect inedit de album foto

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite