Universităţile din Iaşi se unesc pentru un proiect unic în ţară. Vor să-şi deschidă porţile pentru 10.000 de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele cinci instituţii de învăţământ superior de stat din Iaşi au anunţat un proiect inedit prin care vor să atragă atenţia cât mai multor elevi din întreaga ţară.

Sub motto-ul „Iaşi, oraşul studenţiei tale. Porţi deschise la universităţile ieşene”, în perioada 21 - 25 aprilie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” îşi vor deschide porţile pentru elevii care vor să afle ce înseamnă viaţa de student la Iaşi. 

„Scopul proiectului este ca Iaşul să rămână un punct de atracţie pentru tinerii absolvenţi ai liceelor şi colegiilor din Moldova şi, poate, şi din alte judeţe din afara acestei regiuni. Este prima dată când reuşim să facem un astfel de proiect comun. Sunt convins că rezultatele se vor vedea”, a declarat primarul Mihai Chirica, municipalitatea ieşeană fiind cea care coordonează proiectul. Grupul ţintă ar fi 10.000 de elevi din toată regiunea care ar putea ajunge la Iaşi în acea perioadă pentru a vedea cum se învaţă şi cum se trăieşte în acest oraş, astfel încât centrul universitar să fie ales de tot mai mulţi tineri.

„Universităţile au înţeles că o voce comună este o voce puternică. Am creat acest proiect pentru cei indecişi, pentru a le arăta potenţialul universităţilor ieşene şi ceea ce pot obţine fiind studenţi aici şi, poate în acest mod, vor reuşi să iubească Iaşul cum îl iubim şi noi. Cred că începând cu acest demers al universităţilor în Anul Centenarului, universităţile vor putea să fim mai aproape de ceea ce ne dorim, adică o singură universitate, mare şi reprezentativă, poate cea mai mare din România. Totodată, vrem să facem un prim pas în a crea un scut protector în jurul Iaşului, un scut de care oraşul are nevoie”, a afirmat şi prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul UTI.

image

* Oficialii universităţilor din Iaşi FOTO Primăria Iaşi 

Totodată, prof.univ.dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV, a afirmat că „de-a lungul timpului educaţia a reprezentat brandul Iaşului, fapt care va trebuie să rămână la fel, iar acţiunile realizate împreună de cele cinci universităţi trebuie să se intensifice”. Fiecare dintre cele cinci universităţi îşi va desfăşura propriile evenimente şi prezentări, iar grupurile organizate de elevi care vor dori să viziteze centrul universitar ieşean în perioada 21 - 25 aprilie vor putea să circule gratuit prin Iaşi pe „Traseul universitar”. Potrivit oficialilor Primăriei Iaşi, la fiecare 70 - 90 de minute, din zona Gării vor pleca două autobuze colate cu identitatea vizuală a evenimentului, destinate exclusiv proiectului „Iaşi, oraşul studenţiei tale”, care vor avea opriri în staţii predefinite şi semnalate corespunzător în apropierea fiecărei instituţii de învăţământ superior.

Autobuzele vor circula zilnic, începând cu ora 9.00, după un orar care să coincidă cu sosirea în gară a celor mai circulate rute feroviare care leagă Iaşul de restul ţării. „Traseul universitar” va fi unul circular, care porneşte de la gară în două direcţii, către Copou şi către zona Tudor Vladimirescu, putând fi folosit astfel de către elevi ca pe un sistem „hop on / hop off”, ei având posibilitatea de a urca sau coborî la fiecare staţie de pe traseu, în ambele direcţii.

În fiecare staţie, studenţi voluntari ai celor cinci universităţi de stat din Iaşi îi vor îndruma pe elevi către sediile principale ale instituţiilor de învăţământ superior. La gară va fi instalat un punct de informare, de unde vor porni toate grupurile de elevi. Tot aici aceştia vor primi o broşură care va conţine informaţii despre universităţile din Iaşi, despre oportunităţile de cazare în campusuri, valorile burselor, cele mai importante obiective culturale ale Iaşului, dar şi de distracţie, cât şi cei mai importanţi angajatori activi în capitala Moldovei. Totodată, la mijlocul broşurii aceştia vor putea găsi o hartă cu toate staţiile de pe „Traseul universitar”, sediile instituţiilor de învăţământ superior, fiind marcate şi principalele obiective culturale ale Iaşului.

Citeşte şi:
Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite