Tânărul poliţist din Iaşi genial în rezolvarea „infracţiunilor perfecte”. Detaliul minor pe care l-a folosit pentru a găsi autorii unui jaf de proporţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul „Adevărul” continuă campania „România infractorilor necunoscuţi” cu povestea profesională a unuia dintre cei mai promiţători investigatori din Poliţia ieşeană: Alexandru Chelaru, poliţistul care, la doar 28 de ani, rezolvă cele mai complicate speţe din judeţul Iaşi.

În spatele dosarelor cu autor necunoscut, cărora cotidianului „Adevărul” le dedică, de două luni, o amplă campanie, se află şi oameni, nu doar cifre seci. Dincolo de statisticile îngrijorătoare, care spun că în România, în prezent, se află peste 600.000 de cauze cu autor necunoscut - aşa-zisele „AN-uri” - se află şi poliţişti care se remarcă prin activitatea pe care o desfăşoară şi prind infractori pe care, poate, alţi colegi nu ar fi în stare să îi prindă şi a căror poveşti vi le prezentăm. Începem cu Alexandru Chelaru, inspector principal în cadrul Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului – Serviciul de Investigare a Fraudelor, de la Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi.

Menţionăm că selecţia poliţiştilor care performează în munca de a prinde autorii necunoscuţi nu aparţine redacţiei ci Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Tânărul care rezolvă cele mai complicate dosare din Iaşi 

Inspectorul principal Alexandru Chelaru este considerat una dintre tinerele speranţe ale Poliţiei din Iaşi. Deşi peste fix zece zile va împlini abia 28 de ani, Chelaru este unul dintre poliţiştii investigatori din Iaşi la care şefii apelează aproape de fiecare dată când apare câte un caz aparent imposibil de rezolvat. Şi, în proporţie covârşitoare, chiar dacă nu 100%, Alexandru, ajutat şi de colegi, reuşeşte, în final, să prindă infractorii.   

Poliţistul ieşean se ocupă în special de furturile şi înşelăciune cu autor necunoscut în care modul de operare al autorilor este mai deosebit. Încă de la începutul discuţiei pe care am avut-o cu el, Alexandru a ţinut să puncteze că de unul singur nu ar reuşi niciodată să soluţioneze un dosar greu, ci doar munca în echipă poate duce la soluţionarea unor cazuri care par, la prima vedere, perfecte.

Alexandru Chelaru este absolvent al Academiei de Poliţie şi în 2010, când a absolvit, a intrat în Poliţia ieşeană cu a doua medie pe judeţ. Ne-a povestit că încă de când era în clasa a V-a, când se gândea la o profesie pe care să o urmeze, a ales să fie poliţist. La începutul acestui an, datorită realizărilor sale, a fost desemnat „poliţistul anului” de către şefii săi de la Iaşi, datorită soluţionării unui jaf cu prejudiciu de 150.000 de euro.

 „Şi când sunt liber stau cu telefonul după mine”

Alexandru Chelaru avea în lucru, în momentul documentării acestui articol, cinci dosare cu autori necunoscuţi, toate cu o complexitate peste medie. Printre acestea se numără jaful unui seif plin cu bani dintr-o primărie din mediul rural ieşean, dar şi furtul unei cantităţi foarte mari de aur de la o persoană fizică. Poliţistul ne-a povestit cum abordează noile dosare pe care le primeşte în lucru. „E foarte importantă munca în echipă, iar la noi şefii au ştiut întotdeauna cum să ia presiunea pe pe umerii noştri atunci când a fost un dosar mai mediatizat. În privinţa investigaţiei, nu pot spune că există un ghid anume care îţi zice ce trebuie să faci şi ce nu. Important e să fii atent la fiecare detaliu, la fiecare gest pe care îl faci. De asemenea, e foarte important ca cercetarea la faţa locului să fie făcută foarte bine”, spune Alexandru Chelaru. 

Acesta ne-a mai spus că nu de fiecare dată trecerea timpului înseamnă automat şi scăderea şanselor de prindere a autorului. „Motivul e simplu: de regulă, autorul este mult mai atent la ceea ce face imediat după comiterea faptei decât e după ce trece o perioadă de timp mai mare, când poate face greşeli care să ducă la prinderea sa. Evident, sunt multe lucruri catre trebuie făcute la timpul lor, cum sunt percheziţiile, de pildă”, ne-a mai spus Chelaru. Acesta a vorbit şi despre timpul pe care trebuie să îl aloce un poliţist care lucrează la departementele de investigaţii.

„Dacă e necesar şi util într-o anchetă, se înţelege de la sine că trebuie să stai la muncă”. De aceea, spune poliţistul, nu arareori se întâmplă să stea la muncă de la 7 la 20 sau să vină la serviciu şi în zilele sale libere. „Când ai un dosar important, nu îţi permiţi să abandonezi pur şi simplu cercetările. Eu, oriunde merg, telefonul e lângă mine pentru ca, dacă e neapărată nevoie, să vin la serviciu”, spune Chelaru.

 „Fiecare dosar diferă de la caz la caz”

Alexandru Chelaru a vorbit şi despre dosarele cu AN, peste 27.000 înregistrate, la Iaşi, în momentul de faţă, la o populaţie de aproape 800.000 de locuitori. În opinia sa, situaţia ar trebui analizată dincolo de cifrele din statistici, pentru că dosarele diferă de la caz la caz. „Aparent, acest număr de dosare este mare, însă trebuie privit şi la complexitatea lor. La câte dintre infracţiuni sau consumate şi câte sunt tentative. Pentru că e un dosar complex şi alta e un dosar cu o infracţiune neconsumată, cu grad de risc scăzut. E ca şi cum am compara un creion cu o bidinea”, ne-a spus poliţistul.

Cel mai complex caz soluţionat de Chelaru a fost un jaf aproape perfect, comis la un magazin de electrocasnice din afara Iaşiului, unde mai mulţi hoţi au furat telefoane şi laptopuri de peste 600.000 de lei. Hoţii au purtat mănuşi şi cagule şi au reuşit să păcălească atât sistemul de securitate cât şi cel video. Alături de colegi, Alexandru a început investigaţia de la un levier găsit la faţa locului, abandonat de hoţi. A aflat astfel cine îl produce, unde se distribuie în Iaşi. În acest fel a ajuns la magazinul de unde hoţii îl cumpăraseră şi a putut să obţină, de pe camerele de supraveghere, modelul de maşină pe care unul dintre ei îl conduceau. După patru luni de anchetă, hoţii au fost prinşi şi trimişi după gratii. „Cele mai satisfăcătoare momente pentru un poliţist e atunci când prinde un hoţ şi atunci când trimite dosarul în instanţă. Pentru că nu întotdeauna faptele pot fi probate. Teoretic, toate dosarele pot fi rezolvate, în practică lucruri stau altfel şi totul diferă de la caz la caz”.

Alexandru Chelaru este de părere că, în momentul de faţă, sistemul de Poliţie, dar şi condiţiile din acest sistem, sunt net mai bune decât erau în momentul în care a fost încadrat el, acum patru ani. „E important de ştiu că, în Poliţie nu există «eu am făcut», ci «noi am făcut»”, a concluzionat Alexandru Chelaru.

Vă mai recomandăm:

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Bihor, despre problemele cu poliţiştii corupţi: „Încercăm să facem curăţenie în poliţie, dar nu e uşor“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“

Profilerul care a găsit ucigaşi pe bandă rulantă, despre moartea ziaristului prins în legături homosexuale: „Ei au gelozii puternice, sunt violenţi, răzbunători“

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Teleorman, despre problemele Poliţiei Române şi cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Eu consider că nu avem motive să ne plângem“

Cazul teribil al tinerei din Argeş găsite moartă într-o râpă, legată şi cu chiloţii îndesaţi în gură. De 17 ani, ucigaşul e de negăsit

Şeful IPJ Mureş, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Este foarte important că nu au fost ascunse”

Crimele în serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi“

Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

Şeful de poliţie în judeţul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Eu cred că măsurile privative de libertate educă“

Cât de primitivă era cercetarea penală în România anilor '90. „Se lucra cu film alb-negru cu bliţ şi cu gentuţa la brâu“

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Aurelian Ciocîrlan, seful inspectoratului de poliţie cu 14.000 de dosare la sertar: „Este o cifră extraordinar de mare“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“


Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite