Turnul-clopotniţă rămas după demolarea celei mai vechi biserici a românilor din Deva este restaurat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul clopotniţă. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Turnul clopotniţă. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

De mai mulţi ani, turnul celei mai vechi biserici ridicate de români în Deva se află într-o stare avansată de degradare. A început reabilitarea monumentului.

Lucrările de restaurare a turnului – clopotniţă din cimitirul aflat pe Strada Călugăreni din Deva, rămas în urma demolării parţiale a celei mai vechi biserici a românilor din Deva au început cu desfacerea turlei acoperită cu şindrilă.

VIDEO CU TURNUL

Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, explică faptul că acoperişul degradat, care reprezenta cea mai mare problemă a monumentului, va fi înlocuit, iar ulterior se va lucra şi la zidurile turnului. După renovarea acestuia, el va redeveni accesibil vizitatorilor.

Cum şi-l amintesc localnicii pe Arsenie Boca: „Muncea la animale şi la lemne. Nu îi păsa că îl spiona lumea”

Alun, „satul de marmură” unic în lume, iese din izolare. Noul drum prin pădure spre cătunul din munţi VIDEO

Cel mai izolat sat din văile pădurenilor ascunde o „comoară” uitată în mijlocul sălbăticiei VIDEO

Biserica în urma căreia a rămas doar turnul-clopotniţă a fost ridicată la mijlocul secolului al XVII-lea, însă a fost demolată parţial la sfârşitul secolului al XIX-lea, pentru ca materialele de construcţie provenite din ea să fie folosite la ridicarea catedralei „Sf. Nicolae” din localitate. Doar turnul a rămas intact, timp de peste un secol, însă în ultimii ani a ajuns în ruină.


Turnul clopotniţă. ADEVĂRUL

Povestea bisericii

Povestea celei mai vechi biserici de piatră ridicate de români în Deva a început în jurul anului 1640, când credincioşilor români li s-a permis clădirea unei biserici de zid, după ce fiecare familie a donat câte 50 de dinari pentru viitoarea construcţie şi ar fi prestat câte două zile de coasă în favoarea parohiei reformate. 

Românilor ortodocşi li s-a impus atunci ca turnul clopotniţei să nu fie mai înalt decât cel al bisericii calvine maghiare şi ca românii să nu tragă clopotele înaintea calvinilor, susţinea istoricul Victor Şuiagă. Oamenii au respectat condiţia privind înălţimea turnului, însă au ales ca loc de construcţie coasta unui deal din cartierul românesc numit „Pe vale”.


Turnul clopotniţă. Februarie 2022. ADEVĂRUL

rurnul bisericii foto daniel guta adevarul

În următoarele două secole, biserica împodobită cu icoane preţioase a dominat aşezarea de la poalele Cetăţii, aşa cum arată cele câteva gravuri din secolele XVIII – XIX, care înfăţişau panorama oraşului. 

Cel mai faimos desen în care apare biserica a fost realizat în 1864 de artistul german Ludwig Rohbock (cca. 1820 - 1883), din Nürnberg, un celebru desenator, peisagist şi gravor al vremii. 


Gravură de Ludwig Rohbock 1864. Sursa wikipedia.org

deva

Rohbock a fost autorul mai multor desene şi acuarele care surprindeau împrejurimile Rinului, peisaje din Ungaria şi din Transilvania anilor 1852-1875, publicate jurnalele epocii, alături de date de importanţă istorică şi topografică.


Turnul, înainte de lucrări. ADEVĂRUL

La sfârşitul secolului al XIX-lea, când a început construcţia actualei catedrale episcopale din Deva, localnicii au hotărât ca nava şi altarul vechii biserici româneşti să fie demolate, iar materialele să fie folosite la noua biserică de pe „Drumul Ţării”. Credincioşii au păstrat intact doar turnul clopotniţă, ce poate fi văzut şi astăzi în cimitirul de pe Strada Călugăreni. Turnul vechii biserici a ajuns însă într-o stare avansată de degradare, care contrastează cu frumuseţea şi valoarea sa istorică.

turn biserica veche deva foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Nestor Hunedoreanul, noul episcop al Devei şi Hunedoarei, are 38 de ani. Este succesorul răposatului episcop Gurie

Seceta a transformat radical lacul Cinciş din Hunedoara. Priveliştea uimitoare a bisericii inundate unde altădată ajungeau vaporaşele VIDEO

Mii de oameni şi ceva mai puţine măşti la mormântul lui Arsenie Boca. Pelerinaj amplu la Prislop VIDEO

Moştenirea uriaşă a lui Arsenie Boca în Ţara Haţegului. De ce este atât de preţuit duhovnicul de la Prislop

Dramele care au zdruncinat copilăria lui Arsenie Boca: „Dacă aveam avere, intram la Cotroceni”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite