Rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ răspunde calomnios la ancheta „Adevărul“ privind sponsorizări contra titluri academice

Rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ răspunde calomnios la ancheta „Adevărul“ privind sponsorizări contra titluri academice

Rectorul Valentin Nedeff vede în scrisoarea plină de calomnii un gest de bun simţ

Valentin Nedeff, rectorul Universitatăţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău, a trimis un mesaj calomniator la adresa unor profesori universitari băcăuani. Totul de pe mailul său oficial-instituţional, cu extensia @ub.ro. Rectorul băcăuan îşi intitulează mailul „Adevarul.ro în Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău“, iar mesajul ataşat apare ca fiind scris de un profesor apropiat rectorului, Valentin Zichil.

Ştiri pe aceeaşi temă

După dezvăluirile din ziarul „Adevărul“, despre sponsorizările date de Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare Moldova (SIF) înainte de a-şi depune dosarul de conferenţiar, către Universitatea Bacău, rectorul Valentin Nedeff, care a fost şi preşedintele de comisie la concurs, a reacţionat printr-un mail calomniator, în care implică atât numele ziarului „Adevărul“, cât şi pe cel al adversarilor închipuiţi din instituţie.
 
Ieri, 31 ianuarie şi astăzi, 1 februarie, de pe mailul oficial din instituţie al rectorului a fost răspândit în toată reţeaua universitară un mesaj în care sunt ameninţaţi mai mulţi profesori, deveniţi incomozi de-a lungul timpului pentru el. În mesajul trimis celorlalţi colegi lasă să se vadă că mailul ar fi fost primit de la adevarulbacaului@yahoo.ro, adresă care însă nu aparţine ziarului sau vreunui jurnalist al cotidianului. Totodată, mesajul în PDF, arată la „proprietăţi“ că a fost scris de Valentin Zichil, apropiat al rectorului, care va candida în luna martie pentru funcţia supremă din universitatea băcăuană. De altfel, în conţinutul mesajului, singura persoană care apare menţionată pozitiv este chiar profesorul Zichil. 
 

Atac sub centură la un coleg decedat 

În mesaj sunt atacaţi profesori care conduc departamente şi specializări în Universitate, precum Gabriel Lazăr sau Radu Ababei dar şi un fost conferenţiarul Ion Vascan, decedat, un alt cadru didactic care vindea în afara orelor de curs produse Oriflame, dar şi doi colegi asupra cărora sunt aduse acuzaţii de natură sexuală. În niciuna dintre situaţii, rectorul, care propagă mesajul, nu aduce vreun fel de probe.
 
Stimaţi colaboratori. În fişierul ataşat acestui mesaj aveţi un răspuns la toate manipulările din zilele trecute. Nouă ni se pare un răspuns de bun gust şi de competenţa parchetului - care a fost deja sesizat“, afirmă Valentin Nedeff în mailul trimis ieri.
 
Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, revine astăzi cu acelaşi mesaj ataşat dar şi cu explicaţii suplimentare: „Aveti mai jos mesajul primit de foarte multi colegi. Am observat ca dl prof. Lazar G. si alti colegi nu sunt la destinatari si de aceea am considerat utila retransmiterea mesajului pentru ca persoanele defaimate sa se poata apara. Mi se pare corect. Nu-mi sta in caracter sa fac anonime sau sa defaimez universitatea si colegii din universitate, cand stiu cat de greu am reusit, impreuna, sa reparam defaimarile din anul 2009. Stimati colegi va informez ca numarul anonimelor care defaimeaza in principal universitatea si cadrele didactice din universitate, este foarte mare. Acestea au ajuns  nu numai in presa locala, dar si la diferite institutii ale statului. Sunt solicitate pentru verificare dosare de concurs, contracte de cercetare etc. Cu calm si responsabilitate vom raspunde la toate aceste actiuni care nu fac bine universitatii. Cu deosebita consideratie, Valentin Nedeff“.
 
Reacţia profesorilor atacaţi în mesajul oficial emis de rector nu s-a lăsat aşteptată. Profesorul universitar Gabriel Lazăr, preşedintele Senatului Universităţii, a precizat că va supune cazul Comisiei de Etică a Universităţii şi va consulta un avocat pentru a-i acţiona în judecată pe făptaşi. Şi Radu Ababei, profesor universitar şi viceprimar al Bacăului, vede în conţinutul mailului un atac murdar, fără nicio dovadă concretă, al actualei conduceri universitare. „Am rămas stupefiat. Nu mă aşteptam să se preteze la aşa ceva. Vă stau la dispoziţie, pentru a clarifica orice acuzaţie“, ne-a spus profesorul Ababei. 
 

Răzbunare universitară: blocarea facebookului si omerta

În urma anchetei publicate de cotidianul Adevărul „Cum să cumperi titluri academice. Şeful SIF Moldova şi-a «sponsorizat» postul de conferenţiar al Universităţii din Bacău din banii acţionarilor pompaţi în rector“, Valentin Nedeff a dispus blocarea accesului la Facebook din interiorul universităţii şi şi-a abordat direct mai mulţi colegi, cărora le-a interzis să mai vorbească cu vreun jurnalist. În ultimii ani, Nedeff a fost acuzat direct sau voalat de colegi că a instituit un regim de teroare în instituţie, îndeosebi după legea din 2011, care-i dă puteri depline. 
 
Redăm atât mesajul calomniator trimis de două ori de rector, cât şi reacţia profesorilor tăvăliţi de acesta: 

Calomnii rector Universitatea Bacau

 

Preşedintele Senatului Universităţii, profesorul Gabriel Lazăr, a transmis ziarului Adevărul un punct de vedere comun, împărtăşit şi de ceilalţi colegi calomniaţi:

„Stimată redacţie,

În data de 31 ianuarie 2016, de pe adresa personală şi oficială a rectorului Universităţii ”Vasile Alecsandri” din Bacău a fost trimis tuturor colegilor din Facultatea de Inginerie un material defăimător la adresa mea, a soţiei şi unor colegi din Universitate.

Având în vedere că mesajul lasă să se înţeleagă faptul că există o legătură cu site-ul adevarul.ro şi cu materialele publicate acolo, vă transmit un punct de vedere cu privire la acuzaţiile nefondate şi nedemne cuprinse în acest material, urmând să mă adresez şi justiţiei cu acuzaţia de calomnie.

Menţionez că prezentul material cuprinde punctele de vedere ale celor defăimaţi: Lazăr Gabriel, Lazăr Iuliana, Stamate Marius, Ababei Radu, Ababei Cătălina.

1.    Indemnizaţia de preşedinte al Senatului a fost stabilită prin regulamentele universităţii. Am dus la bun sfârşit toate proiectele în care am fost implicat sau în care mi s-a permis să mă implic.

2.    In şedinţa ordinară a Senatului Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacau din 11 iunie 2015, ora 13:00 am susţinut un punct de vedere diferit de cel al domnului rector cu privire la regulamentul de alegeri. Am considerat că ar trebui modificat modul de desemnare a reprezentanţilor departamentelor la nivel de Consiliu al Facultăţii şi de Senat plecând de la două principii fundamentale care sunt în metodologia de alegeri elaborată de minister şi Legea 1/2011 şi anume: dreptul de a alege şi de a fi ales, respectiv principiul votului secret. Varianta propusă era ca la nivel de departament să se accepte mai multe candidaturi, iar stabilirea acestora să se facă prin vot secret şi nu prin vot deschis. Susţinerea unui punct de vedere diferit de cel al domnului rector nu poate fi considerată tentativă de falsificare a regulamentului de alegeri. De asemenea, referitor la acuzaţia de ”falsificare a regulamentului de alegeri astfel încât să poată comanda familia Lazăr, familia Stamate şi familia Ababei”, domnul Stamate Marius precizează că nu are nici un alt membru al familiei angajat în Universitate şi nefiind membru al senatului nu putea fi implicat în realizarea /aprobarea regulamentului de alegeri.

3.    Despre probitatea morala a domnului conf. Vascan Ioan pot oferi referinţe foşti rectori şi profesori ai universităţii, numeroase personalităţi ale Bacăului care l-au condus pe ultimul drum pe 25 iulie 2014. Firma pe care a condus-o şi care practic şi-a încetat activitatea în momentul în care boala lui a recidivat s-a derulat în condiţiile legii, dovada fiind controalele şi verificările efectuate de către organele fiscale. A folosit în activitate utilaje achiziţionate legal (factura 07122791102 din 15.02.2005), în punctul de lucru închiriat legal şi pentru care a plătit chirie, conform contractului de închiriere nr. 1501 din 04.04.2005.

4.    Dosarul meu de profesor a fost evaluat de către CNATDCU şi de specialişti de prestigiu din ţară, domeniul în care s-a făcut validarea fiind Fizică, un domeniu care a avut şi are cele mai dificile condiţii de promovare. Majoritatea articolelor pe baza cărora s-a făcut promovarea sunt publicate în reviste de prestigiu din străinătate care pot fi verificate foarte uşor şi având standarde privind evaluarea foarte ridicate.

5.    În legătură cu relaţia cu firma Oriflame, domnul Stamate Marius precizează că a colaborat cu această firmă împreună cu prima soţie Anca Gabriela Stamate, aceasta fiind Directorul centrului din Bacău, centru situat în strada Energiei 22, unde se desfăşura activitatea autorizată de primire/predare colete către toţi distribuitorii Oriflame din Bacău. Această activitate a fost întreruptă după decesul d-nei Anca Gabriela Stamate survenit în martie 2008. Domnul Stamate Marius menţionează că nu s-au organizat prezentări şi nu s-au depozitat produse Oriflame în sediul Universităţii. Până în anul 2006 doamna Lazar Iuliana a desfăşurat o activitate de colaborare cu firma Oriflame (nu exista nici o incompatibilitate între profesia de cadru didactic şi cea de distribuitor de produse cosmetice), în calitate de persoană fizică autorizată. Precizez că această activitate nu era una cu normă întreagă, aşa cum este cazul altor cadre didactice angajate în acest moment în universitate.

6.    Atât concursul pe post de conferenţiar cât şi cel de abilitare la care a participat doamna Lazăr Iuliana au respectat criteriile impuse de legislaţia în vigoare la data concursurilor. Evaluarea fiind făcută la CNATDCU şi la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, orice ”raportare triplă” este exclusă. In baza OMECTS nr. 5691/2011 s-a constatat că pentru abilitare standardele minimale sunt îndeplinite (document ataşat). Comisia de abilitare a făcut public raportul privind concursul (document ataşat).

7.    Referitor la acuzaţiile de ”dosarul de profesor şi conf. cu declaraţii false şi plagiate”, domnul Stamate Marius precizează că toate documentele dosarelor de concurs au fost analizate/validate de CNATDCU,  numirile fiind făcute prin ordin de ministru 4742/25.08.2003, pentru conferenţiar, respectiv ordinul de ministru 4966/31.07.2008, pentru profesor universitar. În prezent aceste numiri pe post se fac doar la Universitate. Toate concursurile au fost făcute în domeniul Fizică, domeniu care are şi în prezent cele mai dure criterii de promovare. În ceea ce priveşte acuzaţia de plagiat, domnul Stamate Marius precizează că a existat un singur incident în toată cariera sa, petrecut în perioada în care prima soţie era în suferinţă. Pe marginea acestui subiect s-a pronunţat Consiliu Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin  adresa înregistrată la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău cu  nr 5695/14.05.2010.

8.    Argumentele prezentate mai sus privind promovarea sunt valabile şi în cazul domnului Ababei Radu. Cadrele didactice nu au pontaje orare, deci nu a avut ce falsifica, şi-a onorat toate îndatoririle didactice, iar activitatea de cercetare din ultimul an a fost realizată în proporţie de 125% faţă de cerinţele minime impuse.

9.    Doamna Fâciu Ema, victimă colaterală în acest material calomnios, este angajată a CCD Bacău şi are şi un contract de muncă cu Universitatea, în calitate de cercetător ştiinţific. Personal nu o cunosc şi nu am vorbit niciodată cu mama acesteia, drept pentru care toate acuzaţiile legate de aceasta sunt calomnioase şi nefondate.

10. Doamna Ababei Cătălina nu are absolut nicio legătură cu vreo firmă care derulează afaceri cu Primăria Bacău, nu are firme proprii sau alte interese de acest gen.

11. Nu sunt membru sau simpatizant al unui partid, am făcut şi fac politica şcolii. Singura mea ”vină” este că am prieteni în mai multe partide, de care am refuzat să mă dezic.

12. Referitor la ”penuria (sic) de reclamaţii neocomuniste” şi la aşa zisa discuţie pe care am avut-o cu domnul Zichil Valentin, pe care o neg cu vehemenţă, precizez că am promovat şi promovez echilibrul şi normalitatea şi nu distrugerea şi calomnia.

Nu fac nici un fel de comentariu cu privire la cuvintele injurioase, nedemne de un cadru didactic, folosite la adresa noastră în acest material transmis de pe adresa rectorului universităţii. Metadatele fişierului ataşat arată care este autorul acestui fişier“. Prof.univ.dr.ing. Gabriel Lazăr.

citeste totul despre: