Cum să cumperi titluri academice. Şeful SIF Moldova şi-a „sponsorizat” postul de conferenţiar al Universităţii din Bacău din banii acţionarilor pompaţi în rector
0Costel Ceocea (60 de ani), şeful SIF Moldova, a găsit metoda prin care să îşi pregătească un loc călduţ de conferenţiar la Universitatea de stat „Vasile Alecsandri“ din Bacău, sprijinit puternic de rectorul Valentin Nedeff. Reţeta este simplă: Ceocea, în calitate de preşedinte director general al SIF Moldova, a dat undă verde pentru trei sponsorizări din banii acţionarilor către universitate.
O parte din bani au ajuns la fiul rectorului Valentin Nedeff şi la trei dintre doctoranzii acestuia, pentru burse în străinătate. În acelaşi timp, Ceocea, care a terminat facultatea la 40 de ani, primeşte dreptul de a preda şi, odată cu ultimele sponsorizări, i se eliberează un post de conferenţiar. Concursul a avut loc pe 25 ianuarie, iar Ceocea a fost acceptat în baza unui dosar cel puţin suspect. Printre „preferaţii” rectorului Nedeff se numără şi alte personaje notorii din Bacău, reţeta banilor pompaţi din mediul privat spre instituţia de învăţământ superior, ca sponsorizări sau pentru susţinerea unor proiecte de cercetare, fiind aplicată şi în cazul obţinerii de doctorate.
Şefii unor instituţii sau societăţi importante din Bacău au alocat bani şi au semnat contracte de cercetare sau de sponsorizare cu Universitatea de stat „Vasile Alecsandri“ din Bacău, al cărei rector este Valentin Nedeff. Coincidenţă sau nu, „sponsorii” au căpătat titluri şi grade universitare. Printre beneficiarii direcţi ai banilor veniţi ca sponsorizări sau pentru susţinerea unor cercetări făcute de Universitate se numără fiul rectorului, finii acestuia şi echipa cu care conduce instituţia de învăţământ superior din Bacău. De precizat este că documentarea investigaţiei, realizată de jurnaliştii „Adevărul”, a fost îngreunată de lipsa accesului la documentele interne ale Universităţii, dar şi de frica unor cadre didactice, care s-au ferit să-şi facă numele publice.
Rectorul Valentin Nedeff, alături e soţia lui, Mihaela
Rector: „Nu eu am decis să plece cu bursă fiul meu”
Un caz relevant este al lui Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, care a dat undă verde pentru ca instituţia pe care o conduce să sponsorizeze cu aproximativ 200.000 de lei, în bani, dar şi aparatură IT (calculatoare, laptopuri), Universitatea „Vasile Alecsandri”. Prima sponsorizare importantă a venit la sfârşitul lui 2014, când instituţia de învăţământ superior a primit 112.000 de lei din partea SIF Moldova. Apoi, o parte din bani au fost daţi de Universitate, ca supliment financiar, pentru o bursă în străinătate, unor doctoranzi ai rectorului, dar şi fiului acestuia.
„Am primit mai multe sponsorizări de la SIF, în bani şi aparatură. Noi sprijinim performanţa, bursele în străinătate sunt mici. Este adevărat că au primit câte 5.000 de lei fiul meu, dar şi trei doctoranzi de ai mei. Fiul meu, Florin, a plecat patru luni la o bursă în Spania. Ceilalţi au plecat 12 luni“, a afirmat rectorul Nedeff. În aceeaşi perioadă în care s-au dat sponsorizările, „binefăcătorul“ Costel Ceocea, preşedintele director general al SIF Moldova, a primit dreptul de a le preda cu ora studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice. „Pe cei care pleacă în afară cu bursă îi ajutăm. Banii de la Erasmus nu ajută, sunt puţini. Primim bani şi de la Primărie, şi de la Consiliul Judeţean. Nu eu am decis să plece cu bursă doctoranzii mei şi fiul meu“, a mai spus rectorul Nedeff, care, însă, a refuzat să furnizeze copii ale actelor de donaţie.
În urmă cu două luni, s-au anunţat posturile scoase la concurs pentru obţinerea gradelor universitare. Preşedintele SIF Moldova şi-a depus dosarul pentru funcţia de conferenţiar şi, în acelaşi timp, a cotizat din nou la Universitate. Şi de data asta, tot prin sponsorizări pe banii instituţiei pe care o conduce.
Noile sponsorizări, în două tranşe în valoare de 10.332 de lei, respectiv 65.000 de lei, au fost date pe 23 noiembrie şi pe 21 decembrie 2015. Ambele sume de bani au fost date în „ajunul“ examenului de conferenţiar, care a fost fixat pe 25 ianuarie 2016, urmând ca rezultatele să fie anunţate pe 1 februarie. „Este o mândrie pentru noi să-l avem coleg pe Costel Ceocea. Este o personalitate a Bacăului“, susţine rectorul Nedeff.
Florin Nedeff, fiul rectorului Universităţii ”Vasile Alecsandri” din Bacău
Ceocea dă examen, rectorul „veghează”
Oficial, punctajul realizat în dosarul de conferenţiar de şeful SIF Moldova este destul „subţire”. Conform fişelor completate şi depuse la dosar, Ceocea nu este citat în niciun studiu sau carte ştiinţifică, nu are niciun curs realizat, nu este autorul vreunui manual folosit în scop didactic şi nu a coordonat niciun program sau proiect educaţional. În acelaşi dosar, preşedintele SIF Moldova recunoaşte că nu a avut experienţă în domeniul de management în cercetare şi învăţământ.
Una dintre condiţiile minimale, dar obligatorii impuse de Ministerul Educaţiei Naţionale este ca aspirantul la gradul de conferenţiar să aibă minimum opt articole, cotate ISI (recunoscute ca valoare ştiinţifică pe plan internaţional – n.r.), iar Costel Ceocea bifează cu zero articole şi, prin urmare, zero puncte. De altfel, Daniel Şandru, conferenţiar universitar doctor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi, dar şi blogger „Adevărul”, susţine că este exclus să accezi la gradul de universitar fără să ai articole publicate cu recunoaştere din partea comunităţii internaţionale.
„Este imposibil să se întâmple aşa. Iată un nou caz de impostură academică“, a afirmat Daniel Şandru, pentru „Adevărul”.
Comparativ, în timp ce Costel Ceocea realizează în dosar 109 puncte, o candidată pentru gradul de lector (aflată mai jos pe scara titlurilor universitare decât cea de conferenţiar), la aceeaşi facultate, acumulează 620 de puncte. Singurele rubrici unde nu este pe zero şi Ciocea îşi scoate punctajul sunt cele în care îşi trece drept carte propria lucrare de doctorat şi un capitol dintr-o lucrare, pe care îl semnează împreună cu fostul viceprimar al Bacăului, Roxana Mironescu. Îşi mai menţionează drept activitate ştiinţifică şi articole publicate în ziare din domeniul economic, în care este citat din postura de director al SIF Moldova.
Comisia de examinare, „apropiată” de şeful SIF
Pe de altă parte, comisia de concurs care va conferi gradul universitar de conferenţiar pentru care se bate şeful SIF Moldova are o componenţă cel puţin interesantă. Preşedintele comisiei este nimeni altul decât prof. univ. dr. Valentin Nedeff, rectorul Universităţii, dar şi beneficiarul mai multor sponsorizări din partea SIF, bani care, aşa cum am arătat mai sus, au ajuns la fiul şi la doctoranzii lui. Un alt membru al comisiei de evaluare este Marilen-Gabriel Pirtea, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, coautor la unul din capitolele din cartea publicată în 2014, trecută în dosarul lui Costel Ceocea. Din aceeaşi comisie mai fac parte Ion Popa şi Cosmin-Octavian Dobrin, ambii profesori-doctor la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Profesorul Ovidiu-Leonard Turcu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prieten vechi cu şeful SIF Moldova, dar şi coautor al unor articole de specialitate semnate alături de Ceocea, este şi el în aceeaşi comisie de examinare.
Un alt membru este conf. univ. dr. Roxana Mironescu, fost viceprimar al Bacăului, cadru didactic la Universitatea „V. Alecsandri”, dar şi coautor al unui capitol dintr-o carte şi al unor articole de presă de specialitate semnate împreună cu Costel Ceocea. Şi tot pe lista membrilor comisiei care vor evalua prestaţia şefului SIF Moldova pentru postul de conferenţiar universitar mai este şi prof. dr. Dumitru Bontaş, de la Universitatea „George Bacovia” din Bacău. Fiul acestia, Ovidiu Bontaş, şi-a obţinut titlul de doctor sub coordonarea rectorului Valentin Nedeff.
Ca orice aspirant la funcţia de conferenţiar, Costel Ceocea a trebuit să dea, conform legii, o declaraţie pe proprie răspundere prin care să precizeze că nu a avut niciodată vreo legătură pecuniară cu vreun membru al comisie de examinare. Preşedintele SIF Moldova a dat această declaraţie, depusă la dosar, deşi parte din sponsorizările date universităţii băcăuane de instituţia al cărei şef este au ajuns direct în buzunarul lui Florin Nedeff, fiul rectorului, pentru o bursă în Spania.
Bani către rectorul-cercetător prin societăţile SIF-ului
În afară de sponsorizările directe din partea SIF Moldova, Universitatea „V. Alecsandri” din Bacău a mai primit bani grei şi de la societăţile la care acţionar este acelaşi SIF. Tranzacţiile s-au făcut prin aşa-zise contracte de cercetare, prin care profesorul-rector Valentin Nedeff şi-a rotunjit considerabil veniturile. Este vorba despre Mecanica Ceahlău, societate la care SIF Moldova deţine 61% din acţiuni. Concret, între anii 2005 - 2007, perioadă în care Costel Ceocea era vicepreşedinte director-general adjunct al SIF Moldova (funcţie deţinută până în octombrie 2008, când a urcat pe cea mai înaltă poziţie, cea de preşdinte director general), Mecanica Ceahlău semnează 14 contracte cu universitatea băcăuană, în valoare de 21.500 de lei. Titlurile studiilor sunt aproape identice şi fac referire la determinarea indicelui de lucru la tot felul de maşini agricole.
În toate proiectele finanţate de Mecanica Ceahlău, echipa de cercetare este aceeaşi: Valentin Nedeff, alături de conferenţiarii Mirela Panainte (foto jos), fină de cununie, şi Emilian Moşneguţu, căruia rectorul i-a botezat o fiică. O parte din veniturile rectorului Valentin Nedeff au fost obţinute, an de an, din tot felul de contracte de cercetare, realizate împreună cu finii săi. Este vorba despre peste 150 de contracte, iar din „portofoliu“ nu lipsesc Mecanica Ceahlău şi firma de termoficare băcăuană aflată în faliment, SC CET SA.
„Deci! NU te rog să «masamilizezi» vre-un posibil „subiect de presă“
În perioada de predocumentare a investigaţiei făcute de jurnaliştii „Adevărul”, Costel Ceocea a aflat de posibila anchetă şi, fără să fie întrebat nimic de ziarişti, a trimis mai multe mesaje de tip SMS unuia dintre autorii articolului. Mesajele, însă, par a fi codate, neînţelegându-se exact la ce face referire preşedintele SIF Moldova, dar şi agramate:
„Dacă doreşti o completă şi corectă «documentare«te rog/ rugăm să nu «omiţi» să întrebi/ «investighezi» şi... «inculpaţii»!... Este, ştiam eu, o posibilă şi recomandată «alternativă» la... «documentare»... «Sursele», «anonime»,...sunt f recomandate ptr «oportunitatea» publicării oricărui «subiect», propus a fi «comentat»/«dezvoltat» dar, nerecomandate în demersurile ziaristice profesioniste (!) Ptr documentarea unor «subiecte», de «interes comunitar»”.
„Deci! NU te rog să «masamilizezi» vre-un posibil «subiect de presă», dar te rog NU ne implica într-un «război» care NU este al nostru, al meu, şi care nu poate să ajute (dpvd obiectivelor noastre) bunele noastre intenţii de a sprijini şi încuraja performanţa acanemică, profesională,... deficitul de resurse materiale! Atât! Mulţumesc! Multă sănătate armonie, performanţă...“, sunt doar câteva dintre fragmentele unor mesaje scrise în afara oricăror norme gramaticale, de Costel Ceocea, aspirant la gradul de conferenţiar universitar al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Ulterior, şeful SIF Moldova nu a răspuns apelurilor telefonice ale ziariştilor „Adevărul”, pentru a i se cere, totuşi, un punct de vedere oficial, iar rectorul Valentin Nedeff a refuzat să ofere copii după contractele de sponsorizare.
Sponsorizări dubioase pentru obţinerea de doctorate
Un alt caz în care s-au dat sponsorizări la Universitatea din Bacău este cel al Marianei Turcu, administrator al companiei Eco Sistem Proiect din Bacău. Turcu a solicitat contracte de cercetare pentru firma sa, care se ocupă de apele reziduale, direct către „cuplul deja renumit“ Mirela Panainte, fina de cununie a rectorului, şi Narcis Bârsan, cunsocut de cei din universitatea băcăuană ca fiind nepotul rectorului. După ce aceasta a cotizat cu suma de 113.000 de lei, a obţinut în 2014, acordul lui Valentin Nedeff pentru a-şi da doctoratul sub directa lui îndrumare.
„Să vină anchetatorii să verifice. Cum vă permiteţi aşa ceva? Cu ce tupeu mă întrebaţi? Întrebaţi la Rectorat, nu pe mine. Este o întrebare la care nu răspund aşa, prin telefon“, s-a răstit Mariana Turcu la ziariştii „Adevărul”.
„Combinaţii” universitare cu rudele „penale” ale lui Stavarache
Totodată, Marius Stănilă, cumnatul primarului Bacăului, Romeo Stavarache, judecat în două dosare penale de corupţie, care a făcut deja puşcărie pentru şantaj şi mai este inculpat în alt dosar de corupţie, s-a înscris la doctorat tot la Valentin Nedeff, în 2010. Aceasta după ce CET Bacău, societatea de termoficare a oraşului, a dat şase contracte de cercetare direct către rectorul Nedeff şi echipa lui (2008 -2010), iar valoarea acestora a fost de 15.380 de lei.
Marius Stănilă şi-a ispăşit pedeapsa cu închisoarea, după ce a şantajat un angajat din presa locală. Toate contractele de cercetare le-au fost de folos lui Valentin Nedeff, dar şi finilor săi Mirela Panainte şi Emilian Moşneguţu, în dosarele de cadre didactice. Finii rectorului au devenit, şi pe baza acestor contracte de cercetare, conferenţiari universitari, titlu pe care l-au obţinut în 2014. „Nu mai ştiu nimic, nu-mi mai amintesc nimic“, le-a spus Marius Stănilă, parcă lovit de amnezie, jurnaliştilor „Adevărul”. De altfel, ieşit de după gratii, Marius Stănilă îşi va susţine teza de doctorat, coordonată de rectorul Valentin Nedeff, peste două luni, în martie. O situaţie a tuturor sponsorizărilor primite de universitatea băcăuană nu a fost, însă, furnizată de instituţie, deşi a fost solicitată oficial de jurnaliştii ziarului nostru.
Costel Ceocea: şef la UTC, preşedinte, director general şi conducător de lojă masonică
Costel Ceocea (60 de ani) este cunoscut încă din perioada comunismului. La 25 de ani, era şeful Uniunii Tineretului Comunist (UTC) din judeţul Bacău şi membru marcant în Comitetul Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR). Anterior acestei funcţii, a fost lucrător la Fabrica Letea din Bacău, responsabil cu partea politică. Până la Revoluţie a activat ca funcţionar în domeniul prelucrării lemnului, iar după acea perioadă, a fost responsbil cu avizele la Camera de Comerţ şi Industrie din Bacău. Din 1994 lucrează la SIF Moldova (instituţie înfiinţată iemdiat după Revoluţie de Corneliu Iacobov - n.r.), unde a ocupat, pe rând, funcţiile de referent, şef serviciu, administrator, vicepreşedinte, iar din 2009 a devenit preşedinte şi director general al Societăţii de Investiţii Financiare Moldova.
A terminat facultatea la 40 de ani
Ceocea a fost un student tomnatic. La 40 de ani, termină Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ de la Iaşi, la 48 de ani obţine diploma de master la Universitatea „Gh. Asachi“, iar la 53 de ani îşi ia doctoratul, la aceeaşi universitate. Teza de doctorat, modificată, este şi singura carte publicată vreodată. Preocupările în domeniul universitar sunt recente. La doar câteva luni după obţinerea diplomei de doctor, Ceocea primeşte ore la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, unde rector era acelaşi Valentin Nedeff. Mai mult, obţine gradul universitar de lector la Universitatea particulară „Alma Mater“ din Sibiu.
În privinţa avuţiei, Costel Ceocea are o avere considerabilă. Singura declaraţie de avere publică este cea din anul 2014. Are un teren de 2.500 de metri pătraţi în municipiul Bacău, pe care l-a cumpărat în 2009, şi altul într-o comună din Vrancea, de aproximativ 5.000 de metri pătraţi. Deţine o vilă de 460 de metri pătraţi şi două apartamente, toate în municipiul Bacău. Deţine conturi de peste 505.000 de lei şi aproximativ 50.000 de euro. Costel Ceocea deţine şi acţiuni la Banca Transilvania, Transgaz şi la SIF Moldova, precizate indescifrabil în declaraţia sa de avere, toate cu o valoare de aproximativ un milion de euro. Nu există nicio declaraţie publică asupra veniturilor dobândite la SIF Moldova şi în consiliile de administraţie de la Banca Transilvania şi la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Bacău, din care şi-a dat demisia în urmă cu un an.
Ceocea îşi recunoaşte, în schimb, calitatea masonică, de preşedinte al lojei masonice Asociaţia Culturală Costache Negri din Filipeşti, pe care o conduce din 2005. În 2013, tot el îl aduce în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova pe Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc şi, totodată, lector universitar la ASE Bucureşti. De-a lungul anilor, Ceocea a fost o prezenţă discretra în spaţiul public, dar este de notorietate faptul că a avut un cuvânt de spus, din postura de şef al unei societăţi unde se învârt sume impresionante de bani, în numirea multor şefi de instituţii din judeţul Bacău.
Rectorul Nedeff, bugetar de lux
Profesorul universitar Valentin Nedeff (58 de ani) a realizat, numai în ultimul an, venituri de peste 314.000 de lei, din care aproximativ 60.000 de lei sunt din contracte de cercetare şi proiecte din fonduri europene. Nedeff deţine trei terenuri în municipiul Bacău, împreună cu soţia sa, administrator al Facultăţii de Inginerie, de peste 1.300 de metri pătraţi, dar şi două terenuri într-o localitate din apropierea Bacăului.
Rectorul de la Universitatea are două case, de 149 de metri pătraţi, respectiv 165 de metri pătraţi, dar şi un apartament în municipiul Bacău. Recent, i-a construit şi fiului său o vilă în apropierea Bacăului. Valentin Nedeff declară cinci conturi bancare, care au în total aproximativ 165.000 de lei şi aproximativ 4.900 de euro. Soţia sa, Mihaela Nedeff, declară doar două conturi, diferite de cele menţionate de soţ, care totalizează aproximativ 200.000 de lei.