Cum să faci ciocolată şi tort diplomat de post, boace cu hribe, tocăniţă de urzici şi miel fiert în bere - cele mai delicioase reţete de post, dar şi pentru Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncare de Post cu urzici, usturoi şi mămăligă
Mâncare de Post cu urzici, usturoi şi mămăligă

În apropierea Paştelui, gospodinele sunt în căutarea unor reţete inedite care să le ajute să prepare cele mai gustoase bucate. „Adevărul“ vă prezintă astăzi cele mai bune reţete de Post, dar şi reţete pe care le puteţi pregăti de Sărbători.

Reţete de post. Un desert elegant şi sănătos pentru creştinii care vor să respecte rânduielile bisericeşti

Sunteţi în perioada postului şi vă este poftă de ceva dulce? Vă oferim reţeta unui tort elegant, care conţine foarte puţin amidon şi zahăr. Puteţi prepara deliciosul tort diplomat într-o oră şi jumătate. Veţi obţine opt portţii.

tort diplomat de post

Ingrediente:

•    400 ml lapte de soia

•    400 ml lapte de cocos

•    4 gr agar-agar sau gelatină vegetală

•    100 gr îndulcitor Green Sugar

•    1 păstaie de vanilie

•    1 ciocolata neagră fără lapte

•    150 gr nuci

•    100 gr stafide

•    coajă rasă de lămâie

•    200 gr vişine şi fructe congelate

•    1 lingură amidon

Citiţi continuarea reţetei pentru tort diplomat de post 

Reţete de Post. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

O reţetă de post cu de toate, uşor de preparat şi plină de vitamine. O armonie perfectă de gusturi şi culori care fac din masa de post o adevărată sărbătoare.

calarasi ghiveci

Reţeta ce poate fi descoperită pe blogul culinar cufărul cu bucurii, alături de alte bunătăţi de post, dar şi de dulce, este gătită cu pasiune de o învăţătoare din judeţul Călăraşi care, a făcut din bucătărie o adevărată artă. Cu reţetele vechi ale bunicii în sertar, cu sfaturile preţioase ale mamei, Gela Dumi îşi îmbunătăţeşte tehnica în fiecare zi, făcând din bucătarie o adevărată artă.

Citiţi continuarea reţetei de ghiveci călugăresc

Reţete de post. Cum să faci ciocolată de Post în doar 10 minute

Ciocolata de post se poate prepara în casă în doar 10 minute înlocuind laptele clasic cu lapte de soia sau lapte de cocos praf.

Pentru amatorii de dulciuri şi iubitorii de ciocolată, perioada Postului Paştelui în care ”dulcele” clasic este interzise poate fi greu de depăşit. Bucătarii spun că există o  multitudine de reţete de dulciuri de post, simple şi ieftine, cu care creştinii care postesc îşi pot satisface pofta de dulce. Cu puţin ingredinente, în casă se poate prepara chiar şi ciocolată de post.

image

Bucătarii spun că ciocolata poate fi introdusă în meniul celor care ţin post, dacă este făcută în casă şi dacă, în locul laptelui de origine animală se foloseşte un substitut. 

Bucătarul Valeria Sima explică cum poţi face ciocoată de casă de post în doar 10 minute. ” Este o reţetă foarte simplă. Avem nevoie de 350 de grame de zahăr, 100 ml de apă,  100 de grame de margarină vegetală, 250 de grame de lapte praf de soia, două linguri de cacao, 100 de grame de nuci sau alune măcinate.  Se poate folosi şi esenţă de rom sau de vanilie”. 

Citiţi continuarea reţetei de ciocolată de post 

Reţete de Post. PITEŞTI. Supă cremă de dovlecei cu oregano şi crutoane

Chiar dacă Postul înseamnă mai mult decât un regim alimentar, ceea ce mâncăm este pentru mulţi destul de important în această perioadă. În ciuda faptului că meniurile de post par mult prea restrictive, în realitate ne putem hrăni cu o mâncare gustoasă şi de calitate. Iată un exemplu de reţetă simplă, dar delicioasă.Â

Supa crema de dovlecei

Pentru o savuroasă supă cremă de dovlecei cu oregano avem nevoie de:

- doi dovlecei

- o ceapă mare sau două mai mici

- două-trei linguri de ulei de măsline

- oregano

- sare şi  alte condimente, după gust

- pătrunjel sau mărar

- un litru de apă

- crutoane cu usturoi

Reţete de Post. CRAIOVA. Sushi cu legume în foi de alge sau în barot de seminţe

Masa de Paşte este plină în fiecare an de bunătăţi, iar bucătarul preşedinţilor Românieie le recomandă gospodinelor să încerce o reţetă delicioasă, pe care o pot prepara simplu şi rapid.

Reţetă pentru Postul Paştelui

Ducu Paraschiţa, bucătarul preşedinţilor României, le recomandă gospodinelor să prepare sushi cu legume în foi de alge sau în barot de seminţe în Postul Paştelui. Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara sushi cu legume în foi de alge sau în barot de seminţe:

- orez 200 grame

- zahăr 50 de grame

- oţet 75 de grame

- susan 100 de grame

- foile de alge se găsesc în supermarket la pungă

- sare 10 grame

- 2 ardei

Reţete de Post. TURNU-SEVERIN. Tocăniţă cu praz şi măsline

Pentru a nu pierde timp preţios în bucătărie preparând reţete complicate, vă propunem o alternativă rapidă şi gustoasă pentru una din aceste zile din Postul Paştelui: tocăniţă cu praz şi măsline.

tocăniţă cu praz şi măsline

Pentru cei care ţin postul Paştelui, cel mai lung şi important dintre cele patru posturi de durată, Bogdan Nicolae Doman, bucătarul şef al restaurantului “Marco Polo” din Turnu Severin, ne propune o mâncare de post gustoasă, care nu necesită mult timp pentru a fi pregătită.

Reţete de Paşte. TIMIŞOARA. Miel fiert în bere, Mielul bandit cu praz şi Pesto de leurda

Uica Mihai, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din Timişoara, a prezentat pentru “Adevărul” cele mai inedite reţete de Paşti.

Uica Mihai, bucătarul care a gătit mâncare pentru peste 800.000 de oameni, are sute de reţete pentru toate zilele şi sărbătorile româneşti şi internaţionale. Nu duce lipsă de idei nici când vine vorba de Paşti.

Miel fiert în bere

„Avem carnea de pe pulpa unui mieluţ, uitată în congelator, gata tranşat în porţii de două sute de grame. Se rumeneşte bucăţile de carne în ulei bine încins, apoi se scot să se odihnească pe o farfurioară. Şi în sucul rămas în tigaie se presare boabe de muştar, felii de păstârnac şi un sfert de litru de bere. Se potriveşte gustul din sare şi piper, se mai adăugă două cuişoare şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă sosul pe jumătate. 

Reţete specială din carne de miel a la Uica Mihai

Apoi se pune carnea friptă la loc în cratiţă, se stropeşte cu bere, se mai adaugă o crenguţă de rozmarin şi când e socotit că e carnea moale, se pune o scafă întreagă de salată verde tăiată fâşii. Se trage apoi cratiţa de pe foc, se pune capac deasupra şi se pregăteşte o farfurie de prezentare, plină ochi cu cartofi noi fierţi în apă cu chimion. Carnea cu sosul amar-picant vene deasupra”, a povestit Uica Mihai reţeta.

Reţete de Post. SATU MARE. Boace cu păsat şi hribe, după o reţetă veche de cel puţin 100 de ani

Ţara Oaşului nu se poate lăuda cu foarte multe mâncăruri tradiţionale gustoase, dar cele câteva renumite sunt unice în ţară şi au un gust inconfundabil. Cele mai apreciate sunt „boacele (sarmalele) cu păsat şi hribe”, pregătite după o reţetă veche de cel puţin 100 de ani.

Boacele pot fi pregătite şi cu carne, afumătură sau orez, dar cele de post cu păsat şi ciuperci sunt renumite. Pe lângă păsat şi hribi, în boace se mai pun ceapă, pătrunjel, un pic de ardei, puţin orez, poprică (boia), tiper (piper), sare şi ulei.

hrbi cu pasat

Două dintre expertele preparării acestor delicatese sunt mătuşa Floare Finta, declarată tezaur uman viu, şi mătuşa Floare Hotca, luminător al satului.

„Se spală orezul, păsatul, le aduni toate laolaltă, tai vreo patru-cinci cepe, un ardei dacă ai, se pune un pic de mărar, frunze de pitrinjel (pătrunjel). Dă un gust foarte bun la boace, când le faci de post. Apoi piper, sare, la care cum îi place”, povesteşte mătuşa Floare Hotca.

Reţete de Post. ZALĂU. Reţeta cu hamei care nu are legătură cu berea şi tocăniţa de hribi ”ca la bunica”

Hameiul nu se foloseşte doar în industria berii, ci poate deveni şi bază pentru diverse feluri de mâncare. Un astfel de preparat, de post, ne-a fost recomandat de bucătarul Mircea Groza, care spune că mâncarea poate fi servită ca atare, dar şi ca garnitură lângă friptura de miel de sau de ied de Paşti.

Bucătarul, cunoscut pentru aplecarea către reţetele simple, naturale, dar spectaculoase în acelaşi timp, spune că reţeta se poate face atât cu hamei - sau comlău, cu i se spune plantei în Sălaj - cât şi cu frunze de potbal (o plantă medicinală ce creşte spontan în ţara noastră), spălate, opărite şi tăiate felii.

hribi

"Comlăul se alege, se spală şi se rup mugurii şi frunzele mai proaspete cam la trei - patru centimetri lungime iar apoi se opăresc. Într-o tigaie largă se pune puţin ulei, se înmoaie o legătură de ceapă verde şi trei - patru fire de usturoi verde tăiate rondele mici, amestecând în continuu să nu se ardă, se pune o lingură de făină, o linguriţă de boia, se amestecă să nu se facă cocoloaşe şi se lungeşte sosul cu puţină apă rece. Se pune sare şi piper şi, după ce dă un clocot, se adaugă muguri de hamei şi, dacă mai este nevoie, puţină apă caldă. Se fierbe totul amestecând uşor şi se adaugă, apoi, două - trei roşii din conservă, decojite şi tăiate cubuleţe mici, împreună cu sucul de roşii. Se mai fierbe încet până se pătrund roşiile”.

Reţete de Post. VASLUI. Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

Postul Paştelui, cel mai important şi de durată din cele patru posturi importante de peste an, se suprapune cu perioada în care apar trufandalele. Tocaniţa de urzici are cu totul alt gust dacă adăugaţi un ingredient folosit de moldovence. Reţeta de tocăniţă de urzici este extrem de simplă şi se găteşte aproximativ la fel în toate zonele ţării. În Moldova, gospodinele adaugă borş. Acest ingredient îmbogăţeşte gustul, dar schimbă şi aspectul tocăniţei care nu va mai arăta ca un terci.

calarasi mancare

Cea mai grea parte la preparatul tocăniţie constă în alegerea şi spălarea urzicilor. Pentru două porţii de mâncărică este nevoie de o pungă de urzici (cam patru grămezi mari, cum se găsesc pe tarabele din piaţă).

Reţete de Post BRAŞOV. Tartă cu leurdă şi brânză tofu, servită cu salată de crudităţi şi fructe de mare

Pentru că suntem în plin post al Paştelui, venim cu o sugestie pentru prepararea unei delicatese care poate sta oricând pe masa celor mai pretenţioşi gurmanzi. Tarta cu leurdă şi brânză tofu, servită cu  salată de crudităţi şi cocktail de fructe de mare este o reţetă de post, creaţie a head chef Ana Hermenean. Iată cum o puteţi prepara, pas cu pas, cu explicaţiile aferente ale maestrei în arta culinară şi ale chef Vlad Pătrăşcanu, de la Aro Palace Braşov.

Pentru foaia necesară la tartă se foloseşte un aluat ca pentru pâine. Ingredintele necesare: 0,5 kg făină, 10 gr. drojdie uscată, 10 gr zahăr (echivalentul a jumătate de linguriţă), 50 ml ulei de măsline, sare, oregano după gust şi apă călduţă.

Drojdia se amestecă cu zahărul şi câţiva stropi de apă călduţă. Se amestecă şi se lasă puţin până se omogenizează, după care se  pune peste fâina. Se amestecă cu apa călduţă, sarea şi oregano şi se amestecă până se obţine consistenţa necesară. Aluatul se acoperă şi se lasă la dospit, la temperatura camerei (ideal este în bucătărie, unde este mai cald), până îşi dublează volumul.

La acest material au participat Mariana Iancu, Ionela Stănilă, Elisabeth Bouleanu, Cristina Stancu, Andreea Mitrache, Corina Macavei, Ştefan Both, Nicu Ghişan, Sabina Ghiorghe, Alina Pop, Sebastian Dan.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite