Specialitate de post: Tartă cu leurdă şi brânză tofu, servită cu salată de crudităţi şi fructe de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov head chef Ana Hermenean

Pentru că suntem în plin post al Paştelui, venim cu o sugestie pentru prepararea unei delicatese care poate sta oricând pe masa celor mai pretenţioşi gurmanzi.

Tarta cu leurdă şi brânză tofu, servită cu  salată de crudităţi şi cocktail de fructe de mare este o reţetă de post, creaţie a head chef Ana Hermenean.

Iată cum o puteţi prepara, pas cu pas, cu explicaţiile aferente ale maestrei în arta culinară şi ale chef Vlad Pătrăşcanu, de la Aro Palace Braşov.

Preparare aluatului 

Pentru foaia necesară la tartă se foloseşte un aluat ca pentru pâine. Ingredintele necesare: 0,5 kg făină, 10 gr. drojdie uscată, 10 gr zahăr (echivalentul a jumătate de linguriţă), 50 ml ulei de măsline, sare, oregano după gust şi apă călduţă.

Drojdia se amestecă cu zahărul şi câţiva stropi de apă călduţă. Se amestecă şi se lasă puţin până se omogenizează, după care se  pune peste fâina. Se amestecă cu apa călduţă, sarea şi oregano şi se amestecă până se obţine consistenţa necesară. Aluatul se acoperă şi se lasă la dospit, la temperatura camerei (ideal este în bucătărie, unde este mai cald), până îşi dublează volumul.

Prepararea umpluturii pentru tartă

Pentru umplutură sunt necesare: 250 gr. leurdă, 200 gr. praz sau ceapă verde, 100 gr. mărar, 300 gr de orez fiert, 50 gr. ulei de măsline, 125 gr. de margarină (head chef Hermenea ne atrage atenţie la ce margarinî folosim, pentru că nu toate sunt de post, conţinând anumite grăsimi de proveninţă animală, recomandându-ne „Unirea“), o cutie/ pachet de brânză tofu (cel din comerţ are 230 gr), 200 ml lapte de soia, sare, piper şi un praf de vegeta, pentru gust.

Prazul se toacă şi se pune la călit, până se înmoaie, într-o tigaie în care s-a pus la topit margarina. Tot aici se adaugă şi orezul fiert. Separat, se taie potrivit leurda, mărarul se toacă mărunt, iar brânza tofu se taie cubuleţe. După ce prazul s-a înmuiat, se amestecă întreaga compoziţie într-un bol, unde se pune şi uleiul de măsline şi laptele de soia, pentru ca să se lege compoziţia.

Pregătirea salatei de crudităţi cu fructe de mare

Pentru salata de crudităţi şi fructe de mare aveţi nevoie de morcovi, mere, ţelină şi un cocktail de frcute de mare (creveţi, caracatiţă, calamar, midii etc.). Trebuie să ştiţi că există o întreagă dispută pe tema fructelor de mare. Unii reprezentanţi ai ortodoxiei din România spun că nu ar fi de post, pentru că sunt tot „carne“. Călugării de la Muntele Athos, pe de altă parte, susţin că ar fi de post. Există şi tot felul de argumente, că frcutele de mare sunt nevertrebrate, nu sunt sangvine etc. Dacă nu vreţi să riscaţi să picaţi în vreun păcat, puteţi renunţa la ele.

Revenind la reţetă, vă recomandăm să tăiaţi morcovul şi mărul în fâşii lungi şi subţiri. La fel ţelina, dacă este rădăcină, dar head chef Hermenean vă recomandă să folosiţi codiţele de la frunzele de ţelină şi să le tăiaţi rondele subţiri. Sunt mult mai aromate şi dau o prospeţime deosebită compoziţiei. În bolul pentru salată se adaugă fructele de mare fără sos, se adaugă zeamă de lămâie, un praf de zahăr şi ulei de măsline. Se amestecă bine, dar cu grijă pentru a nu sfărma elementele salatei şi se pune la rece, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Montarea în tava de copt

Acum este momentul să trecem la partea cea mai uşoară. Într-o tavă se pune o foaie de copt, unsă cu margarină. Deasupra se aşează jumătate din foaia de aluat (subţire cam de jumătate de centimetru; nu o faceţi mai groasă, pentru că aluatul conţine drojdie şi va mai creşte oricum în grosime). Se toarnă apoi umplutura, iar deasupra se pune celalată jumătate din foaia de aluat. Vă recomandăm ca, înainte de pune această minunăţie la cuptor, să înţepaţi foaia de deasupra, pe alocuri, cu o furculiţă. Astfel evitaţi ca aburii din umplutură să formeze „cocoaşe“ şi să strice aspectul tartei.

Se lasă la cuptor 40-45 de minute, la o temperatură de 150 de grade Celsius.

Montarea preparatului pe platoul de servire îi aparţine lui chef Vlad Pătrăşcanu. Specialiştii braşoveni recomandă servirea tartei şi cu un sos de roşii, dar dacă nu vreţi să vă mai bateţi capul cu prepararea acestuia, atunci puteţi folosi ketchup.

Poftă bună să aveţi!

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite