Staţiile agenţiei spaţiale a ruşilor amplasate pe teritoriu american, folosite pentru a spiona SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele luni, CIA şi Pentagonul au demarat o campanie puternică pentru a convinge Departamentul de Stat să nu mai permită ageţiei spaţiale a Rusiei, Roscosmos, să construiască staţii de monitorizare pentru că, de fapt, acestea ar fi folosite pentru a spiona Statele Unite ale Americii.

Clădiri de dimensiuni medii sau mici, cu antene pe acoperiş, înconjurate de garduri din sârmă ghimpată. Nimic care să bată la ochi, nimic mascat, ci doar staţii de monitorizate amplasate de Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei, pe teritoriu american. Însă Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Pentagonul ar fi convins deja Departamentul de Stat să împiedice construirea a mai bine de 10 astfel de staţii în ultimele luni, potrivit unor surse oficiale citate de cotidianul american „The New York Times”. 

Motivul este că serviciile americane cred că aceste staţii sunt folosite în realitatea pentru a spiona Statele Unite şi de a-şi optimiza armamentul.  Moscova susţine că are nevoie de aceste staţii în SUA pentru a optimiza versiunea rusă a Sistemului de Poziţionare Globală (GPS), bazat pe o reţea de sateliţi americani care ghidează deopotrivă rachetele către destinaţie şi oamenii cu smartphone-uri către cel mai apropiat hotel sau mall. 

„(Ruşii - n.r.) nu vor să mai depindă de sistemul american şi cred că sistemul lor, asemănător celui GPS, va fi preferat de industrii şi de alte aplicaţii. Ei simt că pierd avantaj tehnologic în faţa americanilor într-un segment important. Să ne uităm doar ce a făcut sistemul GPS pentru traficul aerian şi pentru telefoanele oamenilor din întreaga lume”, explică un fost oficial din cadrul Biroului pentru Spaţiu şi Tehnologie Înaltă al Departamentului de Stat. 

Intenţiile ruşilor sunt doar cele mai recente dintr-o cursă internaţională în care sunt înscrise deja China şi UE pentru a-şi perfecţiona propriile sisteme de poziţionare globală şi pentru a contesta supremaţia GPS-ului american. 

Pentru Departamentul de Stat, a permite ruşilor să construiască staţiile de monitorizare ar reprezenta un pas important pentru îmbunătăţirea relaţiilor pe axa Washington-Moscova, în urma tensiunilor dintre Obama şi Putin pe tema războiului civil din Siria, a scandalului Snowden şi a iniţiativelor de dezarmare nucleară internaţională. 

Însă serviciile americane de informaţii, precum şi Pentagonul, se tem că staţiile de monitorizare vor fi folosite de ruşi pentru a colecta informaţii despre SUA, oferind totodată şi un avantaj în domeniul tehnologiei. 

CITEŞTE MAI MULT

Fondatorul Wikileaks: „PRISM depăşeşte cele mai negre coşmaruri ale lui Orwell şi cele mai mari fantezii ale STASI est-german“

Julian Assange, cofondatorul faimosului website Wikileaks, a discutat despre cele mai mari dezamăgiri ale sale, supravegherea totală practicată de SUA şi viitorul informatorului NSA, Edward Snowden, într-un interviu pentru publicaţia britanică Daily Mail.

NSA introduce noi măsuri împotriva scurgerilor de informaţii: „regula controlului dublu”

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) implementează noi măsuri de securitate a informaţiilor, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, fost consultant al instituţiei, în prezent urmărit de autorităţile americane pentru a fi judecat în Statele Unite.

Relaţiile SUA-Rusia, tot mai reci. Obama se gândeşte să anuleze vizita la Moscova

Preşedintele american Barack Obama ia în considerare anularea vizitei sale oficiale la Moscova din cauza divergenţelor dintre administraţia rusă şi Casa Albă în cazul informatorului Edward Snowden, anunţă publicaţia New York Times.

INFOGRAFIE Pierduţi în tranzit: în ce condiţii trăiesc Snowden şi alţi refugiaţi celebri în terminalele aeroportuare

Faptul că fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate Edward Snowden se află prins în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo nu poate să nu ne ducă cu gândul la filmul „Terminalul”, în care personajul lui Tom Hanks se îmbăia, dormea şi mânca printre pasagerii grăbiţi să prindă zborul.

Când ar putea părăsi fostul consultant al NSA Edward Snowden aeroportul moscovit Şeremetievo

Edward Snowden ar putea părăsi zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo, unde se află de aproape o lună, în următoarele zile, a declarat avocatul său, Anatoli Kucerena. Pe de altă parte, autorităţile ruse susţin că Snowden ar putea rămâne ceva timp.

Nouă acţiune în justiţie împotriva NSA pentru spionaj

Nouăsprezece asociaţii americane au depus marţi plângere împotriva Agenţiei naţionale de securitate NSA, apreciind că un program de colectare de metadate telefonice al acesteia, dezvăluit de către Edward Snowden, aduce atingere dreptului lor constituţional la liberă exprimare, relatează AFP.

Vladimir Putin: Snowden va părăsi Rusia „de îndată ce va putea”. „SUA l-au blocat pe teritoriul nostru”

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că spionul fugar Edward Snowden va părăsi Moscova, unde se află de pe 23 iunie, de îndată ce va putea, relatează presa internaţională. De asemenea, liderul de la Kremlin a acuzat SUA că l-au blocat pe Snowden în Rusia, după ce i-au retras toate actele.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite