Când ar putea părăsi fostul consultant al NSA Edward Snowden aeroportul moscovit Şeremetievo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edward Snowden ar putea părăsi zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo, unde se află de aproape o lună, în următoarele zile, a declarat avocatul său, Anatoli Kucerena. Pe de altă parte, autorităţile ruse susţin că Snowden ar putea rămâne ceva timp.

Kucerena a afirmat că tânărul fugar, care a solicitat oficial, marţi, azil provizoriu în Rusia, va putea în curând să părăsească zona de tranzit a aeroportului din Şeremetievo, în apropiere de Moscova, unde este blocat din data de 23 iunie, când a sosit din Hong Kong.

"Serviciul pentru Imigrări trebuie să-i elibereze, în şapte zile de la depunerea cererii, o atestare potrivit căreia dosarul său este acceptat. Acest certificat îi oferă dreptul să călătorească în Rusia", a spus avocatul.

Avocatul nu a exclus faptul că următoarea lor întâlnire ar putea avea loc în Piaţa Roşie, situată în faţa Kremlinului.

Pe de altă parte, autorităţile ruse spun că va mai dura până când Snowden se va plimba liber prin Rusia. Deocamdată, cererea de azil temporar în Rusia a lui Edward Snowden a ajuns la Serviciul Federal rus pentru Migraţie. "O decizie în acest sens va fi luată în termen de trei luni de zile", a declarat şeful instituţiei.

Marţi, avocatul lui Snowden a vehiculat ideea că clientul său ar putea cere şi cetăţenie rusă. „El nu a exclus posibilitatea de a solicita cetăţenia rusă. El mi-a spus: «nu am intenţia să părăsesc Rusia»", a declarat Kucerena în faţa presei.

Snowden pare să-şi fi schimbat opinia, pentru că zilele trecute susţinea că vrea azil în Rusia, ca să-şi poată aranja toate ca să plece în America de Sud. Cel mai probabil, în Bolivia, Nicaragua sau Venezuela, ţările latinoamericane care s-au arătat dispuse să-i dea azil.

Între timp, SUA, care au cerut marţi ca Rusia să-l extrădeze pe Snowden, deşi nu există un asemenea tratat între cele două ţări, au trimis solicitări de extrădare a fostului agent al serviciilor secrete către cinci ţări: Hong Kong, Venezuela, Bolivia, Islanda şi Irlanda, au anunţat reprezentanţii WikiLeaks pe contul de Twitter.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite