NSA introduce noi măsuri împotriva scurgerilor de informaţii: „regula controlului dublu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) implementează noi măsuri de securitate a informaţiilor, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, fost consultant al instituţiei, în prezent urmărit de autorităţile americane pentru a fi judecat în Statele Unite.

Şeful NSA, Keith Alexander, a declarat că agenţia pe care o conduce a introdus „regula controlului dublu”, care presupune că orice administrator de sistem, aşa cum a fost şi Snowden, poate accesa şi modifica informaţii importante doar cu permisiunea unui alt administrator, informează agenţia de ştiri Reuters.

Aflat vineri la un Forum pe probleme de securitate la Aspen, în statul Colorado, generalul Alexander a spus că serverele care păstrează informaţiile sunt mai bine protejate, fiind nevoie de o echipă de minim două persoane pentru a fi accesate. Acest sistem va fi implementat în cadrul Pentagonului şi al tuturor agenţiilor de informaţii, după desfăşurarea unui program-pilot aplicat NSA.

Fostul agent CIA Edward Snowden se află la originea unor importante scurgeri de informaţii ale NSA, care au scos la iveală existenţa unor programe de supraveghere a comunicaţiilor şi a activităţii online a utilizatorilor din Statele Unite şi din lume.

Acesta a fost un eşec al misiunii noastre de a ne apăra reţelele (de informaţii)”, a spus Ashton Carter, secretar adjunct al Apărării, în cadrul Forumului din Aspen.

Încercând să facilităm schimbul de informaţii între persoanele autorizate, a fost concentrată o cantitate enormă de date într-un singur loc. Asta este o greşeală”, a declarat Carter. „Stocarea tuturor (informaţiilor) pe un singur server este un risc.”

Mai mult, secretarul adjunct a spus că NSA caută metodele potrivite de supraveghere a angajaţilor care au autorizaţia de a accesa date importante, scrie Reuters.

Atât Alexander, Carter, cât şi Matthew Olsen, directorul Centrului de Antiterorism din SUA, au spus că dezvăluirile făcute de Edward Snowden au subminat eforturile ţării de a se proteja de ameninţările străine. „Avem informaţii concrete care arată că grupurile teroriste şi alţii iau măsuri, fac schimbări, iar misiunea noastră devine mai dificilă”, potrivit generalului Alexander.

Şeful NSA s-a folosit de eveniment pentru a apăra încă o dată programele americane de supraveghere şi de colectare a informaţiilor dezvăluite de fugarul Snowden. Oficialul a explicat că a fost necesară confidenţialitatea „nu pentru a ascunde lucruri faţă de voi, ci faţă de cei care umblă printre voi şi care încearcă să vă ucidă”.

 


Alte ştiri asemănătoare:

Edward Snowden, fostul angajat CIA, acuzat de spionaj în SUA, a cerut azil politic provizoriu în Rusia

Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, condamnat în SUA pentru spionaj, a cerut marţi azil politic provizoriu în Rusia, a anunţat avocatul rus Anatoli Kucerena, care a avut întrevederi cu el, relatează agenţiile de presă Reuters, AFP şi RIA Novosti.

Spionajul în masă din SUA, legitimizat în ultimii ani de o instanţă secretă

Instanţa secretă care analizează cererile de interceptare a convorbirilor telefonice şi alte metode de supraveghere electronică, în conformitate cu Legea Supravegherii Informaţiilor Externe (Foreign Intelligence Surveillance Act), a creat legi secrete care extind drepturile de spionaj ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).

Ministrul german de Interne: „Dacă nu vreţi să fiţi spionaţi, nu mai folosiţi Facebook şi Google“

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich le-a sugerat celor care nu vor să le fie interceptate conversaţiile să nu mai folosească servicii precum Facebook şi Google, potrivit Associated Press.

„Le Point”: „Naivitatea europenilor“ şi spionajul american

Europenii se plâng că sunt spionaţi de americani, dar din comoditate nu-şi mai criptează informaţiile „top secret“.

Bush despre PRISM: „Am autorizat acel program ca să protejez ţara“

Fostul preşedinte american George W. Bush apără programul PRISM, prin care Administraţia Naţională de Securitate monitoriza şi interceptat comunicaţiile online şi telefonice ale cetăţenilor. Bush a declarat că programul a fost demarat în timpul administraţiei sale, pentru a securitatea cetăţenilor.

Mesajul unui ministru din Venezuela: „Compatrioţi, închideţi-vă conturile de Facebook. Aţi lucrat gratuit ca informatori ai CIA“

Un ministru din Venezuela, ţară care i-a oferit azil lui Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor de informaţii americane, a solicitat utilizatorilor reţelei de socializare Facebook să-şi închidă conturile pentru a evita să fie folosite în scopuri de spionaj, relatează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite