Obama este „dezamăgit” de Rusia pentru „mentalitatea de Război Rece” de care a dat dovadă în cazul Snowden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a confirmat faptul că va efectua o vizita în Rusia la sfârşitul acestui an pentru a participa la summitul G20 care se va organiza la Moscova, însă a subliniat că este „dezamăgit” de faptul că Rusia i-a acordat azil temporar lui Edward Snowden.

Moscova dă uneori dovadă de o mentalitate demnă de Războiul Rece, deşi a colaborat cu Statele Unite ale Americii în unele domenii, a declarat Obama într-un interviu acordat în timpul emisiunii „The Tonight Show” a lui Jay Leno. 

Obama a adăugat că ruşii au cooperat în cazul atentatelor de la Boston, însă acum au dezamăgit prin decizia de a-i acorda azil politic fostului angajat CIA Edward Snowden, ale cărui dezvăluiri au stârnit un scandal internaţional privind programul de colectare de informaţii folosit de Agenţia pentru Securitate Naţională din SUA. 

Obama nu a fost însă întrebat dacă va avea o întâlnire privată cu preşedintele Vladimir Putin în timpul vizitei în Rusia, o întâlnire despre care se speculează că a fost anulată din cauza faptului că Rusia a ignorat solicitările repetate ale SUA de a-l repatria pe Snowden. Casa Albă a anunţat că, în prezent, analizează dacă o astfel de întâlnire între cei doi preşedinţi „are sens”. 

Tensiunile pe axa Washington-Moscova vin în contextul unui eşec total al celor două puteri de a ajunge la un consens privind războiul civil din Siria, situaţie dezbătută la summitul G8 care a avut loc în iunie, în Irlanda de Nord.

Discuţiile de atunci s-au încheiat cu o victorie fără echivoc a preşedintelui rus, care a blocat tentativele celorlalte state din G8 de a condamna oficial regimul Bashar al-Assad, pe care voiau să-l declare nereprezentativ pentru poporul sirian. 

Citeşte mai multe pe aceeaşi temă:

XKeyscore, programul ultrasecret al NSA prin care supraveghează aproape a tot ceea ce un utilizator face într-o reţea

National Security Agency (NSA) poate obţine toate informaţiile personale din lumea virtuală,  de la e-mailuri, site-urile accesate de utilizatori până la adresele IP sau cele de pe Facebook şi acestea cu ajutorul unui program ultrasecret, denumit XKeyscore, relatează cotidianul britanic „The Guardian”, care s-a referit la dezvăluirile lui Edward Snowden.

Tatăl lui Edward Snowden: „Ed ar trebui să rămână în Rusia”

Tatăl lui Edward Snowden l-a sfătuit miercuri pe fiul său să rămână în Rusia, o ţară în care fugarul american, blocat pe un aeroport moscovit, a cerut un azil temporar, într-un duplex organizat de televiziunea publică rusă, relatează AFP.

Noul coleg al lui Snowden: un francez este blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo pentru că în actele sale scrie că este femeie

Un francez va fi noul coleg de aşteptare al lui Edward Snowden, programatorul aflat la originea scurgerilor de informaţii despre programele secrete de spionaj ale SUA, care este blocat în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo. Europeanul este nevoit să rămână o perioadă în aeroport, din cauza unei greşeli din actele sale privind sexul său.

INFOGRAFIE Pierduţi în tranzit: în ce condiţii trăiesc Snowden şi alţi refugiaţi celebri în terminalele aeroportuare

Faptul că fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate Edward Snowden se află prins în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo nu poate să nu ne ducă cu gândul la filmul „Terminalul”, în care personajul lui Tom Hanks se îmbăia, dormea şi mânca printre pasagerii grăbiţi să prindă zborul.

Cel mai recent instrument de spionaj al SUA: Boundless Informant

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA a dezvoltat un instrument puternic pentru a înregistra şi a analiza provenienţa informaţiilor colectate, numit „Boundless Informant”. Programul ridică noi întrebări cu privire la activitatea Agenţiei de supraveghere a mediilor de comunicare americane.

FOTO Cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Microsoft. Programul PRISM obţine date în două moduri

Google, Facebook, Microsoft şi alte companii cu milioane de utilizatori au colaborat cu guvernul SUA, potrivit unor documente. Acum, „The Guardian“ prezintă modul în care se făcea colectarea de informaţii prin aceste mari centre de colectare a datelor.

Google, Facebook, Apple sau SUA? Cine minte în legătură cu implicarea în cel mai mare program de spionare a oamenilor

Google, Facebook, Microsoft şi Apple au contribuit la spionarea oamenilor. Aceasta a fost ştirea de ieri. Între timp Barack Obama, preşedintele SUA, a negat faptul că NSA sau FBI ascultă convorbirile telefonice. Iar directorii Google şi Facebook au venit, de asemenea, cu dezminţiri. Raportul este, însă, cât se poate de real, deci cine minte?

Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

Facebook, Google, Microsoft şi Apple au oferit, conform „The Guardian“, informaţii agenţiilor guvernamentale nord-americane. Asta în ciuda faptului că aceste companii neagă dovezile. Lista nu se reduce doar la aceste patru nume, ci mai sunt implicate cel puţin alte 5 companii. „The New York Times“ ştie cine a furnizat informaţiile pentru „The Guardian“, este un avocat şi blogger.

Spionaj în SUA: NSA şi FBI au acces la datele private de la Google, Facebook, Apple şi Verizon. Giganţii neagă

SUA este în centrul unui scandal masiv: NSA şi FBI vor date de la companii ca Google, Facebook sau Apple, dar şi de la operatorul Verizon. Programul se numeşte PRISM şi a fost conceput sub pretextul protejării cetăţenilor SUA de ameninţări din exterior.

James Clapper denunţă ca „iresponsabile“ scurgerile în presă privind supravegherea comunicaţiilor

Directorul serviciilor americane de informaţii, James Clapper, a criticat sâmbătă presa pentru "dezvăluiri iresponsabile", în opinia sa, despre programe vaste de supraveghere a comunicaţiilor efectuate de administraţie, evocând instumente eficiente în lupta împotriva terorismului, relatează AFP.

Barack Obama a cerut o listă cu posibilele atacuri cibernetice internaţionale

Barack Obama le-a cerut oficialilor pentru Securitatea Naţională să efectueze o listă cu posibile ţinte de atacuri cibernetice internaţionale, potrivit unei surse prezidenţiale secrete.

Implozia Administraţiei Obama. „The New York Times”: „Barack Obama şi-a pierdut orice urmă de credibilitate”

„Când plouă, toarnă cu găleata” este unul dintre proverbele preferate ale americanilor. Pentru preşedintele democrat Barack Obama, aceste cuvinte au căpătat noi înţelesuri zilele acestea. După ce a fost acuzat că a muşamalizat atacul terorist de la Benghazi, că a folosit Fiscul pentru a-şi decima adversarii politici şi că a închis ochii la abuzuri asupra presei, Obama recunoaşte acum că a dispus monitorizarea apelurilor a milioane de cetăţeni.

Administraţia Obama monitorizează conversaţiile americanilor abonaţi la Verizon. Al Gore: „E obscen de scandalos!”

În baza unui ordin judecătoresc emis în aprilie de un tribunal secret al Statelor Unite, Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) colectează înregistrări telefonice a milioane de americani, clienţi ai Verizon, una dintre cele mai importante companii de telecomunicaţii din SUA, a dezvăluit ieri cotidianul britanic „The Guardian”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite