XKeyscore, programul ultrasecret al NSA prin care supraveghează aproape a tot ceea ce un utilizator face într-o reţea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

National Security Agency (NSA) poate obţine toate informaţiile personale din lumea virtuală,  de la e-mailuri, site-urile accesate de utilizatori până la adresele IP sau cele de pe Facebook şi acestea cu ajutorul unui program ultrasecret, denumit XKeyscore, relatează cotidianul britanic „The Guardian”, care s-a referit la dezvăluirile lui Edward Snowden.

Astfel, numai într-o singură lună, în 2012, s-au obţinut 41 de milioane de înregistrări, scrie ziarul. Din aceste informaţii, XKeyscore realizează baze de date, puse la dispoziţia angajaţilor NSA. Pentru a urmări aceste adrese nu este nevoie de o hotărâre judecătorească, este suficientă completarea unui formular pe online şi vei putea accesa bazele de date unde se adună informaţii despre milioane de internauţi americani şi  din întreaga lume.

Competarea formularului este doar o formalitate, el nu trebuie să fie aprobat de nimeni. Este adevărat şi că, din cauza milioanelor de date adunate astfel, ele nu pot fi reţinute decât câteva zile, dar se extrag din ele elementele cele mai importante care sunt apoi clasificate într-o categorie, denumită metabază.

XKeyscore, permite supravegherea „aproape a tot ceea ce un utilizator lambda“ face într-o reţea. XKeyscore permite, astfel, supravegherea în timp real a e-mailurilor, căutărilor sau utilizarii reţelelor partajate ale unei ţinte date. Programul se bazează pe utilizarea a 500 de servere, situate în întreag lume, inclusiv în Rusia, China sau Venezuela.

Contrar altor sisteme de supraveghere, a căror existenţă a fost deja dezvăluită, el oferă posibilitatea de a acţiona fără a cunoaşte un identificator "puternic" al unei ţinte, cum ar fi adresa de e-mail a acesteia. XKeyscore permite, de exemplu, să se ajungă la o persoană pornind de la o simplă căutare efectuată pe Internet

Când la sfârşitul lui mai, Snowden, vorbind despre programul Prism, a declarat că poate urmări de la birou orice persoană a cărei adresă de mail este în posesiunea lui, de la simplul internaut la preşedintele ţării,  atât conducerea NSA  cât şi republicanul Mike Rogers, liderul Comisiei de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, au respins afirmaţia, susţinând că pentru accesarea bazei de date este necesară o autorizaţie dată de FISC, tribunalul care supraveghează comunitatea americană de informaţii.

Dar, potrivit „Guardian”, lucrurile nu stau chiar aşa, deoarece pentru a urmări un schimb de mesaje între un american şi o persoană din străinătate, nu este nevoie de nici un fel de autorizaţie. Nu există astfel de interdicţii legate de XKeyscore, programul pote aduna date despre oricne din întreaga lume.

   Potrivit NSA, cu ajutorul acestui sistem, până în 2008, americanii au reuşit să captureze 300 de terorişti, dar agenţia a recunoscut că nu întotdeauna a reuşit să separe urmărirea cetăţenilor americani (pentru care trebuie hotărâre judecătorească) de cea a străinilor. Acest lucru, a explicat James Clapper, directorul NSA, se datorează fie unor erori umane . fie tehologiilor prea sofisticate.

El a negat că ar fi fost vorba de intenţii rele. La întrebarea cotidianului britanic, NSA a negat din nou că ar strânge date prin eludarea legislaţidei şi a repetat că XKeyscore se foloseşte numai în cazul cetăţenilor străini, fapt negat de Snowden. El a afirmat că rareori se întâmplă ca superirii să se intereseze de ceea ce fac analiştii, şi dacă da, cei care sunt implicaţi, inventează explicaţii plauzibile.

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite