Tatăl lui Edward Snowden: „Ed ar trebui să rămână în Rusia”

0
0

Tatăl lui Edward Snowden l-a sfătuit miercuri pe fiul său să rămână în Rusia, o ţară în care fugarul american, blocat pe un aeroport moscovit, a cerut un azil temporar, într-un duplex organizat de televiziunea publică rusă, relatează AFP.

„Ed, totul este bine acasă, te iubim şi sperăm să ne vedem în curând. Dar, înainte de toate, vreau ca tu să fii în securitate”, a declarat Lon Snowden într-un interviu pentru televiziunea Rosia 24, pe care fiul său urma să îl vadă.

El a apreciat că Rusia are „posibilitatea să (îl) protejeze” pe Edward Sowden, un fost consultant al serviciilor americane de informaţii care se află la originea unor dezvăluiri despre un program de supraveghere a comunicaţiilor în străinătate de către Guvernul american.

„Dacă aş fi în locul lui, aş fi recunoscător pentru propunerile Venezuelei, Ecuadorului şi Boliviei, dar am văzut ceea ce s-a petrecut de curând cu avionul preşedintelui (bolivian) Evo Morales”, a continuat tatăl tânărului.

Suspectat în mod eronat că l-a luat pe Snowden în avion de la Moscova, preşedintele bolivian Evo Morales a fost nevoit, la începutul lui iulie, să facă o escală forţată de aproximativ 13 ore la Viena, în urma refuzării survolării teritoriilor mai multor ţări europene.

„Cred că Rusia are intenţia fermă şi posibilitatea de a-l proteja pe fiul meu. Dacă aş fi în locul său, aş rămâne în Rusia”, a conchis el.

Edward Snowden este blocat de la 23 iunie în zona de tranzit a Aeroportului Şeremetievo din Moscova şi a cerut un azil provizoriu în Rusia. Washingtonul cere extrădarea sa către Statele Unite, unde a fost inculpat pentru spionaj.

Un consilier de la Kremlin însărcinat cu drepturile omului, Mihail Fedotov, a apreciat marţi că poziţia Rusiei în această afacere este prea „puţin de invidiat”.

"Nu putem să extrădă pe cineva care a cerut protecţia statului nostru. Dar, pe de altă parte, nu vrem să ne ruinăm relaţiile cu Statele Unite, un partener în mai multe dosare internaţionale", a subliniat el.

„Rusia este o victimă în saga Snowden. Aceasta nu reprezintă pentru noi niciun interes”, a subliniat consilierul.

Konstantin Romodanovski, şeful serviciului rus de Migrare, căruia Snowden i-a adresat cererea de azil, a declarat marţi că nu are nimic nou de anunţat în legătură cu acest subiect.

În aşteptare, fugarul a citit romanul „Crimă şi pedeapsă” al lui Dostoievski şi a cerut operele complete în 18 volume ale istoricului rus din secolul al XIX-lea Nikolai Karamazin, a declarat miercuri avocatul său rus Anatoli Kucerena.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite