Austria a luat-o la dreapta | uniunea europeana

Austria a luat-o la dreapta

Conservatorii şi populiştii de dreapta din Austria, care s-au clasat pe primul, respectiv al treilea loc la alegerile legislative anticipate de duminică, ar putea produce o schimbare de proporţii pe scena politică austriacă, formând o coaliţie de guvernare de dreapta, după mai bine de un deceniu în care ţara a fost condusă de o coaliţie de centru.

Toate şcolile au fost închise luni în Irlanda, unde urmează să ajungă uraganul Ophelia

Toate şcolile au fost închise luni în Irlanda, unde urmează să ajungă uraganul Ophelia

Toate şcolile au fost închise luni în Irlanda, înaintea sosirii uraganului Ophelia, format în zona centrală a Oceanului Atlantic, Serviciul de Meteorologie avertizând că uraganul va aduce rafale violente de vânt. De asemenea, serviciile pentru situaţii de urgenţă au transmis că pot avea loc întreruperi ale alimentării cu energie electrică şi că transportul ar putea fi perturbat.

UPDATE Liderul Cataloniei cere Madridului negocieri. Guvernul spaniol îi răspunde că are termen până joi să renunţe la declaraţia de independenţă INFOGRAFIE | mariano rajoy

UPDATE Liderul Cataloniei cere Madridului negocieri. Guvernul spaniol îi răspunde că are termen până joi să renunţe la declaraţia de independenţă INFOGRAFIE

Într-o scrisoare emisă luni, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, nu a clarificat dacă va declara sau nu independenţa regiunii şi a cerut şefului guvernului spaniol, Mariano Rajoy, să organizeze o întâlnire pentru a "deschide calea de negociere ", scrie  „El Mundo".  Acum este aşteptat răspunsul Guvernului de la Madrid .

Deşi semnalele haosului persistă, o geană de speranţă animă evoluţiile ultimelor săptămâni, prin eforturile generale ale diplomaţiei şi ale politicienilor responsabili de a reduce propensiunea spre conflict şi a evita explozia de violenţă pe diferitele meridiane.

acum 7 zile · comentarii (27)

„Prou! Recuperem el seny!“ (Destul! Să recuperăm raţiunea!) - s-a strigat ieri la Barcelona, acolo unde a avut loc prima mare demonstraţie populară împotriva independenţei. Marţi, la ora 18.30, este aşteptată intervenţia în Parlamentul Cataloniei a lui Carles Puigdemont, liderul separatiştilor, moment aşteptat de adepţii separatismului ca punct iniţial al procesului de afirmare şi organizare statală a Republicii Catalonia.

acum 8 zile · comentarii (33)

Există o singură necunoscută: dacă militanţii pentru independenţă catalani vor merge până la capăt, adică vor proclama Republica, act de secesiune teritorială cu consecinţe extrem de grave la care, nimeni nu are niciun fel de îndoială, guvernul central va răspunde cu toate mijloacele legale care-i stau la dispoziţie.Şi toată lumea se pregăteşte pentru folosirea uneia sau alteia dintre opţiunile posibile.

acum 10 zile · comentarii (69)

Anul 2017, cu toată certitudinea, poate fi numit anul alegerilor în UE. Franţa a trecut prin scrutin prezidenţial, Germania a trecut prin alegeri parlamentare. Ambele campanii electorale nu au fost ferite de mijloace moderne de război informaţional: atacuri cibernetice, roboţi de campanie online, ştiri false, trolling, campanie partizană a mass mediei precum RT, Sputnik etc...

acum 12 zile · comentarii (17)

Ceea ce se petrece acum în Spania este de o gravitate enormă pentru viitorul ei ca ţară. Iată un aspect foarte puţin discutat, cel puţin la noi, care demonstrează foarte limpede, chiar dureros de limpede, care sunt limitele reale ale competenţelor instituţionale de care dispune UE în caz de criză majoră într-unul dintre statele sale membre.

acum 12 zile · comentarii (32)

În 2014, după ce Curtea Constituţională de la Madrid a blocat un referendum de secesiune în Catalonia, guvernul regional a organizat un „proces participativ cetăţenesc”, lipsit de orice substanţă juridică. Trei ani mai târziu, deşi Curtea constituţională a spus din nou „nu” ambiţiei secesioniste, liderul regiunii, Carles Puigdemont, a mers mai departe, cerându-le cetăţenilor să voteze pentru crearea unei republici catalane.

acum 13 zile · comentarii (15)

Pe harta ameninţărilor de securitate regionale şi globale care ne afectează direct au apărut noi actori şi noi fenomene, capabile să arunce în aer lumea pe care o ştim astăzi. Astfel, înregistrăm un separatism catalan pe baze egoiste, excepţionaliste şi criticabile moral prin lipsa de solidaritate cu naţiunea spaniolă de care aparţin cetăţenii regiunii, care anunţă o refragmentare a Europei după valul de populism şi euro-scepticism.

acum 14 zile · comentarii (72)

Vom vedea în următoarele ore, în zilele viitoare, care vor fi urmările a ceea ce are loc acum în Catalonia unde s-a deschis o rană care nu va fi deloc uşor nici de uitat, nici de vindecat. Dar, dincolo de asta, nebunia referendumurilor pentru independenţă continuă în Europa, netulburată şi parcă într-un ritm din ce în ce mai intens.

acum 16 zile · comentarii (66)

Doar o zi ne mai desparte de un moment crucial pentru viitorul Europei. Am discutat cu expertul juridic internaţional în probleme de libertăţi civile, fost consilier principal al Reprezentantului OSCE pentru libertatea de presei, dr. Joan Barata, despre ce se va întâmpla în Catalonia duminică şi de ce ar trebui să ne îngrijoreze precedentul creat în regiunea sa natală.

acum 17 zile · comentarii (30)

Femeile saudite vor avea dreptul legal de a şofa în 2018, un progres valoros şi cu un impact pragmatic benefic nepreţuit asupra vieţilor reale ale acestora. Este o reuşită datorată în mare măsură grupurilor de femei şi feministelor saudite care nu au încetat să exercite presiuni, fie şi prin nesupunere civică, petiţii insistente şi campanii publice redutabile intensificate acut în ultimii patru ani, asupra casei regale saudite şi, simultan, asupra juriştilor saudiţi influenţi, exponenţi ai salafismului.

acum 18 zile · comentarii (44)
Postari Recente