De Festivalul Primăverii, chinezii poartă și azi haine tradiționale din dinastia Qing. Care este semnificația lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul Nou Chinezesc este o incursiune în China, între tradiție și contemporan.  De Festivalul Primăverii, chinezii poartă și azi haine tradiționale din dinastia Qing. Care este semnificația lor

Costum tradițional de Anul Nou Chinezesc Sursa foto TerrysBuzz
Costum tradițional de Anul Nou Chinezesc Sursa foto TerrysBuzz

Celebrul Jackie Chan adora să  poarte costumul Tang

De Festivalul Primăverii, chinezii acordă o mare atenție hainelor pe care le poartă, pentru că și acestea fac parte din ritual și o mare semnificație. Pentru această sărbătoare, în China fie se cumpără haine noi dar, dacă se doreşte un aer tradițional, există câteva stiluri din care se poate alege. Cele mai multe ținute tradiționale încă populare astăzi sunt din dinastia Qing.

Costumul Tang

Un costum Tang (唐装 / táng zhuāng) folosit pentru cu trimitere  la ținutele din dinastia Tang. Dar "noul" costum Tang este o ținută care combină jacheta de călărie Man (dinastia Qing) și costumul occidental.

Fanii artelor marțiale chinezești au văzut cu siguranță  acest tip de îmbrăcăminte în filme, mai ales în cele cu Jackie Chan. Starul de cinema  adora să poarte această ținută.

Costumul Tang a fost, de asemenea, "codul vestimentar" pentru reuniunea APEC din 2001,  seriA de întâlniri economice între cele 21 de state membre ale forumului de cooperare economică Asia-Pacific. Evenimentul s-a desfășurat în China, între 20–21 octombrie 2001 la Shanghai, la care au participat liderii  țărilor membre.

Costumul Tang Sursa foto TerrysBuzz
Costumul Tang Sursa foto TerrysBuzz

Costumul Tang are gulerul întors și reverele drepte iar ținuta  prezintă noduri tradiționale chinezești (nasturi de broască). Materialul este, de obicei brocart, o țesătură de lux în antichitate.

Inițial, era fără cusături între corp și mâneci. Acest lucru permitea o mișcare confortabilă, dar lejeritatea nu se potrivește prea bine esteticii moderne.

Majoritatea costumelor Tang din zilele noastre sunt modificate și croite. Multe dintre ele au simboluri și cuvinte de bun augur brodate pe cămașă.

Costumul Qipao

Qipao (旗袍 / qí páo) a intrat în cultura chineză în timpul dinastiei Qing. Dar costumul a trecut de-a lungul timpului prin filtrul stilurilor moderne, fiind foarte diferit de cum era inițial.

A început ca o rochie în stil conservator, cu croieli drepte și largi. Desene complicate erau brodate în țesătură, dar prin procesul de colonizare, qipao s-a occidentalizat.

Costumul Qipao Sursa foto TerrysBuzz
Costumul Qipao Sursa foto TerrysBuzz

Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea și până în prezent, schimbările se succed. Stilurile oscilează între lung și scurt, strâns și lejer. În zilele noastre, qipao este de obicei foarte strâmt (se recomandă ca rochia să fie făcută la comandă). Și deschiderile pot începe până la coapsă.

Cu toate acestea, stilurile moderne păstrează în continuare gulerul drept și rigid și nasturii de “broască”. Printre modelele brodate populare se numără flori, păsări phonenix.

Cheongsam

Termenul "cheongsam" (长衫 / cháng shān) este de obicei folosit de occidentali pentru a se referi la qipao pentru femei. Cu toate acestea, înseamnă "cămașă/rochie lungă", ea fiind  largă și purtată de obicei de bărbați,  acum.

Este o versiune modificată a îmbrăcămintei dinastiei Qing și a fost o ținută formală în timpul anilor 1900. Tăietura pentru reverul lateral simbolizează bogăția și prosperitatea. Lungimea cheongsam-ului reprezintă, de asemenea, statutul, deoarece hainele mai lungi sunt nepotrivite pentru munca fizică. În epoca republicană, era îmbrăcămintea savanților educați.

Hanfu

"Hanfu" (汉服 (汉服 / hàn fú) se traduce  prin "îmbrăcăminte a etniei Han". Cuprinde ‘inuta tradițională până în timpul dinastiei Qing.

În general, o ținută hanfu include o cămașă și o fustă. Cămașa are revere încrucișate, iar mânecile sunt lungi și largi. Fusta este lungă și, uneori, începe deasupra pieptului. Hanfu din dinastia Tang a influențat kimono-ul japonez, în timp ce dinastia Ming a influențat hanbok-ul coreean.

Tăieturile elegante și culorile proaspete vor aduce ceva unic în garderoba ta. Există, de asemenea, versiuni moderne, inclusiv fuste mai scurte și elemente mai occidentale. Dacă se doreşte ceva mai elegant și care să atragă atenția, hanfu este răspunsul.

Pantofi

Pentru o  încălțăminte elegantă multe branduri importante au început să lanseze pantofi cu tematică de Anul Nou Chinezesc înainte de sărbătoare.

Cu toate acestea, este importamt  momentul ales, deoarece anumiți  chinezi, în special cantonezii, sunt superstițioși în ceea ce privește cumpărarea de pantofi în timpul sărbătorii Anului Nou Chinezesc. Așadar, trebuie achiziţionată o pereche înainte de începerea festivităților.

De asemenea, nu se  oferă  niciodată pantofi drept cadou, deoarece în chineză cuvântul pentru pantofi 鞋 (xié) sună ca și cuvântul pentru "rău" sau "ghinion" 邪 (xié).

Accesorii

În antichitate, bărbații nu aveau voie să meargă fără o coafură. Totuși, acest lucru nu mai este necesar.  Există alegeri mai elegante pentru femei. Folosirea bețișoarelor pe post de accesorii pentru păr este o concepție greșită. În schimb, se folosesc baghete ornamentate. De obicei, acestea se îngustează până la un design complicat, încrustat cu bijuterii, iar de la capăt atârnă bibelouri. Pentru un hanfu  se adaugă un pandantiv la brâu.

De Festivalul Primăverii, chinezii cumpără și haine noi

Tradiție  datează încă din timpul dinastiilor de Nord și de Sud (420-589 d.Hr.), iar în timpul dinastiei Song (960-1279 d.Hr.), toată lumea își etala noile haine, atunci când se mergea în vizită la prieteni,  în ziua de Anul Nou.

În perioada republicană (1912-1949), era nevoie de haine noi și frumoase, deoarece tinerii își prezentau respectul față de bătrâni. Face parte din sărbătorile Festivalului Primăverii, la fel ca și cina de reuniune din ajunul Anului Nou.

Semnificația hainelor noi

Festivalul Primăverii este un moment de schimbare și de noi începuturi. Practic, fiecare activitate din timpul Festivalului Primăverii are ca scop îndepărtarea vechiului și întâmpinarea noului. Oamenii uită de nenorociri și sunt pregătiți pentru noroc. În plus, hainele noi sunt de bun augur şi îi protejează  de spiritele rele.

Hainele noi contribuie și ele la festivitate. În trecut, China era o societate agrară. Exista doar o singură recoltă pe an în nord și 2-3 în sud. Pe parcursul întregului an, oamenii economiseau. Dar în timpul Anului Nou Chinezesc, oamenii putea,  în sfârșit să se răsfețe. Această latură a hainelor noi s-a cam  pierdut pentru generațiile tinere. Dar este un semn că nivelul de trai actual este mai ridicat decât înainte.

Cum și când cumpără chinezii hainele noi și ce se poartă?

Se pot cumpăra haine noi, dar, de multe ori, acestea vor fi oferite ca daruri din partea familiei. Fiind un semn al unui nou început, cel mai bine este să se poarte noua ținută în ziua de Anul Nou.

De fapt, nu există cerințe speciale în ceea ce privește tipul de îmbrăcăminte nouă. În China antică, oamenii urmau tendințele modei din acea vreme. Dar chinezii nu văd nimic în neregulă dacă și acum se fac la fel.

China intre tradiție și contemporan



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite