Rușii continuă atacurile în regiunea Harkov. Rusia susține că a ocupat cinci sate de lângă graniță după incursiunea de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupte aprige au continuat sâmbătă în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei aproape de granița cu Rusia, la o zi după ce forțele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană, însă ucrainenii au reușit până acum să le respingă atacurile, iar acestea nu au reușit să avanseze, relatează The Guardian și Kyiv Independent.

Bomabardamente rusești asupra Vovceansk, în regiunea Harkov FOTO PROFIMEDIA
Bomabardamente rusești asupra Vovceansk, în regiunea Harkov FOTO PROFIMEDIA

Ministerul rus al Apărării a declarat într-un briefing că forțele Moscovei au capturate satele  Pletenivka, Ohirtseve, Borisivka, Pilna și Strilecea, lângă granița cu Rusia.

Rusia a lansat vineri dimineață o incursiune cu blindate vineri, într-un atac care ar putea fi un preambul pentru o ofensivă mai amplă în regiunea Harkov sau ar putea avea ca scop deturnarea forțelor ucrainene din est, unde este concentrată în prezent ofensiva Moscovei.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a relatat pe 10 mai că trupele ucrainene continuă să respingă forțele rusești în direcțiile Lipți și Vovceansk, în nordul regiunii Harkov, unde Moscova a desfășurat infanterie și echipament greu.

Nazar Voloshyn, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe din Khortytsia, a declarat că luptele au continuat sâmbătă, iar forțele ucrainene vânează trupe rusești despre care se presupune că s-au ascuns în zone împădurite.

Guvernatorul Harkovului, Oleh Siniehubov, a declarat sâmbătă că luptele au continuat în toate cele cinci sate de frontieră situate la între 3 și 5 km de graniță.

„Știm clar ce forțe folosește inamicul în nordul teritoriului nostru. Cu siguranță, escaladarea poate spori, presiunea poate crește, își poate întări unitățile militare, prezența militară”, a spus el, precizând că forțele ucrainene „au respins nouă atacuri.”

Kievul s-a grăbit vineri să aducă întăriri în urma incursiunii ruse. Nazar Voloshyn, purtătorul de cuvânt al comandamentului de est al Ucrainei, a declarat sâmbătă că forțele Kievului au reușit să înfrâneze trupele rusești în localitățile de graniță, unde nu este clar cine deține controlul.

„Inamicul este localizat în „zona gri”, nu se extinde. Totuși, se pune problema distrugerii acestuia în cele din urmă și prinderii lui în pădurea unde s-ar putea ascunde”, a subliniat guvernatorul regional din Harkov.

Siniehubov a mai spus că autoritățile au evacuat până acum peste 2.500 de persoane din zona de frontieră și că evacuările continuă.

Vorbind cu jurnaliștii, acesta a dat asigurări că situația este „pe deplin sub control” și că nu există niciun risc asupra orașului Harkov, aflat la mai puțin de 30 km de graniță, dar că se dau în lupte pentru patru dintre cele cinci sate revendicate de Moscova, și anume Strilecea, Pilna, Borisivka și Ohirtseve.

Doi civili uciși în bombardamentele asupra orașului Vovceansk

Rusia a atacat Vovceansk din regiunea Harkov pe 11 mai cu bombe aeriene, lansatoare de rachete, artilerie și drone, ucigând doi civili și rănind alți doi, a transmis în  sâmbătă guvernatorul regional Oleh Syniehubov.

Forțele rusești ar fi lansat peste 20 de bombe aeriene ghidate KAB împotriva orașului și a așezărilor din vecinătate în cursul zilei.

Zelenski: situație „deosebit de tensionată” în regiunea Donețk

Forțele ucrainene continuă operațiunile defensive în jurul localităților de la frontiera de nord din regiunea Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său din 11 mai.

„Trupele noastre au desfășurat contraatacuri acolo pentru a doua zi, protejând teritoriul ucrainean”, a declarat președintele ucrainean, precizând că lupte se desfășoară în mai multe localități.

Pe de altă parte, situația este „deosebit de tensionată” în regiunea Donețk, și anume în direcția Pokrovsk, în apropiere de satele Semenivka și Netailove.

„Sunt peste 30 de ciocniri pe zi, este extrem de dificil”, a transmis Zelenski.

Forțele ucrainene continuă să se apere în alte direcții din regiunea Donețk, și anume în jurul localităților Kupiansk, Lîman, Siversk, Kramatorsk și Vermivka.

„Mulțumesc fiecăreia dintre brigăzile noastre, care apără cu curaj pozițiile, respinge asalturile, distruge (forțele rusești)”, a mai spus liderul ucrainean în discursul său de sâmbătă seara

„Blocarea planurilor ofensive rusești este acum sarcina numărul unu”, a subliniat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite