Ucraina a respins atacul rus cu blindate asupra regiunii nord-estice Harkov. Peste 1.700 de locuitori au fost evacuați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile locale susțin că armata ucraineană a respins atacul rusesc cu blindate în regiunea de nord-est Harkov, vineri, după ce forțele Moscovei au lansat o incursiune peste graniță și au încercat să străpungă liniile defensive ucrainene, relatează BBC, The Guardian și AFP.

Vehicule blindate rusești distruse după atacul de vineri din regiunea Harkov FOTO Deep State
Vehicule blindate rusești distruse după atacul de vineri din regiunea Harkov FOTO Deep State

Șeful regional al Harkovului, Oleh Siniehubov, a declarat că grupuri de recunoaștere ruse au încercat să pătrundă la graniță, dar că „nici un metru nu a fost pierdut”.

Rusia a avut capacitatea de a înrăutăți situația în zonele de frontieră, dar nu și aceea de a captura cel de-al doilea oraș al Ucrainei, a declarat șeful Centrului Ucrainei de combatere a dezinformării, Andrii Kovalenko.

Ministerul ucrainean apărării de la Kiev a declarat că atacul a început cu bombardarea puternică a orașului Vovceansk cu „bombe aeriene ghidate” și sprijinul artileriei. Apoi, mici „grupuri de recunoaștere” ruse au pătruns peste graniță, în mai multe locuri.

Șeful local din Vovceansk, un oraș cu circa 3.000 de locuitori la 75 km nord-est de Harkov, a anunțat că orașul a fost supus unui atac puternic la primele ore ale zilei de vineri și că civili au fost evacuați. Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte cinci au fost rănite, potrivit liderului regional din Harkov.

„În jurul orei 05:00, a avut loc o încercare a inamicului de a sparge linia noastră defensivă sub acoperirea vehiculelor blindate. Acum, aceste atacuri au fost respinse, lupte de intensitate diferită continuă", a spus ministerul apărării.

Președintele Volodimir Zelenski a transmis că rușii au fost întâmpinați de „trupele noastre, brigăzi și artilerie”, adăugând însă că o luptă aprigă este în desfășurare.

O sursă militară ucraineană de rang înalt a afirmat că inamicul a avansat circa un kilometru şi încearcă să creeze o „zonă tampon" pentru a împiedica atacurile pe teritoriul Rusiei din regiunile ucrainene Harkov şi Sumi.

Influentul blogger militar rus Rybar a descris atacul drept o „recunoaștere în forță” mai degrabă decât un asalt la scară largă, și că zona de luptă a fost extinsă la „o adâncime de 2-3 km” în unele zone de graniță. Atacurile au vizat punctele de artilerie ucraineană pentru a slăbi apărarea, a adăugat bloggerul.

Peste 1.700 de locuitori evacuați din regiunea Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a transmis sâmbătă guvernatorul regiunii, Oleh Siniehubov, citat de AFP.

Atacul forţelor ruse care au trecut frontiera a fost însoţit de lovituri de artilerie asupra a 30 de localităţi în ultimele 24 de ore, a adăugat oficialul.

La începutul acestei săptămâni, oficialul declara că a fost observată o acumulare de forțe ruse la sud de Belgorod.

image

Ce spune Ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării nu a menționat nimic despre încercările de a străpunge liniile defensive ucrainene vineri și nici nu a anunțat o nouă ofensivă în regiunea Harkov. Însă ministerul a pretins că a cucerit două localități din regiune, Kotliarovka și Kislovka și că a „respins contraatacurile ucrainene” de-a lungul liniei de front.

Alți bloggeri populari militari ruși au coroborat informațiile despre bombardamentele de artilerie de-a lungul zonei de graniță, dar i-au avertizat pe cei mai optimiști dintre susținătorii Rusiei să nu declare în mod preliminar victoria.

„Trupele din nord au lansat realmente cea mai puternică artilerie și lovituri aeriene împotriva inamicului încă de ieri seară”, a scris Starshe Eddy, care a susținut fără dovezi că au fost capturați o duzină de soldați ucraineni. În timp ce bombardamentul continua, canalul a adăugat: „Nimeni nu ia încă cu asalt Volceansk”.

Ministerul apărării de la Moscova a anunţat sâmbătă „eliberarea” mai multor localităţi din Ucraina, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.

În regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, forţele ruse au ocupat satele Pletenivka, Ohirţeve, Borivska, Pilna şi Strilecina, toate aflate chiar la frontiera cu regiunea Belgorod din vestul Rusiei.

În regiunea Doneţk din est, unde ruşii au avansat lent, dar continuu în ultimele luni, a fost cucerit satul Keramik, s-a afirmat în aceeaşi informare pentru presă.

Ofensivă rusă la Harkov?

Se așteaptă ca Rusia să recruteze trupe suplimentare în acest an, iar oficialii militari ruși și ucraineni au spus că luptele se vor intensifica pe linia frontului în mai și iunie, pe măsură ce Rusia încearcă să exploateze deficitul de arme ucrainene înainte de a sosi proviziile reînnoite de arme din SUA.

Analiștii spun că Rusia, care are aproximativ 500.000 de soldați în Ucraina, este capabilă să atace în mai multe locații, profitând de un decalaj în materie de artilerie estimat la între cinci și 10 la unu, precum și de apărarea antiaeriană slabă.

Atacurile din regiunea Harkov ar putea fi pur și simplu un efort de a forța Ucraina să mute rezerve în regiune. Pentru moment, principala ofensivă rusă pare să rămână concentrată în regiunea Donbas din sud-estul Ucrainei, unde forțele ruse încearcă să pună mâna pe orașul Ceasiv Yar.

„Rusia nu are forțele necesare pentru a lua Kharkov, dar nu acesta pare să fie obiectivul lor”, a spus Michael Kofman, cercetător la grupul de reflecție Carnegie Endowment. „Atacul rus are probabil ca scop atragerea rezervelor ucrainene la Harkov și ținerea lor pe loc acestora pentru a permite ofensive în Donețk (Ceasiv Iar și Pokrovsk).”

La începutul acestui an, site-ul de știri rusesc independent Viorstka a raportat că Moscova plănuiește să recruteze până la 300.000 de soldați pentru a pregăti o invazie în regiunea Harkov. Raportul a citat surse de la Kremlin, de la Ministerul Apărării și de la guvernele regionale, dar nu a fost confirmat de alte surse.

Într-un discurs public din martie, Putin anunța că ia în considerare crearea unei „«zone sanitare» demilitarizate în teritoriile aflate astăzi sub regimul de la Kiev” și că aceasta ar trebui să fie suficient de mare pentru a preveni atacurile lansate asupra teritoriului rusesc de către rachete furnizate Ucrainei sau de grupuri de voluntari ruși. Luna trecută, ministrul rus de externe Serghei Lavrov spunea că orașul Harkov va face parte din această zonă demilitarizată.

SUA au anunțat un nou ajutor american

Vineri seara, SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 400 de milioane de dolari, inclusiv rachete, rachete sol-aer și vehicule blindate. Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a transmis că ajutorul este menit, parțial, să ajute Ucraina să evite asaltul rusesc asupra capturarii Harkovului.

„Este posibil ca Rusia să facă noi progrese în următoarele săptămâni, dar nu anticipăm progrese majore. Și în timp, afluxul de asistență americană va permite Ucrainei să reziste acestor atacuri pe parcursul anului 2024.”, a spus Kirby.

Va fi a treia tranșă de ajutor acordată de Washington țării după luni de blocaj politic și întârzieri - după pachetul anterior în valoare totală de 7 miliarde de dolari trimis la sfârșitul lunii aprilie.

Vineri, Casa Albă a prezentat o evaluare a situației, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale John Kirby spunând reporterilor că SUA consideră că Rusia „va face noi progrese în săptămânile următoare pentru a încerca să stabilească o zonă tampon de-a lungul graniței cu Ucraina”.

Cu toate acestea, el a spus că Washingtonul este încrezător în capacitatea Ucrainei de a rezista unor astfel de atacuri și că va „lucra non-stop” pentru a se asigura că țara are toate instrumentele și armele necesare pentru a se apăra.

Șeful adjunct al serviciilor de informații militare a Ucrainei, generalul major Vadin Skibițki, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia se pregătește pentru un asalt atât asupra Harkovului, cât și asupra regiunii de nord Sumî. Avertismentul a fost reluat de comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Pavliuk.

Cel puțin în declarații publice, oficialii și generalii nu cred că vreuna dintre cele două capitale regionale ar putea cădea.

Rusia nu a putut cuceri niciunul dintre aceste orașe când avea o forță mai mare și mai bine antrenată decât are acum. Surse ucrainene estimează că aproximativ 90% din acea armată inițială de 150.000 de soldați este pierdută, acei soldați fiind fie morți, fie răniți.

Comentatorul militar Oleksandr Kovalenko a subliniat că Rusia a avut nevoie de aproximativ 80.000 de militari pentru a captura micul oraș din estul Avdiivka în februarie, după luni de bombardamente. Or, orașe mari precum Sumi și Harkov sunt la o scară complet diferită, a explicat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite