Ambasadorul Chinei în România, Han Chunlin: “China rămâne cel mai mare partener comercial al României în afara UE”
0Han Chunlin, Ambasadorul Chinei în România vorbește pentru Adevărul despre încredere politică reciprocă, beneficii economice bilaterale și schimburi interumane între România și China.

“Din ianuarie până în noiembrie 2022, volumul comerțului dintre China și România a ajuns la 9,594 miliarde de dolari USD”
Cum ați descrie statutul relațiilor dintre România și China în prezent? Care sunt poveștile de succes ale consolidării relațiilor bilaterale și care sunt punctele slabe?
Este o mare plăcere să fiu intervievat de Adevărul în ajunul Anului Nou Chinezesc și de asemenea, să facem schimb de opinii cu cititorii români asupra aspectelor de interes comun. Am venit în România pentru a-mi îndeplini atribuțiile în mai 2022 în calitate de cel de-al 21-lea Ambasador al Chinei în România.
În cele nouă luni de la preluarea mandatului, am experimentat profund prietenia tradițională dintre cele două popoare și marele potențial al cooperării bilaterale în diverse domenii. China și România se bucură de o prietenie tradițională, iar cele două țări au stabilit un Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare.
În ultimii ani, relațiile politice dintre cele două țări s-au dezvoltat constant, cele două părți au menținut schimburi la nivel înalt și comunicare politică și s-au angajat să promoveze multilateralismul, cauza păcii și a dezvoltării globale. Relațiile economice și comerciale generale dintre cele două țări au avansat în mod constant.
Pe fondul epidemiei de COVID-19 și al unei redresări economice globale lente, volumul comerțului dintre China și România în 2021 a depășit pentru prima dată 10 miliarde de dolari USD. Din ianuarie până în noiembrie 2022, volumul comerțului dintre China și România a ajuns la 9,594 miliarde de dolari USD, continuând să mențină o tendință de creștere.
China rămâne cel mai mare partener comercial al României în afara UE. Schimburile active interpersonale și culturale dintre cele două țări au pus o bază solidă pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale.
În ultimii doi ani, oamenii celor două țări au trecut împreună prin evenimente de neuitat, ceea ce a strâns și mai mult relația dintre cele două țări și a consolidat legăturile dintre poporul chinez și cel român. În fața epidemiei de COVID-19, liderii celor două țări au făcut schimb de scrisori de consolare, provinciile și orașele înfrățite din cele două țări au făcut schimb de materiale anti-epidemice, iar oamenii din cele două țări s-au ajutat reciproc.
Întreprinderile chineze și comunitatea chineză din România au strâns în mod activ materiale anti-epidemice și le-au donat României. După ce la începutul anului trecut a izbucnit criza din Ucraina, diverse departamente ale guvernului român au oferit sprijin cuprinzător pentru evacuarea și repatrierea de către China a cetățenilor chinezi din Ucraina, peste 3.600 de cetățeni chinezi din Ucraina s-au întors în China în siguranță prin România, reprezentând aproape 70% din numărul total de chinezi evacuați din Ucraina. Societatea Crucea Roșie din
China a oferit 150.000 de dolari USD în ajutor umanitar Societății Crucea Roșie din România. Aceasta este o imagine adevărată a prieteniei tradiționale dintre China și România care se reflectă în preverbul „prietenul adevărat la nevoie se cunoaște”.
Pe de altă parte, dezvoltarea relațiilor chino-române se confruntă și cu unele obstacole. În ultimii ani, România a adoptat succesiv proiecte de lege cum ar fi Legea 5G și a revizuit Legea achizițiilor publice, iar guvernul a emis o ordonanță guvernamentală pentru supravegherea investițiilor directe provenite din țările din afara UE, care a avut în mod obiectiv un impact negativ asupra companiilor chineze care participă la proiecte de cooperare pe scară largă în România.
Astfel atât companiile, cât și oamenii au ratat mai multe oportunități bune de cooperare. De fapt, cooperarea investițională a întreprinderilor chineze în România este în deplină conformitate cu legile, reglementările și normele de piață ale UE și normele românești locale. Aceasta nu numai că nu va interfera cu securitatea națională a României și intimitatea personală a românilor, ci va ajuta România să realizeze modernizarea infrastructurii, să îmbunătățească condițiile locale de dezvoltare economică și socială și standardele de viață ale oamenilor și să creeze mai multe locuri de muncă la nivel local.
Astfel, sper sincer ca partea română să ia în considerare pe deplin dorința și nevoile entităților de piață ale celor două țări de a coopera și să ia o decizie care să fie în concordanță cu interesele comune ale celor două țări și ale popoarelor lor.
„În ceea ce privește beneficiul reciproc economic și comercial, vom continua să valorificăm potențialul cooperării”
Ce planuri aveți pentru a consolida legăturile bilaterale? Care ar fi domeniile in care veți concentra cel mai mult pentru a face aceasta?
În opinia mea, relația dintre România și China este stabilită, consolidată și dezvoltată prin încredere politică reciprocă, beneficii reciproce economice și schimburi interumane. Prin urmare, îmi propun să consolidăm în mod cuprinzător legăturile dintre cele două țări în cele trei aspecte de mai sus.
În ceea ce privește încrederea politică reciprocă, China și România trebuie să continue să respecte și să se adapteze reciproc intereselor fundamentale și preocupărilor majore ale celuilalt, să promoveze vizitele reciproce la nivel înalt dintre cele două țări, să promoveze schimburile și dialogul între guverne, partidele politice și organele legislative și să consolideze comunicarea și coordonarea privind deciziile importante legate de relațiile bilaterale.
În ceea ce privește beneficiul reciproc economic și comercial, vom continua să valorificăm potențialul cooperării și să desfășurăm o cooperare la scară largă pentru proiecte, să folosim cât mai eficient mecanismele de platformă, cum ar fi cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, pentru a extinde în mod continuu scara cooperării.
În noiembrie anul trecut, cea de-a cincea ediție a China International Import Expo a avut loc la Shanghai, la expoziție au participat 145 de țări, regiuni și organizații internaționale, cu o cifră de afaceri cumulată estimată de 73,5 miliarde de dolari USD.
Sperăm ca România să folosească eficient platformele precum CIIE pentru a permite exportul pe piața chineză a mai multor produse românești de înaltă calitate. China insistă să promoveze liberalizarea și facilitarea comerțului și a investițiilor și promovează neclintit dezvoltarea de înaltă calitate și deschiderea la nivel înalt.
Dezvoltarea Chinei va oferi o piață vastă și oportunități abundente pentru toate țările lumii, inclusiv pentru România. Sperăm că România va profita de oportunitatea îmbunătățirii consumului și a modernizării industriale a Chinei și va lucra împreună cu China pentru a crea puncte de interes în cooperare în diverse domenii, cum ar fi industriile tradiționale și industriile emergente.
În ceea ce privește legăturile dintre oameni, trebuie să continuăm să consolidăm sprijinul popoarelor noastre pentru prietenia dintre cele două țări și să promovăm schimburile în diverse domenii precum cel academic, limbă, cultură, artă și sport și în special, să sporim înțelegerea reciprocă între tineri și să semănăm semințele prieteniei în inimile generațiilor tinere din cele două țări.
“Optimizarea politicilor de prevenire și control al epidemiei va stimula și mai mult potențialul pieței mari a Chinei”
Ce se pot aștepta România și UE în ceea ce privește deschiderea recenta a Chinei, după pandemia COVID?
Recent, pe măsură ce virulența și patogenitatea tulpinii Omicron au slăbit semnificativ, China și-a optimizat și ajustat politicile de prevenire și control al epidemiei în baza propriilor condiții naționale. Conform măsurilor de politică actuale, China a anulat testarea obligată PCR a tuturor pesroanelor la intrare în țară, iar cei care sunt testați pozitiv după intrare, nu mai necesită carantină. Optimizarea în continuare a politicilor de intrare și ieșire din țară este o veste bună pentru întreaga lume, inclusiv pentru România.
Ajustarea de către China a politicii de prevenire a epidemiei va promova, pe de o parte, revenirea la normalitate a producției și vieții oamenilor din întreaga țară și va stimula în mod eficient piața internă de consum. China are peste 400 de milioane de locuitori ce încadrează în grupul cu venituri medii și importă bunuri și servicii în valoare de aproximativ 2,5 trilioane de dolari USD în fiecare an.
Astfel optimizarea politicilor de prevenire și control al epidemiei va stimula și mai mult potențialul pieței mari a Chinei și va permite Chinei să dea pe deplin avantajele sale de piață la scară imensă, să împărtășească oportunitățile de piață cu țări din întreaga lume, inclusiv România și alte țări ale UE.
Pe de altă parte, optimizarea politicilor Chinei de prevenire și control al epidemiei este, de asemenea, favorabilă menținerii stabilității și fluidității ale lanțului internațional de aprovizionare și a lanțului industrial și promovării cooperării reciproc avantajoase între țări. De la ajustarea politicii de prevenire a epidemiei, schimburile directe între companiile chineze și europene au fost promovate în mod eficient.
Multe provincii și orașe din China au organizat intens delegații de afaceri pentru a merge în Europa pentru negocieri de afaceri și promovare a investițiilor și au obținut rezultate bune. Mulți clienți au semnat comenzi la fața locului, iar la unele întreprinderi comenzile au crescut semnificativ după ce acestea au mers în Europa pentru a participa la activități de investiții relevante.
„UE este dispusă să fie partenerul de cooperare de încredere și previzibil al Chinei și noi apreciem acest gest.”
Într-un context mai larg al UE, am avut recent vizitele președintelui Consiliului European Charles Michel și ale cancelarului german Scholz la Beijing. Ne putem aștepta la vizite chineze reciproce? Vă așteptați ca președintele Xi (Jinping) sau premierul Li Keqiang să vina în Europa anul acesta?
La scurt timp după cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez de anul trecut, Cancelarul german Olaf Scholz și Președintele Consiliului European Charles Michel au vizitat China unul după altul, ceea ce a demonstrat pe deplin bunăvoința liderilor europeni de a dezvolta relațiile cu China.
Aceste două vizite au sporit efectiv înțelegerea și încrederea reciprocă dintre China și UE, ajungând la un consens foarte mare. În timpul întâlnirii liderilor Chinei și Europei, cele două părți și-au exprimat în unanimitate sprijinul ferm pentru liberalizarea comerțului, sprijinul pentru globalizarea economică, disponibilitatea pozitivă de a se opune „decuplării”, de a spori stabilitatea și încrederea reciprocă a lanțului de aprovizionare și de a continua să promoveze procesul Acordului de Investiții China-UE.
Liderii părții europene au declarat că UE aderă la politica de o singură China, respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și nu se va amesteca în afacerile interne ale Chinei. UE este dispusă să fie partenerul de cooperare de încredere și previzibil al Chinei și noi apreciem acest gest.
La întâlnirile cu liderii europeni Michel și Scholz, Președintele Xi Jinping a subliniat că China a considerat întotdeauna Europa drept un partener strategic cuprinzător și mereu a sprijinit autonomia strategică a UE. Sperăm că Europa se va bucura de stabilitate și prosperitate și că relațiile China-UE nu vor viza, nu vor depinde și nu vor fi supuse unei părți terțe.
Președintele Xi Jinping a propus ca China și UE să susțină înțelegerea corectă, să gestioneze și să controleze corect diferențele, să desfășoare o cooperare la nivel superior și să consolideze coordonarea și cooperarea internațională, acest lucru fiind indicatorul de direcție pentru dezvoltarea viitoare a relațiilor China-UE.
China și UE sunt parteneri strategici cuprinzători, iar liderii chinezi acordă o mare importanță relațiilor cu UE și țările europene. În noiembrie anul trecut, când președintele Xi Jinping a participat la Summit-ul G20 la Indonezia, a avut întâlniri intense cu liderii Franței, Țărilor de Jos, Spaniei și Italiei. La începutul acestui an, Președintele Xi Jinping a avut din nou o întâlnire video cu Președintele ceh Milos Zeman.
În următoarea etapă, China este dispusă să continue să consolideze dialogul și cooperarea cu UE pe baza respectului reciproc și să promoveze în comun progresul continuu al Parteneriatului Strategic Cuprinzător China-UE.
“Volumul comerțului dintre China-SUA și China-UE a atins în mod repetat noi maxime, subliniind faptul că cooperarea de tip câștig este o tendință generală”
În ultimii ani și din ce în ce mai mult în 2022, între China și SUA, precum și între China și UE, au apărut o serie de neînțelegeri, care au dus chiar la sancțiuni, dificultăți comerciale, întreruperea discuțiilor și colaborarii privitoare la diferite proiecte, precum şi oprirea coordonării militare. Cu toate acestea, în ciuda spiralei descendente, comerțul dintre China și SUA, precum și între China și UE, se află la niveluri istorice ridicate.
Deci, care este relația dintre China și SUA și dintre China și UE? Și ce înseamnă aceasta din punctul dvs de vedere pentru România, și pentru restul lumii?
Este adevărat că relațiile dintre China și SUA, precum și relațiile dintre China și UE se confrunctă cu niște probleme. Cu toate acestea, trebuie să vedem și faptul că China este întotdeauna unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Statelor Unite și ai Uniunii Europene.
În 2021, volumul comerțului dintre China și Statele Unite a depășit 750 de miliarde de dolari USD, atingând un nou maxim după războiul comercial dintre Statele Unite și China. În 2021, volumul comerțului dintre China și UE a depășit pentru prima dată 800 de miliarde de dolari USD, atingând un nivel record, China devenind cel mai mare partener comercial al UE timp de doi ani consecutivi.
Deși datele comerciale pentru întregul an 2022 nu au fost încă publicate, analizând datele cunoscute în prezent, volumul comerțului dintre China și Statele Unite și dintre China și UE menține în continuare o tendință de creștere.
Volumul comerțului dintre China-SUA și China-UE a atins în mod repetat noi maxime, subliniind faptul că cooperarea de tip câștig este o tendință generală. China și Statele Unite trebuie să susțină cele „trei principii” de respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare de tip câștig. China și UE trebuie să continue să construiască cele patru parteneriate de pace, creștere, reformă și civilizație.
Când și-a părăsit postul de Ambasador în Statele Unite, Ministrul chinez de externe Qin Gang a spus: „De relațiile stabile dintre China și SUA depinde viitorul și destinul planetei noastre”, iar aceasta descrie foarte bine semnificația relațiilor chino-americane pentru întreaga lume.
În mod similar, China și Europa, ca două forțe globale majore, două piețe majore și două civilizații majore, joacă un rol important în problemele globale, cum ar fi menținerea păcii mondiale, promovarea dezvoltării comune și promovarea progresului uman. România este membră a satului global și membră a Uniunii Europene.
O relație stabilă chino-americană și o relație înfloritoare chino-europeană sunt în favoarea interesului României. Ne așteptăm ca România să joace rolul său unic și constructiv în afacerile internaționale și să contribuie la dezvoltarea sănătoasă a relațiilor China-SUA și a relațiilor China-UE.
„Relațiile chino-ruse nu ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru relațiile China-UE, cu atât mai puțin un obstacol în calea relațiilor China-UE”
Poate sunteți de acord cu faptul ca in ultima perioada, multe lucruri din România și din Europa sunt privite prin prisma invaziei ruse a Ucrainei. Conducătorii europeni manifesta îngrijorări cu privire la relația dintre Rusia și China.
Mulți lideri și-au exprimat nemulțumirea față de ceea ce percep ei ca fiind ambiguitatea Chinei cu privire la agresiunea Rusiei și au cerut în mod repetat Chinei să-și folosească influența pentru a încuraja Rusia să oprească invazia Ucrainei. Acest lucru continuă să influențeze dezbaterile despre modul în care ar trebui să evolueze relațiile.
Așadar, întrebarea mea este: cum explicați relația țării Dvs cu Rusia partenerilor români și altor colegi europeni?
După cum ați menționat, mulți oameni din Europa privesc problemele Europei prin prisma crizei din Ucraina, care a avut un impact negativ asupra relațiilor China-UE. Ceea ce vreau să subliniez este că China nu este parte a crizei ucrainene, iar criza ucraineană nu ar trebui să devină o problemă între China și UE. Relațiile chino-ruse se bazează pe nealiniere, neconfruntare și nevizarea părților terți. Relațiile chino-ruse nu ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru relațiile China-UE, cu atât mai puțin un obstacol în calea relațiilor China-UE.
În ceea ce privește problema Ucrainei, poziția Chinei este una consecventă. Susținem întotdeauna că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate, scopurile și principiile Cartei ONU trebuie respectate, preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și toate eforturile de a rezolva criza pe cale pașnică trebuie sprijinite.
Sperăm că toate părțile își pot rezolva în mod corespunzător diferențele prin dialog și consultare. China este, de asemenea, dispusă să continue să joace un rol constructiv în promovarea descensiunii situației și speră să vadă o încetare cât mai curând a focului.
„Deblocarea Acordului de Investiții China-UE nu este doar o prioritate pentru China, ci și o prioritate comună atât a Chinei cât și a Uniunii Europene”
Permiteți-mi să vă mai întreb despre câteva elemente suplimentare care ar putea fi, de asemenea, de interes pentru cititorii noștri. Unul dintre evenimentele ultimilor doi ani care au marcat relațiile UE-China au fost sancțiunile din martie 2020. Evident, asta a dus la colapsul acordului de investiții.
Este o prioritate pentru dvs. deblocarea acordului și eliminarea acestor sancțiuni? Și cum vedeți că se poate întâmpla aceasta?
Încheierea Acordului de Investiții China-UE nu s-a efectuat ușor. Acest acord este favorabil pentru ridicarea relațiilor economice China-UE la un nivel superior și este favorabil pentru intrarea mai multor companii europene pe piața chineză. Deblocarea Acordului de Investiții China-UE nu este doar o prioritate pentru China, ci și o prioritate comună atât a Chinei cât și a Uniunii Europene.
În ceea ce privește sancțiunile, trebuie subliniat faptul că UE este primul care a impus sancțiuni nejustificate Chinei, iar sancțiunile impuse de China au fost ca răspuns la sancțiunile UE. UE a sancționat China pe motivul așa-numitei probleme a drepturilor omului din Xinjiang, care în esență reprezintă un amestec în afacerile interne ale Chinei în baza dezinformării și minciunii.
Faptul despre Xinjiang este că protecția drepturilor cetățenilor și a mijloacelor de trai ale oamenilor din Xinjiang a fost îmbunătățită continuu, economia a cunoscut o dezvoltare rapidă, cultura grupurilor etnice și civilizația regională au fost pe deplin dezvoltate, iar libertatea credinței religioase a fost pe deplin protejată.
Speranța medie de viață în Xinjiang a crescut de la 30 de ani în 1949 la 74,7 ani în 2019, iar populația sa a crescut de la 5,55 milioane la peste 12 milioane. Între 2010 și 2018, populația uigură a crescut cu 25%, o creștere semnificativ mai mare decât cea de 2% a populației Han în aceeași perioadă.
Din 1955 până în 2020, PIB-ul regiunii Xinjiang și PIB-ul pe cap de locuitor din Xinjiang a crescut de 160 de ori și respectiv de 30 de ori. Se poate observa că așa-numita problemă a drepturilor omului în Xinjiang nu există. Este complet nerezonabil ca partea europeană să impună sancțiuni Chinei în baza anumitor greșeli, informații false sau chiar minciuni.
În ceea ce privește modul de realizare a deblocării acordului și ridicarea sancțiunilor, China propune ca ambele părți să ridice sancțiunile în același timp. Aceasta este o soluție fezabilă, care reflectă sinceritatea și pragmatismul părții chineze. Sperăm că UE și China se vor întâlni la jumătatea drumului și vor promova deblocarea timpurie a acordului.
„Țările cooperează și depind unele de altele pentru beneficii reciproce și rezultate de tip câștig.”
După cum știți, UE construiește un set de instrumente, replicate la nivel național, menite să gestioneze subvențiile străine, achizițiile internaționale, activitățile comerciale coercitive si monitorizarea investițiilor directe.
Cum se vede acesta la Beijing?
China consideră că aceste politici nu sunt în conformitate cu principiile pieței libere și deschise, pe care UE le-a proclamat întotdeauna, iar unele dintre ele sunt discriminatorii. Unele politici discriminatorii adoptate de partea europeană au subminat deja încrederea companiilor chineze pe piața europeană. China este foarte îngrijorată de acest lucru și speră că UE nu va politiza problemele economice și va lua măsuri pentru a oferi un mediu de afaceri echitabil, just și nediscriminatoriu companiilor din afara UE, inclusiv companiilor chineze.
De asemenea, se pare că Uniunea Europeană vine în aceste zile cu o mulțime de inițiative pentru a-și reduce dependența de China in ceea ce privește mineralele esențiale si metale rare tehnologii solare și altele. Cum vedeti aceasta?
În era globalizării, amploarea și profunzimea diviziunii transnaționale a muncii și a cooperării au atins niveluri fără precedent. Țările cooperează și depind unele de altele pentru beneficii reciproce și rezultate de tip câștig.
Prin urmare, așa-numita „dependență de China” este o propoziție falsă, iar dependența țărilor una de cealaltă este reciprocă. Fiind două piețe mari din lume, China și Europa sunt complementare din punct de vedere economic. Cooperarea dintre cele două părți este mult mai mare decât concurența, iar interesele comune sunt mult mai mari decât diferențele.
Cele două părți nu sunt rivali, ci parteneri. Suntem dispuși să colaborăm cu partea europeană pentru a aprofunda în continuare cooperarea, pentru a promova dezvoltarea în profunzime a globalizării economice și pentru a asigura stabilitatea și fluiditatea lanțurilor industriale și de aprovizionare și în același timp, ne opunem împreună „decuplării și ruperii lanțurilor” și ne opunem protecționismului.
„În prezent, întreprinderile chineze acordă o mare atenție pieței din România”
Investiții in România?
În ultimii ani, investițiile Chinei în România au crescut treptat. Potrivit statisticilor din partea română, la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în România erau înregistrate peste 13.000 de companii chineze, cu un capital social total de 410 milioane de dolari USD. Întreprinderile chineze au participat activ la proiecte din infrastructură, producție, serviciile de afaceri și alte domenii din România, aducând contribuții pozitive la dezvoltarea economică și socială a României și la îmbunătățirea mijloacelor de trai și a bunăstării oamenilor.
Întreprinderile cu capital chinezesc, cum ar fi Huawei, China Tobacco și Donghui, au contribuit cu venituri fiscale considerabile în România și au creat un număr mare de locuri de muncă. În 2021, cea mai mare bază de export de frigidere Haier din UE a început producția în România, cu o capacitate anuală de producție de peste 1 milion de unități și a creat aproape o mie de noi locuri de muncă.
În prezent, întreprinderile chineze acordă o mare atenție pieței din România, iar tot mai multe întreprinderi vizitează România pentru a căuta noi proiecte de investiții și oportunități de cooperare.
Vom continua să acordăm servicii și să ghidăm întreprinderile cu capital chinezesc în România, îndrumându-le să funcționeze în conformitate cu legile și reglementările, să-și îndeplinească în mod activ responsabilitățile sociale, să aducă beneficii societății românești locale, să se asigure că proiectele de cooperare existente sunt bine operate și dezvoltate și să stabilească un model de cooperare reciproc avantajoasă și de tip câștig între China și România.
În același timp, sperăm ca România să privească și să dezvolte relațiile economice și comerciale China-România dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung și să ofere întreprinderilor chineze un mediu de afaceri corect, echitabil și transparent.
În cele din urmă, aș dori să transmit cele mai sincere urări de bine cu ocazia Anul Nou Chinezesc dragilor mei cititori și tuturor românilor. Doresc multă sănătate familiilor voastre și o viață fericită! Fie ca prietenia dintre China și România să dureze pentru totdeauna!