Qunu: satul ancestral al lui Nelson Mandela, unde-si va petrece somnul de veci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Natura era locul nostru de joacă”, scria Nelson Mandela în autobiografia „Lungul drum spre libertate”, în care descria anii petrecuţi în satul Qunu, drept „cei mai fericiţi ani ai copilăriei”. Aici, fostul preşedinte sud-african îşi va petrece somnul de veci după înmormântarea care va avea loc duminică.

Cortegiul funerar cu trupul neînsufleţit al lui Nelson Mandela, care a murit pe 5 decembrie, a pornit sâmbătă dimineaţă spre Qunu, sat situat la peste 900 de kilometri de Johannesburg, în provincia Eastern Cape. Dricul, precedat de vehicule militare, a intrat în Qunu la ora locală 16.00 (şi ora României), zonă aflându-se sub stricta supraveghere a armatei şi a poliţiei de mai multe zile.

Trupul neînsufleţit al lui Mandela a revenit în satul ancestral


Astfel, „părintele Africii” se întoarce pe meleagurile sale, „mărginite de bolovani netezi pe care îi transformam în propriul nostru montagne russe”, după cum povestea Mandela în autobiografia sa. „Bolovanul preferat” al lui „Madiba” este vizibil şi astăzi, fiind îngrădit de o bordură de granit pentru a marca locul de joacă al copilului care avea să devină primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi simbolul luptei împotriva sistemului apartheid.

Mandela s-a născut într-un sat din apropiere de Qunu, denumit Mvezo, şi a mers la şcoală în Mqekezweni, pentru ca mai târziu să-şi facă un nume în metropola Johannesburg. Dar, pentru Mandela, „acasă” era Qunu, atât datorită copilăriei fericite petrecute acolo, cât şi pentru perioada de după eliberarea din închisoare, când s-a întors în sat pentru a-şi construi o casă. După încheierea celui de-al doilea mandat prezidenţial în 1999, Mandela făcea periodic drumul între Qunu şi Johannesburg, preferând liniştea satului în defavoarea agitaţiei urbane.

Potrivit unui reportaj „The Guardian”, distanţa mare de principalele oraşe ale Africii de Sud şi sărăcia din regiune au facut ca Qunu să-şi păstrează, şi astăzi, liniştea specifică anilor '20, când micul Mandela avea grijă de animale (oi şi vite) şi se juca pe bolovani de la marginea satului.

Însă, cocioabele cu care era obişnuit „Madiba” în copilărie nu mai sunt aceleaşi. Acele colibe în formă de stup, făcute din chirpici, au lăsat loc „cutiilor de chibrituri”, nişte locuinţe construite din cărămidă, de dimensiuni foarte mici. Ele şi-au păstrat, totuşi, acoperişurile concave, specifice culturii zonale.

Ceea ce iese, cu adevărat, în evidenţă din peisajul rural este casa construită de Mandela după 1990, după eliberarea din închisoare. Vila de culoarea piersicii, cu antene parabolice ataşate de ea, este îngrădită de multe garduri de securitate, fiind situată chiar pe marginea drumului principal pe care maşinile gonesc în timp ce oile şi vitele trec la pas lent. Cel mai apropiat vecin locuieşte chiar peste drum de vila Mandela, într-o clădire modestă, considerată casă de el şi magazin şi oficiu poştal de alţii.

În aşteptarea înmormântării lui Nelson Mandela, liniştea specifică satului aduce, mai degrabă, a tăcere. „Nu găseşti pe nimeni care să fie vesel într-un moment ca ăsta”, a atras atenţia Eunice Ndombakaye, o localnică în vârstă de 68 de ani, în timp ce-şi întindea rufele proaspăt spălate pe sârma. „În cultura noastră, trebuie să păstrezi tăcere atunci când moare cineva, trebuie să fii respectuos şi conştient de faptul că, deşi eşti trist, a fost dorinţa străbunilor noştri ca cel care a murit să li se alăture”, a explicat Ndombakaye, se arată într-un reportaj „The Telegraph”.

„Nimic nu se compară cu a te întoarce într-un loc care a rămas neschimbat pentru a-ţi da seama cât de mult te-ai transformat.” Nelson Mandela (1918-2013)

Citeşte şi:

FOTO Ultimele zile ale funeraliilor lui Nelson Mandela: trupul eroului sud-african se află la sediul Guvernului

Cortegiul funerar al fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela a traversat străzile din oraşul Pretoria, iar sicriul  este depus la sediul guvernului. Corpul lui Mandela va rămâne la guvern în următoarele trei zile, timp în care oamenii pot să viziteze sicriul, iar la final va fi condus pe ultimul drum, la locul de înhumare.
 

Trei lideri ai lumii se distrează în timpul funeraliilor lui Mandela. Internetul şi Michelle Obama dispreţuiesc gestul

Nu contează cât de faimoasă poate fi o persoană, căci puţini par să reziste tentaţiei de a se fotografia cu telefoanele mobile în momente mai mult sau mai puţin oportune. Chiar şi preşedintele american Barack Obama, premierul britanic David Cameron şi omoloaga sa Helle Thorning-Schmidt din Danemarca au făcut un selfie în timpul ceremoniei funerare dedicate lui Nelson Mandela, sub privirea deloc îngăduitoare a lui Michelle Obama.

VIDEO „Gest istoric” la Johannesburg: Barack Obama a dat mâna cu Raul Castro înaintea discursului pentru Mandela

În cadrul ceremoniei în memoria lui Nelson Mandela, desfăşurată lângă Johannesburg, preşedintele SUA, Barack Obama, l-a întâlnit pe liderul Cubei, Raul Castro. Obama a dat mâna cu Raul Castro, făcând un gest istoric înainte să urce la tribună şi să susţină un discurs, a afirmat un oficial american, potrivit AFP.

FOTO Ponta a discutat cu Obama timp de 15 minute, la stadionul din Johannesburg

Premierul Victor Ponta, aflat la Johannesburg, a avut o întâlnire cu preşedintele american Barack Obama, cu care a discutat timp de 15 minute, în tribuna stadionului în care a fost organizată ceremonia în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela.

INFOGRAFIE Moştenirea lui Mandela, terfelită de scandaluri sexuale şi corupţie


La aproape 20 de ani de când Mandela înregistra o victorie zdrobitoare la primele alegeri democratice din Africa de Sud, politicienii de culoare care i-au urmat la putere sunt asociaţi cu corupţia, scandaluri sexuale şi fraude cu bani publici.

VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

INFOGRAFIE Afacerea „Mandela”: eroul Africii de Sud devine o sursă de venit pentru săracii din ţară

Africa avea nevoie să-şi ascundă problemele şi să-şi promoveze eroul cu o mândrie cât mai mare, în timp ce liderii lumii nu trebuiau să rateze această oportunitatea de a fi pozaţi în timp ce iau parte la ceremoniile de înmormântare, potrivit unui editorial publicat de cotidianul britanic „The Telegraph”. Ultimele zile au fost marcate de o explozie comercială în Africa de Sud, ce demonstrează că moartea lui Mandela este benefică antreprenorilor.

Mărturia unui sud-african despre experienţele lui Nelson Mandela : „Unchiul meu a fost coleg de celulă cu Mandela”

Unul dintre ultimii eroi ai planetei, Nelson Mandela, a încetat din viaţă joi, la vârsta de 95 de ani, lăsând în urma lui o moştenire greu de egalat. Una dintre mărturiile care scot în evidenţă o altă faţă a liderului sud-african vine din partea unui fost coleg de celulă, povestită prin intermediul nepotului lui.

Actorii care l-au interpretat pe Nelson Mandela: „Un sfânt pentru mulţi, un erou pentru toţi“

Actorii Morgan Freeman şi Idris Elba, cei care l-au portretizat pe Nelson Mandela în filmele „Invictus/ Neînfrânt“, respectiv „Mandela: The Long Walk to Freedom/ Lungul drum către libertate“, şi-au exprimat regretele faţă de moartea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Întâlnire istorică între Iliescu şi Mandela, după ce liderul sud-african a obţinut Nobelul pentru Pace

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, s-a numărat printre primii şefi de stat care l-au felicitat personal pe Nelson Mandela, după ce fostului lider sud-african i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, în 1993.

Şase funeralii celebre ale unor lideri mondiali care au marcat istoria

Omenirea îşi va lua la revedere pe 15 decembrie de la Nelson Mandela, considerat ultimul erou al planetei, funeraliile fiind programate să aibă loc în satul natal Qunu (sud-estul Africii de Sud). În timp ce lumea întreagă deplânge moartea luptătorului împotriva apartheidului, mulţi îşi aduc aminte de funeraliile altor lideri ai lumii, ce au rămas în memoria colectivă drept momente istorice.

Africa de Sud intră în doliu naţional timp de zece zile. Ce tradiţii vor fi onorate în timpul doliului

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a declarat doliu naţional o perioadă de zece zile, în onoarea liderului anti-apartheid Nelson Mandela, care se vor încheia printr-o ceremonie specială cu funeralii e stat. Deşi tradiţia tribului din care se trage fostul preşedinte interzice discuţiile despre moarte şi pregătirea înmormântărilor, guvernul sud-african, armata şi familia lui Mandela s-au pregătit pentru acest eveniment inevitabil.

Cum a murit Morgan Freeman în locul lui Nelson Mandela

Poate că informaţia oficială este că a murit Nelson Mandela, luptător pentru drepturile celor asupriţi din Africa de Sud şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace, dar pe Internet lucrurile se întâmplă puţin altfel.

Episodul uitat de americani: implicarea CIA în arestarea „teroristului“ Nelson Mandela

În 2008, înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, Nelson Mandela a primit un cadou special din partea Statelor Unite: numele său şi al organizaţiei pe care a reprezentat-o au fost şterse, după patru decenii, de pe lista CIA a teroriştilor, încheind un episod pe care autorităţile de la Washington l-au catalogat drept „o chestiune jenantă“.

VIDEO Cele mai importante momente ale lui Nelson Mandela, filmate şi disponibile pe internet - o istorie vizuală

  

Nelson Mandela a murit. Fostul preşedinte sud-african a cedat la 95 de ani, după o viaţă despre care s-au scris cărţi şi s-au făcut filme. Momentele lui importante au rămas în istorie şi sunt acum pe YouTube.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite