O jurnalistă de 26 de ani a fost ucisă în luptele din Egipt. Ultimul mesaj trimis: „Mamă, roagă-te pentru noi”
0Habiba Ahmed Abd Elaziz, în vârstă de 26 de ani, era corespundentul publicaţiei „Xpress” din Emiratele Arabe Unite la Cairo. Ea a murit miercuri dimineaţă în luptele dintre susţinătorii preşedintelui demis Morsi şi armată, în circumstanţe încă neclarificate. Înainte de a muri, Habiba a comunicat cu mama sa prin mesaje SMS, căreia i-a descris cum armata a blocat pieţele în care se aflau protestatarii înainte de a-i ataca.
Sabreen Mangoud, mama jurnalistei Habiba Ahmed Abd Elaziz, a publicat pe pagina sa de Facebook ultimele mesaje pe care le-a primit de la fiica sa, cu puţin timp înainte ca aceasta să moară. Conversaţia dintre cele două se încheie dramatic, Habiba cerându-i mamei sale să se roage pentru cei din Egipt, mama răspunzând cu un mesaj în care o imploră să-i dea un semn pentru că se teme să nu i se întâmple ceva.
Discuţia dintre cele două arată cum, cu puţin timp înainte ca armata să intervină în forţă pentru a demola taberele de protestatari, forţele armate au înconjurat toate căile de acces către cele două pieţe în care erau concentraţi susţinătorii lui Morsi. Centrul de presă, aflat în una dintre aceste pieţe, a fost transformat în spital de război.
Toţi jurnaliştii străini prezenţi la Cairo s-au strâns în centrul de presă de aici, sesizând mişcările de trupe. Au fost instruiţi ca, în cazul în care izbucnesc luptele, să spargă uşile încuiate ale centrului de presă şi să se îndrepte către un monument din apropiere, unde ar fi în siguranţă.
Habiba este al doilea jurnalist care a murit în luptele din Egipt. Ieri, Sky News a confirmat faptul că Mick Deane, cameraman în vârstă de 61 de ani, a murit la Cairo.
„Mama: Habiba, ce se întâmplă acolo? M-am culcat la 1.30, adică 23.30 ora voastră (22.30 a României - n.r.). Ce e cu atacul? Spune-mi.
Habiba: Armata şi poliţia se îndreaptă într-adevăr către porţi. Centrul de presă a fost transformat în spital de război, iar în piaţă a fost declarată alertă.
Mama: Unde eşti?
Habiba: Doar jurnaliştilor li s-a permis să rămână în clădire. În cazul în care încep lupte, trebuie să merg la monument, să transmit de acolo.
Mama: Monumentul este cam departe de Rabia (piaţa în care era principala tabără a protestarilor, unde s-au dat cele mai grele lupte - n.r.).
Habiba: La toate porţile sunt acum trupe de securitate. Sunt în centrul de presă. Nu este deloc atât de departe, iar uşa este mare şi poate fi spartă destul de uşor.
Mama: Sunt mulţi poliţişti şi trupe armate?
Habiba: Da, dar mişcările lor ar putea fi de asemenea o tactică de „război al nervilor”.
Mama: Cum vei ajunge la monument?
Habiba: Voi merge pe jos, ca toţi ceilalţi, sau voi fugi. Depinde de situaţie.
Mama: Dumnezeu să ne ajute.
(trece o jumătate de oră)
Mama: Ce este nou?
Habiba: Jurnaliştii străini au venit de pe teren şi au intrat în centrul de presă.
Mama: Întreb ce e nou cu mulţimile? Cum eşti?
Habiba: Am luat trei feluri de pastile. Este foarte frig aici şi tremur. Mulţimile sunt uriaşe şi în alertă maximă. Roagă-te pentru noi, mamă.
Mama: Dumnezeu să ne dea tărie. Dumnezeu să ne dea victorie. Asta am scris pe pagina mea: Doamne, îţi încredinţez toţi fraţii şi toate surorile mele, fii şi fiicele din Rabia şi Al-Nahda (pieţele în care erau taberele de protestatari - n.r.), şi pe toţi aceia care protestează în Egipt. Doamne, ţi-i încredinţez pe soţul meu Ahmed şi pe fiica mea Habiba. Să nu fim lipsiţi de niciunul dintre ei. Doamne, dă-le putere şi sprijin şi tărie în momentul confruntării de astăzi.
(trec peste cinci ore)
Mama: Habiba, te rog, linişteşte-mă. Am sunat de mii de ori. Te rog, draga mea, sunt bolnavă de grijă. Spune-mi cum eşti.”
CITEŞTE MAI MULT
Cameramanul unui post de televiziune britanic a fost omorât în timpul protestelor din Cairo
Un cameraman al postului de televiziune britanic Sky News a fost împuşcat mortal în timpul protestelor din Egipt, miercuri dimineaţa.
Sute de persoane au fost rănite şi alte câteva mii rănite în luptele dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi forţele armate care au preluat conducerea Egiptului prin lovitură de stat, la începutul lunii iunie.
Câteva sute de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite în confruntările dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi armata care l-a înlăturat de la putere prin lovitură de stat la începutul lunii iunie.
Comunitatea internaţională şi presa pun presiune pe SUA să sisteze ajutoarele financiare către Egipt
Administraţia Obama este aspru criticată chiar şi de presa tradiţional favorabilă democraţilor din cauza deciziei de a continua programele de asistenţă financiară cu Egiptul, stat căruia îi furnizează anual împrumuturi şi ajutoare în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Acum, în contextul intervenţiei violente a armatei asupra poporului, voci tot mai multe şi mai puternice vor ca SUA să nu mai finanţeze Egiptul.
Forţele de securitate egiptene au demarat miercuri o operaţiune brutală de îndepărtare a două tabere din Cairo, ocupate de susţinătorii preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi. Armata a scos în stradă tancuri, buldozere, vehicule blindate şi au aruncat cu gaze lacrimogene, în timp ce lunetiştii şi elicopterele urmăreau de la înălţime evoluţia operaţiunii. Violenţele de până acum au făcut cel puţin 47 de victime.
Armata din Egipt previne manifestaţiile în afara Cairo: trenurile au fost blocate
Trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri, în urma asaltului sângeros asupra pieţelor ocupate de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, cu scopul de a evita regruparea manifestaţiilor în afara capitalei, a anunţat Guvernul, relatează AFP.
Cel puţin 95 persoane au fost ucise miercuri în timpul operaţiunilor armatei care a început să disperseze protestatarii din cele două tabere ridicate în Cairo.
Armata din Egipt îndepărtează două tabere de protestatari din Cairo
Susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi au spus că forţele de securitate au demarat miercuri o operaţiune de îndepărtare a două tabere ale protestatarilor amplasate în Cairo.
VIDEO Ciocniri între susţinătorii lui Mohamed Morsi şi locuitori din Cairo
Poliţia a folosit grenade lacrimogene, marţi, pentru a dispersa mulţimea după ciocnirile dintre susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi şi locuitorii din centrul oraşului Cairo, a constatat un fotograf al AFP.
Israelienii au interceptat o rachetă lansată din Egipt
Forţele israeliene au detectat şi interceptat cu succes o rachetă lansată din regiunea egipteană Sinai spre staţiunea Eilat, din sudul Israelului, , în noaptea de luni spre marţi. De la înlăturarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, Sinai a devenit refugiul grupurilor de jihadişti care se opun armatei şi cer eliberaarea lui Morsi şi a capilor Frăţiei Musulmane, arestaţi de la începutul lunii iulie.
Justiţia egipteană a prelungit detenţia preventivă a fostului preşedinte Mohamed Morsi
Justiţia egipteană a anunţat luni prelungirea cu 15 zile a detenţiei preventive a preşedintelui Mohamed Morsi, demis şi arestat de armată pe 3 iulie, informează AFP.
Poliţia intenţionează să disperseze treptat manifestanţi pro-Morsi din pieţe, la Cairo
Poliţia va dispersa în mod "treptat", în decurs de "mai multe zile" şi după "mai multe somaţii", mitinguri ale susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată, care ocupă de o lună două pieţe în Cairo, au anunţat duminică oficiali de rang înalt, potrivit Mediafax.