Noul premier din Crimeea, Serghei Aksenov, este moldovean cunoscut drept interlop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serghei Aksenov, noul premier al Peninsulei Crimeea, unde tendinţele separatiste ameninţă să ducă la scindarea Ucrainei, este originar din Republica Moldova. În tulburii ani 90, după căderea URSS, Aksenov a fost şef de brigadă într-o grupare infracţională, susţine Serghei Kuniţîn, reprezentantul preşedintelui Ucrainei în Crimeea, citat de Radio Svoboda (departamentul Radio Europa Liberă care emite în limba rusă).

Lider al partidului „Unitatea Rusă”, care a acumulat la alegerile din Crimeea 4 la sută din voturi, Aksenov era cunoscut la mijlocul anilor `90 în lumea interlopă cu porecla Goblin (spiriduş, demon), fiind şef de „brigadă” într-una din grupările criminale din peninsulă, spune Kuniţîn, citat de Radio Svoboda şi preluat de portalul de ştiri moldova.org. 

Aksenov este omul care nu poate lega două vorbe, dar care, după câteva vizite la Moscova, în 2009, a intrat în politică în fruntea unei structuri cu denumirea „Unitatea Rusă”, inspirată şi finanţată de administraţia de la Kremlin, transmite moldova.org. 

„În Crimeea, din păcate, mulţi lideri interlopi au reuşit să evite tragerea la răspundere, cazurile acestora au fost abandonate. Schimbări repetate ale puterii, modificări de cadre, dispariţia unor materiale… Dacă ar exista voinţă şi funcţiona legea, dar nu alte argumente, eu cred că locul lui Aksenov e la închisoare”, declară Kuniţîn într-un interviu pentru Radio Svoboda.

De la schimbarea de putere de la Kiev, unde după trei luni de proteste încheiate sângeros parlamentul a votat demiterea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, autorităţile regionale din Peninsula Crimeea au manifestat dorinţa clară de a se rupe de Ucraina, considerând evenimentele de la Kiev o „lovitură fascistă de stat”. 

În replică, Moscova a desfăşurat o mobilizare impresionantă de forţe în regiune, aducând mii de soldaţi, 800 de tancuri, 90 deavioane de luptă şi aproximativ 80 de vapoare în doar câteva zile pentru a prelua controlul asupra parlamentului, a aeroporturilor din Sevastopol şi Simferopol (capitala regiunii) şi a altor obiective strategice. 

Imediat după demiterea lui Ianukovici, Rusia a trimis mai mulţi parlamentari în Crimeea, anunţând că oferă cetăţenie tuturor locuitorilor de aici şi că, dacă populaţia va dori ca regiunea să se unească din nou cu Rusia, atunci Moscova va sprijini demersul. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFII Invazia rusă din Ucraina nu poate fi oprită. În Crimeea s-ar afla deja peste 15.000 de soldaţi ruşi, iar Moscova continuă să trimită tancuri, vase şi avioane de luptă. Dacă situaţia peninsulei pare decisă, Vestul face eforturi pentru a descuraja scindarea părţii de est a ţării, tradiţional rusofilă.

Vocea Rusiei: „Ianukovici a trădat din prostie pură. În mod normal, el trebuia să fie deja mort, dar se pare că Dumnezeu îi are în pază pe proşti”„Este greu să prevezi că un preşedinte de ţară poate fi atât de idiot pentru a-şi trăda întreaga echipă, rudele şi aliaţii, fiind în acelaşi timp suficient de hâtru pentru a scăpa de sub supravegherea consilierilor de încredere”, scrie un jurnalist pe portalul în limba română al organizaţiei media  de stat Vocea Rusiei.

Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Parlamentul regiunii Crimeea se întruneşte în sesiune extraordinarăParlamentul regiunii autonome Crimeea se va întruni miercuri, în sesiune extraordinară, pe tema situaţiei de criză din Ucraina, informează site-ul Ukrinform.

Ministrul de Interne al Ucrainei: „Berkut nu mai există”. Autorităţile din Sevastopol cheamă ofiţerii în CrimeeaMinistrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, principalul pilon în eforturile de reprimare a protestelor care au avut loc trei luni neîncetat în Piaţa Independenţei din Kiev. Imediat, autorităţile din Sevastopol, oraş pro-rus, au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici.

VIDEO Poliţiştii ucraineni cer iertare în genunchi poporului pentru baia de sânge de la KievAproximativ 100 de membri ai trupelor de represiune Berkut mobilizate pentru dispersarea mulţimii de protestatari din Piaţa Independenţei din Kiev au îngenuncheat pe o scenă din Liov şi au cerut iertare oamenilor pentru rolul pe care l-au jucat în evenimentele tragice de săptămâna trecută, când cel puţin 88 de persoane şi-au pierdut viaţa în Euromaidan.

Şeful de cabinet al lui Ianukovici a fost împuşcatAndrei Kliuev, fostul şef de cabinet al preşedintelui demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi fost împuşcat, potrivit purtătorului său de cuvânt, transmite Associated Press.

Vitali Kliciko anunţă că va candida la alegerile prezidenţiale din UcrainaFostul campion la box Vitalii Kliciko s-a declarat, marţi, candidat la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai, relatează AFP.

Viktor Ianukovici era pregătit să folosească trupe armate pentru a „strivi protestatarii ucraineni”Preşedintele ucrainenan Viktor Ianukovici era pregătit să mobilizeze mii de soldaţi pentru a „strivi” protestatarii din Euromaidan, înainte de a fi demis, sâmbătă, de parlament, arată o serie de documente găsite de activişti în apropiere de reşedinţa oficială a Lui Ianukovici. Autenticitatea documentelor încă nu poate fi confirmată.

„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.

FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite