De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea Euromaidan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

„O democraţie reală în Ucraina este o ameninţare existenţiale pentru întregul sistem ridicat de Vladimir Putin din 2000 încoace. Asta pentru că - în mod ironic - Putin are dreptate: ruşii consideră Ucraina un stat înfrăţit, iar unii dintre ei încă nu recunosc independenţa ţării după căderea URSS. Cele două ţări şi popoare sunt obişnuite să păşească în tandem. Iar dacă o astfel de schimbare are loc în Ucraina, de ce nu s-ar petrece şi în Rusia?”, notează Andrew Wilson, specialist în Ucraina angajat al University College London, într-un amplă analiză asupra ultimelor evenimente din Kiev publicată de cotidianul britanic „The Independent”

„Iar acum piesele de domino ar putea cădea într-o altă direcţie. Alte Maidane ar putea apărea în ţările vecine (Rusiei - n.r.) - poate mai întâi în Moldova, unde Partidul Comuniştilor sprijinit de Rusia spera să revină la putere în urma alegerilor planificate pentru luna noiembrie”, scrie Wilson. 

„Putin a înăbuşit o mişcare de protest după ultimul ciclu electoral din Rusia. Nu vrea să vadă cum acesta renaşte. Până acum, opoziţia rusă a fost tăcută. Puţini au spriijinit Maidanul ucrainean, chiar şi mai puţini par inspiraţi să-l copieze - deocamdată. Dar Putin va avea nevoie să vină cu ceva mai convingător decât propaganda încropită până acum de presa rusă.

Niciunul dintre miturile favorite din Rusia - că toţi protestatarii (din Euromaidan - n.r.) sunt naţionalişti nebuni, motiv pentru care sunt susţinuţi de americani, că tinerii care aruncă pietre sunt, de fapt, interesaţi doar de promovarea drepturilor pentru homosexuali - nu are prea mult sens pe termen lung.

Aşa că noul guvern din Ucraina, oricum ar fi el format, va avea o lună de miere ritualică, dintre cele mai scurte, înainte ca Rusia să se folosească de toate instrumentele care-i stau la dispoziţie pentru a-l face să eşueze. Din păcate, Rusia are majoritatea atuurilor economice. Vistieriile Ucraine sunt aproape goale, iar vechea gardă este ocupată acum cu prăduirea a tot ce-a mai rămas în ele. Statul are mai puţin de 18 miliarde de dolari echivalent în rezerve de valută-forte, cursul monedei sale naţionale cade şi doar pentru achitarea datoriilor imediate este nevoie de mai bine de 10 miliarde de dolari.”


Toate ştirile despre protestele din Ucraina pot fi găsite aici

Filmul evenimentelor de joi, cea mai sângeroasă zi a protestelor din Ucraina: aproximativ 100 de morţi

CRONOLOGIE Protestele din Ucraina: cum s-au intensificat violenţele atât de rapid

Războiul rece dintre Est şi Vest a aprins Ucraina

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite