Atenţie la Odessa! Ruşii ar putea să pună mâna pe sudul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Centrului politic-militar de investigaţii de la Kiev, Dmitri Tîmciuk, susţine că în regiunea Donbass, se hotărăşte soarta Ucrainei, iar Kremlinul a început să acţioneze treptat prin scoaterea de sub controlul Kievului a regiunilor din Ucraina.

 Tîmciuk mai spune că regiunea Doneţk se vrea a fi a doua Crimee, iar în timp ce toată atenţia Kievului va fi îndreptată spre estul ţării, Moscova ar putea acţiona în regiunea Odesa inclsuiv cu ajutorul celor 2 000 de militari din forţele speciale ruse care au ajuns în regiunea transnsitreană, iar astfel Ucraina ar putea pierde teritorii din sudul ţării.

Probabil că autorităţile ucrainene ştiu acest lucru deoarece plajele din Odesa sunt pregătite pentru o eventuală invazie de pe mare. Grănicerii ucraineni au început să sape tranşee şi să instaleze arici contra tancurilor. Potrivit presei din Ucraina, acestea acţiuni au loc pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

În acelaşi timp, Ministerul de Interne a răspândit în oraş un anunţ prin care li propune voluntarilor să se înscrie în structurile poliţieneşti de patrulare specială cu denumirea "Ştorm". Acestea se formează pe baza grupurilor de susţinători ai noilor autorităţi de la Kiev: membri ai organizaţilor naţionaliste "Svoboda" şi  "Sectro Dreapa".

Grupuri proruse au proclamat, miercuri, "Republica Odesa". "Dacă nu vreţi un război care să ducă ţara la ruină, cum s-a întâmplat în Siria şi Libia, conflicte soldate cu sute de mii de morţi, atunci trebuie să acţionaţi. Odesa este înconjurată deja de puncte de control ale inamicilor. Starea de război a fost deja decretată în ţară", au adăugat separatiştii proruşi.

Mesajul pare a fi un apel la luptă împotriva armatei ucrainene şi la unirea cu regiunea Crimeea, care este deja parte a Rusiei, după un referendum contestat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

CITEŞTE MAI MULT

Armata ucraineană, săracă şi demodată Armata Ucrainei numără aproximativ 193.000 de militari, conform cifrelor oficiale din 2012. Numărul soldaţilor a scăzut an de an, de la declararea independenţei statului, în 1991, când număra 700.000 de persoane. Din totalul de 193.000, aproximativ 139.000 reprezintă cadrele militare de profesie. Dar forţele armate ucrainene sunt prost dotate şi depinde de o combinaţie periculoasă de subvenţii de la oligarhi şi populaţie.

VIDEO Adevărul Live: A izbucnit deja războiul civil în Ucraina? Jurnalistul Mircea Barbu şi specialistul în geopolitică Marius Văcărelu au fost în studioul Adevărul pentru discuta despre evenimentele din ultimele 24 de ore, care ameninţă să rupă Ucraina în două.

Primăria din Doneţk a fost capturată de paramilitari separatişti. Grupările armate pro-ruse au ordin să ucidă Un grup format din circa 20 de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule a intrat miercuri dimineaţă în primăria din Doneţk, în estul Ucrainei. Doi militari ucraineni au fost capturaţi de paramilitarii pro-ruşi, care au ordin să ucidă, susţin serviciile ucrainene.

INFOGRAFIE Lupte grele pe „frontul de est“ din Ucraina Lupte grele se dau în estul Ucrainei. Militarii ucraineni au luat cu asalt aerodromul militar din Kramotorsk ocupat anterior de separatiştii ruşi. Cerul este survolat de avioane de luptă. S-au înregistrat deja morţi şi răniţi. În asaltul aerodromului a fost implicat departamentul special al Ministerului de Interne „Omega“.

Ucraina: Agitatorii ruşi folosesc femei şi copii drept scuturi Operaţiunea antiteroristă declanşată de autorităţile de la Kiev în estul Ucrainei se desfăşoară cu greutate, deoarece nu vor să facă victime în rândul populaţiei civile.

„Primăvara rusă“: Cum sunt învăţaţi „turiştii“ ruşi să provoace haos în Ucraina, cu arma la purtător. Deşi forţele speciale ruseşti sunt suspectate pentru atacurile care au lovit mai multe părţi ale Ucrainei la sfârşitul săptămânii, cei mai mulţi dintre agresori susţin că fac parte dintr-o comunitate de cetăţeni nemulţumiţi. Între timp, ruşii curajoşi care visează reînvierea U.R.S.S. sunt învăţaţi, pas cu pas, ce să facă pentru a destabiliza Kievul, prin intermediul unui website: „Primăvara rusă“.

Urmaşii Romanovilor aprobă anexarea Crimeei de către Rusia. Sancţionarea Rusiei după ce a integrat Crimeea este „absurdă", a apreciat marea ducesă Maria Vladimirovna de Rusia, şefa Casei Imperiale Romanov, într-un interviu pentru ediţia de luni a cotidianului rus Izvestia, relatează AFP.

Traian Băsescu: Moscova poate face conflictele îngheţate să explodeze. Pe rând sau toate deodată. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, din Portul Constanţa, la scurt timp după ce a vizitat distrugătorul USS Donald Cook, că situaţia din Ucraina, provocată de acţiunile Federaţiei Ruse, reprezintă un risc şi la adresa securităţii României. Băsescu a punctat că nu este un adversar al Moscovei, însă a subliniat că liderii de la Kremlin provoacă instabilitate în regiune.

Ucraina: moştenirile otrăvite ale unei istorii fără noroc. Tensiunile ce-i înverşunează pe cetăţenii Ucrainei unii împotriva altora reflectă memoria însângerată a unei istorii strivite în îmbrăţişarea sufocantă a marilor puteri din jur. Punctul nevralgic al conştiinţei naţionale ucrainene e legătura foarte strânsă cu Rusia, în urma unei istorii împletite, de voie, de nevoie, de peste un mileniu încoace.

Adevărul Live: Război civil în Ucraina? General (r) Mihai Mărgărit: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina astăzi era previzibil”. Generalul (r) Mihai Mărgărit, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare din cadrul MApN, a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu, în cadrul emisiunii Adevărul Live, despre posibilitatea declanşării unui conflict sau a unei serii de conflicte majore în estul şi sudul Ucrainei, despre posibila reacţie a comunităţii internaţionale la acţiunile Rusiei şi despre consecinţele acestora pe plan militar şi diplomatic.

Imperialismul rus - eurasianism şi totalitarism „heideggerian“ (I). În afară de motivele economice sau istorice, conducerea Federaţiei Ruse mai are un motiv pentru care a declanşat războiul împotriva Ucrainei. Acesta ar putea fi cel mai important imbold care „îi mână în luptă” pe decidenţii politici din Rusia, deasupra cărora tronează preşedintele dictator Vladimir Putin.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU: Rusia îndeamnă Kievul să nu folosească forţa în estul Ucrainei. Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Ucraina a început luni dimineaţă la New York, după ce Kievul şi Moscova au cerut o întâlnire în acest sens. În ultimele două zile, sediile mai multor administraţii regionale din cel puţin şapte oraşe ucrainene au fost ocupate de militanţi ruşi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite