FOTO Activiştii proruşi şi dezertorii ucraineni, primiţi cu urale şi trataţi asemenea eroilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slaviansk, ocupat de miliţiile proruse, mai este oraş ucrainean doar cu numele, dacă am judeca după felul în care localnicii tratează forţele loiale Kremlinului. Activiştii cu măşti negre pe feţe şi cu puştile în braţe, veniţi în oraş pentru a susţine rebeliunea prorusă, au parte de o primire entuziastă cu urale şi aplauze, demnă de primirea unor celebrităţi.

Oraşul Slaviansk, cu o populaţie de 140.000 de oameni majoritatea rusofoni, a devenit începând de duminică unul dintre locurile de confruntare între miliţiile proruse şi forţele ucrainene. Activiştii rusofili au reuşit să ocupe cele mai importante clădiri administrative, iar acum controlează oraşul de la fiecare nivel politic: primăria, sediul Poliţiei, chiar şi sediul Serviciilor de Informaţii. Toate armele forţelor ucrainene au fost confiscate şi sunt folosite acum de insurgenţi, spre umilinţa forţelor guvernamentale, prost echipate şi demoralizate.

Oficialii ucraineni au promis că vor recăpăta controlul oraşului, iar duminică a fost mobilizat un număr semnificativ de militari: două elicoptere, zeci de vehicule blindate şi aproximativ 300 de trupe au fost poziţionate împrejurul graniţelor oraşului.  Însă militarii ucraineni nu au depăşit limita de de kilometri de la intrarea în oraş deoarece au fost împiedicaţi de militanţii proruşi. Mai mult, armatei ucrainene i-au mai fost confiscate şase vehicule, notează agenţia AFP.

Fiind o reminiscenţă la episodul invaziei peninsulei Crimeea, care a fost alipită la Federaţia Rusă în cele din urmă, străzile din Sloviansk şi alte oraşe estice cum ar fi Doneţk, Harkov, Lugansk sunt patrulate de soldaţi fără însemne ale vreunei armate, cu puştile la vedere.  Iar aceştia se bucură de toată susţinerea localnicilor.

image

Soldaţii proruşi atacă un bărbat neidentificat în oraşul Belbel, în apropiere de Sevastopol. FOTO AFP

„Acum suntem protejaţi şi de militari, nu numai de civili. Slavă cerului, armata a venit să ne ajute. Dacă soldaţii ucraineni vin să se lupte cu ei, noi femeile vom deveni scuturi umane pentru a-i proteja”, a declarat Natalia Teslanko din Slaviansk, în vârstă de 53 de ani.

Nimeni nu poate spune cu exactitate cine sunt aceşti militari care au arborat steagul rus pe clădirile administrative şi pe vehiculele confiscate de la armata ucraineană. Însă această necunoscută nu i-a oprit pe locuitorii oraşului să le aducă rezerve de apă şi cartuşe de ţigări, în timp ce femeile au pus flori pe tancurile lor.

image

O femeie din Sloviansk este pozată alături de membri ai miliţiei proruse, în faţa primăriei din Sloviansk. FOTO Reuters

Din perspectiva Kievului, aceste trupe neidentificate sunt unităţi ale forţelor speciale ruse, poziţionaţi în estul Ucrainei pentru a consolida influenţa Federaţiei în încercarea de a ocupa o parte cât mai mare din Ucraina.

Unul dintre militanţi, care şi-a spus Balou, a dezvăluit că a dezertat din armata ucraineană. „Sunt un luptător pentru Crimeea. Sunt aproape 12 ca mine aici. Ceilalţi, aproximativ 150 de soldaţi, sunt ucraineni”, a declarat Balou.

image

Un preot binecuvântează forţele proruse. FOTO EPA

„Vom rămâne aici, cu tancurile, până când oamenii vor fi avut şansa de a-şi decide singrui viitorul printr-un referendum”, a mai spus Balou. El poartă o panglică cu portocaliu şi negru, simbol discret al loialităţii faţă de Rusia.

„Contăm pe voi. Nu vom mai trăi sub regimul fascist impus de Kiev”, i-a spus un pensionar lui Balou. Soldatul a dat asigurări că trupele ucrainene nu-i vor ataca pe proprii cetăţeni, însă dacă va li lansată o ofensivă, „îi vom zdrobi”.

Armata ucraineană, oprită de localnicii proruşi

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite