Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU: Rusia îndeamnă Kievul să nu folosească forţa în estul Ucrainei

0
0

Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Ucraina a început luni dimineaţă la New York, după ce Kievul şi Moscova au cerut o întâlnire în acest sens. În ultimele două zile, sediile mai multor administraţii regionale din cel puţin şapte oraşe ucrainene au fost ocupate de militanţi ruşi.

Unul dintre primii oficiali care au luat cuvântul a fost reprezentantul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin. Acesta a declarat că autorităţile din Kiev trebuie să pună capăt războiului împotriva propriilor cetăţeni.

„Comunitatea internaţională trebuie să ceară puterii interimare de la Kiev oprirea războiului împotriva propriului popor”, a afirmat Vitali Ciurkin în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate ONU.

„Câţiva lideri, inclusiv unii din această sală, se uită în mod constant la Moscova ca fiind cea responsabilă asupra evenimentelor din estul Ucrainei, fără să vadă adevăratele motive. Nu mai răspândiţi poveşti conform cărora am masat mii de trupe la graniţa cu această ţară”, a mai spus Vitali Ciurkin, reprezentantul Rusiei la ONU.

Reprezentantul Rusiei la ONU a declarat de asemenea că în Parlamentul ucrainean există o adevărată „rusofobie grotească”. El a mai precizat că „acţiunile nesăbuite” ale autorităţilor ucrainene pot distruge „mozaicul etnic” din această ţară.

Totodată, Rusia a îndemnat autorităţile de la Kiev să nu folosească forţa împotriva protestatarilor pro-ruşi din estul Ucrainei. 

La rândul său, ambasadorul ucrainean la ONU, Yuriy Sergeyev, a declarat că „Rusia nu doar că a mărit în mod constant numărul trupelor sale de-a lungul graniţei cu Ucraina, dar a trimis de asemenea şi grupuri subversive în regiunile din estul ţării, cu scopul de a destaliza situaţia”.

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a apreciat recent că atacurile comise de forţele pro-ruse în estul Ucrainei poartă „semnele implicării Moscovei”.

„Ştim cine este în spatele acestor lucruri. Singura entitate capabilă să coordoneze asemenea acţiuni militare este Rusia”, a declarat Samantha Power.

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU a fost cerută duminică de Ucraina, precum şi de Federaţia Rusă, după ce militanţii pro-ruşi au ocupat rând pe rând sediile mai multor clădiri guvernamentale din vestul Ucrainei.

„Partea rusă va aduce de urgenţă situaţia de criză din sud-estul Ucrainei în faţa Consiliului de Securitate ONU şi pe lângă OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa)”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici

De asemenea, Moscova a cerut autorităţilor pro-europene de la Kiev să pună capăt „războiului împotriva propriului popor”. Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turchinov, le-a dat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei un termen limită până luni dimineaţă (06.00 GMT, 09.00 ora României) pentru a pleca din sediile guvernamentale ocupate ilegale. În caz contrar, oficialul a anunţat că se va interveni în forţă.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite